• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ekonomikas ministrija: Par Krievijas izcelsmes apaļkoku importa nosacījumiem Eiropā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.06.2012., Nr. 93 https://www.vestnesis.lv/ta/id/249156

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Zemkopības ministrija: Par Latvijas atšķirīgo priekšlikumu nozvejas dokumentēšanai

Vēl šajā numurā

14.06.2012., Nr. 93

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ekonomikas ministrija: Par Krievijas izcelsmes apaļkoku importa nosacījumiem Eiropā

13.jūnijā stājās spēkā 2012.gada 12.jūnija Komisijas regula (ES) Nr.498/1012 par to tarifa likmes kvotu piešķiršanu, kas piemērojamas kokmateriālu eksportam no Krievijas Federācijas uz Eiropas Savienību, kas līdz ar 2012.gada augustā gaidāmo Krievijas iestāšanos Pasaules Tirdzniecības organizācijā (PTO) ļaus Latvijas kokrūpniekiem importēt Krievijas apaļkokus ar pazeminātām eksporta tarifu likmēm.

Līdz ar to no 13.jūnija līdz 2.jūlijam (20 kalendārās dienas) tie uzņēmumi, kas 2004. vai 2007.gadā no Krievijas importējuši priedes un egles apaļkokus kopā vismaz 5000 m3 apmērā (vēsturiskie importētāji), var pieteikties tradicionālo importētāju tiesību iegūšanai, iesniedzot Ekonomikas ministrijā Eiropas Savienības muitas deklarāciju kopijas par skujkoku apaļkoku importētajiem apjomiem no Krievijas vēsturiskajos periodos (2004. vai 2007.gadā).

Tradicionālās tiesības nodrošinās būtiskus ieguvumus vēsturiskajiem importētājiem, garantējot iespējas ar 2012.gada rudeni par ievērojami zemākiem eksporta tarifiem no Krievijas ievest vēsturiskiem importa apjomiem pielīdzināmus daudzumus.

Savukārt jaunie importētāji varēs rindas kārtībā pieteikties uz tiem atvēlēto daļu (30%) no kvotas ietvaros pieejamā Krievijas skujkoku apaļkoku importa.

Tradicionālo tiesību pieteikšana ir svarīga ES kvotas sistēmas izveidošanai, lai brīdī, kad Krievija pabeigs iestāšanos PTO 2012.gada augustā, ES būtu gatava nodrošināt pilnvērtīgu mehānisma darbību Krievijas priedes un egles apaļkoku importam ES ar pazeminātām eksporta tarifu likmēm. Šobrīd piemēroto 25% (bet ne mazāk kā 15 eiro/m3) vietā tarifu kvotas ietvaros 3,5 milj. m3 priedes apaļkoku importam tiks piemērots 15% Krievijas eksporta tarifs, bet 6 milj. m3 egles apaļkoku importam 13% eksporta tarifs.

Noteiktie kvotu apjomi ir balstīti uz ES vēsturiski lielākajiem Krievijas koksnes importa rādītājiem, un, ņemot vērā vispārējo situāciju starptautiskajos tirgos, tuvākajos gados tie būs pilnībā pietiekami ES kokrūpniecības nozares importa vajadzībām.

Zīmīgi, ka pirms 2008.–2009.gadā Krievijas īstenotās eksporta tarifu paaugstināšanas Latvijas kokrūpniecības nozare ar teju 15% bija viena no lielākajām Krievijas skujkoku apaļkoku importētājām ES (2.vietā aiz Somijas). Tādējādi Latvijas kokrūpniecības uzņēmumiem ir būtiskas vēsturiskās intereses Krievijas apaļkoku importā.

Līdztekus jāatzīmē, ka līdz ar Krievijas dalību PTO tā samazinās eksporta tarifus arī citu sugu, t.sk. bērza un apses, apaļkokiem.

Ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!