• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs: Par pašvaldību kapitālsabiedrību darbības mērķiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.06.2012., Nr. 94 https://www.vestnesis.lv/ta/id/249224

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

15.06.2012., Nr. 94

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs: Par pašvaldību kapitālsabiedrību darbības mērķiem

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs aicina pašvaldības ievērot labas pārvaldības principus un īstenot tām noteiktās funkcijas, nevis vienpusēji interpretēt normatīvos aktus diskutablu mērķu sasniegšanai.

Atbilstoši spēkā esošajam normatīvajam regulējumam pašvaldības nedrīkst veikt komercdarbību jomās, kurās tirgus jau spēj nodrošināt pieprasījumu pēc noteiktas preces un pakalpojuma. Tādējādi tiks negatīvi ietekmēts tirgus un radīti nevienlīdzīgi konkurences apstākļi tajā jau strādājošiem privātiem uzņēmumiem, kam nav iespējas saņemt finansējumu savas darbības nodrošināšanai no pašvaldības budžeta.

Pašvaldības komercdarbība ir pieļaujama tikai gadījumos, ja kādā no nozarēm pastāv dabiskais monopols, kas kavē iedzīvotājiem saņemt attiecīgo pakalpojumu vai tirgus nav spējīgs nodrošināt iedzīvotāju intereses un vajadzības attiecīgajā jomā. Tāpat pašvaldības uzņēmējdarbību var veikt tikai tādās nozarēs, kuru infrastruktūras attīstībai nepieciešami lieli kapitālieguldījumi vai atbilstoši sabiedrības interesēm jānodrošina augstāks kvalitātes standarts.

Atsevišķu pašvaldību iniciatīva iesaistīties komercdarbībā, ražojot un pārdodot fasētu dzeramo ūdeni, neatbilst nevienam no normatīvajos aktos noteiktajiem gadījumiem, kādos pašvaldība var veikt komercdarbību, un līdz ar to ir uzskatāma par pretlikumīgu.

Kā norāda Latvijas Republikas Augstākā tiesa 2010.gada 29.marta lēmumā lietā Nr.442958509 (SKA-340/2010) ierobežojumi publisko personu komercdarbībai ir paredzēti tādēļ, ka publisko personu mērķis nav peļņas gūšana, turklāt šo personu iesaistīšanās komercdarbībā rada tirgus izkropļojuma risku.

E.Sprūdžs uzsver: “Rīgas domes iniciatīva, dibinot pašvaldību kapitālsabiedrības “Rīgas ūdens” meitasuzņēmumu SIA “Aqua Riga”, atkārtoti apliecina, ka šobrīd VARAM īstenotais izvērtējums par pasākumiem pašvaldību kapitālsabiedrību pārraudzības uzlabošanai ir pamatots un akūti nepieciešams.”

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) 7.jūnijā nosūtīja vēstuli Rīgas pilsētas domei, kurā vērsa uzmanību uz normatīvajā regulējumā noteiktajiem gadījumiem, kādos publiska persona var veikt komercdarbību un to, ka Rīgas domes (RD) kapitālsabiedrības “Rīgas ūdens” iniciatīva dibināt meitasuzņēmumu SIA “Aqua Riga” ir nelikumīga.

Tāpat publiskā telpā izskanējušais arguments par šo darbību iespējamo pozitīvo ietekmi uz ūdens tarifu Rīgas iedzīvotājiem vērtējams kā pretrunīgs, jo saskaņā ar metodiku, kas paredz tarifa aprēķina kārtību ūdenssaimniecības pakalpojumiem, ūdenssaimniecības pakalpojumu tarifu nosaka pakalpojuma sniegšanas izmaksas, turklāt tarifa aprēķina kārtība paredz nodalīt dažādus pakalpojumus, ja uzņēmējs darbojas dažādas nozarēs.

Sagaidāms, ka pilns 12.jūnija RD sēdes lēmuma teksts būs pieejams piecu darba dienu laikā. Pēc tā publicēšanas VARAM atkārtoti izvērtēs pašvaldības juridiskos argumentus un sniegs atzinumu par pieņemtā lēmuma likumību.

Vides aizsardzības
un reģionālās attīstības ministrijas
Sabiedrības informēšanas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!