• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ES Tieslietu un iekšlietu ministru padomes sanāksmi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.06.2012., Nr. 93 https://www.vestnesis.lv/ta/id/249160

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Esat laipni gaidīta Latvijā, prezidentes kundze ! Esate mielai laukta Latvijoje, ponia prezidentė !

Vēl šajā numurā

14.06.2012., Nr. 93

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ES Tieslietu un iekšlietu ministru padomes sanāksmi

7.–8.jūnijā Luksemburgā notika kārtējā Eiropas Savienības Tieslietu un iekšlietu ministru padomes sanāksme. Latvijas delegāciju tieslietu jautājumos vadīja ārkārtējā un pilnvarotā vēstniece Latvijas Republikas Pastāvīgajā pārstāvniecībā ES Ilze Juhansone.

Sanāksmē tika pieņemts svarīgs ES tiesību instruments – Regula attiecībā uz pārrobežu mantošanu. Minētais tiesību akts paredz vienotas jurisdikcijas, piemērojamā likuma, sprieduma atzīšanas un izpildes un citus noteikumus, saskaņā ar kuriem tiks nodrošināta vienkāršāka un efektīvāka pārrobežu mantojuma lietu risināšana visā ES..

Sanāksmē tika panākta vispārēja vienošanās par konceptuāliem jautājumiem attiecībā uz ES līmeņa regulējama pārskatīšanu, kas nosaka jurisdikciju un sprieduma atzīšanu un izpildi civillietās un komerclietās. Projekta nozīmīgākais uzlabojums ir “izpildāmības pasludināšanas procedūras” (exequatur) atcelšana, kā rezultātā vienas dalībvalsts tiesas pieņemts spriedums kļūs automātiski izpildāms jebkurā citā dalībvalstī bez īpašām starpposma procedūrām.

Tāpat tika panākta vispārējā vienošanās par regulējumu direktīvai, kas paredz tiesības piekļūt advokātam kriminālprocesa ietvaros un tiesības sazināties pēc aizturēšanas. Direktīva ir trešais solis pasākumu kopumā, kas paredzēti ES Padomes rezolūcijā par Procesuālo tiesību ceļvedi. Jāatzīmē, ka jau šobrīd dalībvalstis ir vienojušās par minimālajiem standartiem attiecībā uz tulkošanu kriminālprocesā, kā arī attiecībā uz aizdomās turētā un apsūdzētā tiesībām uz informāciju.

Sanāksmē dalībvalstu ministri panāca daļēju vispārējo vienošanos regulējumam attiecībā uz tiesību finanšu programmām, kas sagatavotas ES budžeta 2014.–2020.gadam sagatavošanās ietvaros un kas nosaka vienkāršotu finansēšanas mehānismu Eiropas Savienībā. Programmās tika atbalstītas analītiskas aktivitātes, apmācību aktivitātes un savstarpējās pieredzes apmaiņas aktivitātes.

Sanāksmes beigās norisinājās orientējošas debates par turpmāko nepieciešamo rīcību attiecībā uz darbu pie vienotajiem Eiropas tirdzniecības noteikumiem, kuru mērķis ir izveidot kopīgus līgumu slēgšanas noteikumus, kas aptvertu visas līguma stadijas. Noteikumi paredzēti kā paralēls regulējums dalībvalstu tiesību aktiem attiecībā uz pārrobežu darījumiem.

Ksenija Novikova,
Tieslietu ministrijas preses sekretāre

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!