• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ekonomikas ministrs: Par valsts un pašvaldību iesaistīšanos komercdarbībā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.06.2012., Nr. 91 https://www.vestnesis.lv/ta/id/249028

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Izglītības un zinātnes ministrs: Par skolēnu valsts pārbaudes darbu sagatavošanu

Vēl šajā numurā

12.06.2012., Nr. 91

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ekonomikas ministrs: Par valsts un pašvaldību iesaistīšanos komercdarbībā

Valstij un pašvaldībām nav nekādas nepieciešamības veidot jaunus uzņēmumus un konkurēt ar privāto sektoru tajos segmentos, kur veiksmīgi funkcionē tirgus un patērētājiem jau patlaban ir pieejams cenas un kvalitātes ziņā daudzpusīgs piedāvājums.

“Nepieciešamība rast papildu ieņēmumus budžetā nav pietiekams arguments, lai pašvaldība dibinātu jaunu uzņēmumu un iesaistītos komercdarbībā, konkurējot ar privāto sektoru uz nevienlīdzīgiem spēles noteikumiem. Šāda situācija rada pamatotus konkurences kropļojuma riskus, kas negatīvi ietekmētu uzņēmējdarbības vidi Latvijā. Pašvaldību un valsts iesaistīšanās komercdarbībā ir pamatota tikai, ja tirgus pats nav spējīgs nodrošināt sabiedrībai nepieciešamos pakalpojumus nozarēs, kur pastāv dabiskais monopols, un gadījumos, ja jālabo tirgus kļūdas, kas rada kaitējumu sabiedrībai. “Rīgas ūdens” plānotā meitassabiedrības “Aqua Riga” izveide, pēc visa spriežot, nav šāds gadījums,” norāda ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts.

Ekonomikas ministrs atgādina, ka 15.maijā Ministru kabinets apstiprināja Publisko personu komercdarbības koncepciju, kas skaidri nosaka pamatprincipus, kādos gadījumos ir pieļaujama publiskās personas iesaistīšanās uzņēmējdarbībā. Šī koncepcija pilnā mērā attiecas arī uz pašvaldībām. Ekonomikas ministrija nenoliedz, ka var būt situācijas, ka valstij un pašvaldībām ir pamatota nepieciešamība iesaistīties komercdarbībā, taču tam ir jānotiek tikai gadījumos, ja tirgus pats nespēj šo preci vai pakalpojumu pilnvērtīgi nodrošināt, tā ir stratēģiski svarīga valstiska nozare un tādējādi netiek nodarīts kaitējums jau veiksmīgi funkcionējošam tirgus segmentam.

Ekonomikas ministrija ir nosūtījusi vēstuli Rīgas domei ar aicinājumu vēlreiz izvērtēt nepieciešamību dibināt jaunu uzņēmumu dzeramā ūdens iepakošanai un tirdzniecībai, ņemot vērā, ka šajā tirgus segmentā pastāv pietiekama konkurence, patērētājiem ir pieejams daudzpusīgs piedāvājums un jaunu pašvaldības uzņēmumu dibināšana, lai gūtu papildu finanšu līdzekļus sabiedrisko pakalpojumu nodrošināšanai, nevar būt veids, kā šādi jautājumi ir jārisina. Ekonomikas ministrija aicina pašvaldību rast citus risinājumus, kā izmantot ūdens saimniecības resursus tiesiskā, konkurenci nedeformējošā un lietderīgā veidā, radot papildu ieņēmumus, piemēram, atklāta konkursa veidā slēdzot līgumus ar komersantiem par neizmantotā ūdens pārdošanu.

Daiga Grūbe, ministra preses sekretāre

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!