Kad prāta misai piešauj alus raugu
Pasniegtas Zinātņu akadēmijas un “Aldara” balvas
Vakar, 30. maijā, jau trešo reizi tika pasniegtas Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) un akciju sabiedrības “Aldaris” ikgadējās balvas zinātnē. Vienlaikus svinīgi atzīmēja arī Dr. habil. hist. Lindas Dumpes grāmatas “Alus tradīcijas Latvijā” atvēršanu.
Sapulcējušos zinātniekus un viesus uzrunāja LZA prezidents Jānis Stradiņš un akciju sabiedrības “Aldaris” prezidents Vitālijs Gavrilovs.
J.Stradiņš atzīmēja, ka visā pasaulē zinātne attīstās gan ar valsts, gan ar veiksmīgāko saimniecisko struktūru, augsto tehnoloģiju ražotāju, atbalstu. Latvijā augsto tehnoloģiju ražotāju ir samērā nedaudz, un viņu darbības īpatsvars — tikai 0,5 procenti no valstī saražotā. Bet mums ir citas tehnoloģijas un vērtības ar senām tradīcijām. Pie šādām senām tehnoloģijām pieder arī alus darīšana, kas radusies līdz ar zemkopību. Šā dzēriena pirmsākumi meklējami Babilonijā. Tad tas nonāca Ēģiptē, no turienes to pārņēma Grieķijā, pēc tam senajā Romā, no romiešiem alu aizguva ķelti, bet no ķeltiem — ģermāņi. Un tad Drang nach Osten ir saistīts ar alus ienākšanu Latvijā. Bet par to plašāk stāstīts arī profesores Lindas Dumpes grāmatā. Senie latvieši ir darījuši miestiņu, taču apiņu alus, ko ražo “Aldaris”, Latvijā ienācis no Rietumeiropas. Un tagad alus ražotājs sniedz atbalstu zinātnei — LZA un “Aldara” prēmijas tiek pasniegtas jau trešo reizi, tātad var runāt par tradīciju.
LZA un a/s “Aldaris” 2001. gada balvu zinātnē saņēma Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) Pārtikas tehnoloģijas katedras asociētā profesore Dr. sc. ing. Daina Kārkliņa par radošu pedagoģisko darbību kvalificētu pārtikas tehnologu sagatavošanā un nozīmīgu ieguldījumu pārtikas zinātnes attīstībā. Jāpiebilst, ka daudzi no profesores D.Kārkliņas audzēkņiem strādā arī alus darītavās.
LZA un a/s “Aldaris” balva piešķirta arī valodniecei Maijai Poišai par darbiem “Vidzemes sēliskās izloksnes I” un “Vidzemes sēliskās izloksnes II” un ilggadējiem pētījumiem latviešu valodniecībā. Valodniece, saņemot balvu, cēla priekšā kādu gudrību, ko alus darīšanā iecienījuši sēļi, — viņi misai likuši klāt avenājus, tie alum piedevuši īpatnu garšu un skaisti sarkanu krāsu. Uz mēles arī nosaukums — “Aldarim” tas varētu būt vai nu “Sarkanais alus”, vai “Sēļu alus”.
Tika pasniegtas arī LZA un a/s “Aldaris” balvas jaunajiem zinātniekiem. Tās saņēma četri dažādu nozaru pētnieki — Latvijas Universitātes (LU) Fizikas nodaļas lektors un LU Fizikas institūta asistents Ivars Driķis, Rīgas Tehniskās universitātes Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultātes maģistrants Māris Turks, LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultātes maģistrs Ivans Krošnijs un LLU Ekonomikas fakultātes maģistre Ilze Stokmane.
LZA un a/s “Aldaris” goda diplomu saņēma LLU Ekonomikas fakultātes maģistre Aino Soopa.
Speciālbalva tika pasniegta grāmatas “Alus tradīcijas Latvijā” autorei Lindai Dumpei. Autore, pirms ķerties pie autogrāfu rakstīšanas, noskandēja kādu tautas dainu:
Brandavīna dzērājam
Kājas ellē karājas;
Alutiņa dzērājam —
Dvēselīte debesīs.
“LV” informācija