• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par kvalitatīvu un veselīgu pārtiku. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 31.05.2001., Nr. 84 https://www.vestnesis.lv/ta/id/24932

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par unikāliem dāvinājumiem muzejam

Vēl šajā numurā

31.05.2001., Nr. 84

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par kvalitatīvu un veselīgu pārtiku

Latvijas Zinātņu akadēmijas sēdes lēmums

Noklausījušies un apsprieduši LZA akadēmiķa Dr.habil.biol. Indriķa Muižnieka (Latvijas Universitātes Bioloģijas fak.) referātu “Ģenētiski modificētie organismi pārtikā”, Dr.biol. Viestura Baumaņa (Latvijas Universitātes Biomedicīnas pētījumu un studiju centrs) referātu “Prionu slimības un spongiozās encefalopātijas”, LZA korespondētājloc. Dr.habil.chem. Andra Zicmaņa (Latvijas Universitātes Ķīmijas fak.) referātu “Pārtikas produktu analīzes iespējas Latvijā” un Dr.biol. Olafa Stengrevica (Labklājības ministrijas Latvijas Pārtikas centrs) referātu “Eiropas un Latvijas likumdošana par pārtikas drošības un aprites regulēšanu”, sēdes dalībnieki nolēma:

1. Uzskatīt paveikto darbu Latvijā likumdošanas sakārtošanā pārtikas aprites un tās nekaitīguma kontroles jomā par sekmīgu. Radītā normatīvā bāze atbilst ES prasībām, nodrošinot pārtikas nekaitīguma kontroli pret šodien zināmiem ķīmiskiem un bioloģiskiem riskiem.

2. Atzīt kvalitatīvas, drošas un veselīgas pārtikas ražošanu par prioritāti pārtikas nozares ilglaicīgai attīstībai.

3. Atzīt īt par būtisku un ļoti svarīgu pārtikas nozares ekspertu sagatavošanu atbilstoši šodienas aktuālām pārtikas drošuma kontroles prasībām, ievērojot ES direktīvas par Eiropā regulējamo profesiju izglītības harmonizāciju.

4. Atzīt par neatliekamu uzdevumu atbalstīt un attīstīt pārtikas un uztura zinātni, ieskaitot mūsdienīgu analītisko nodrošinājumu kā vienotu zinātnes nozari uz LU, LLU, AML un attiecīgu institūtu un laboratoriju bāzes, kas vistiešākā veidā veicinātu iedzīvotāju veselības un dzīves kvalitātes uzlabošanu.

5. Attīstīt nacionālā pārtikas drošuma zinātniskās pētniecības tīklu, ietverot akadēmiskos partnerus, tādējādi nodrošinot neatkarīgu pārtikas kontroli ar modernu analītisko bāzi un iesaistoties Eiropas zinātniskās kooperācijas sistēmā (SCOOP sistēma).

6. Atbilstoši Pasaules veselības organizācijas iniciatīvai attīstīt Pārtikas un uztura darbības plāna Latvijas modeli, formulējot Latvijai specifisku stratēģiju, mērķus un plānu pārtikas drošumam, veselīgam uzturam un ilglaicīgai pārtikas piegādei. Atbilstoši ES dalībvalstu piemēram un PVO rekomendācijām LR Labklājības ministrijā izveidot Pārtikas un uztura Zinātnisko padomi, piesaistot kompetentus pārtikas un uztura zinātnes speciālistus.

7. Lūgt LR valdību pilnvarot Latvijas Zinātņu akadēmiju izstrādāt nacionālo programmu “Pārtika”, etverot tajā konkrētus pasākumus izglītības, zinātnes un Latvijai perspektīvas ražošanas attīstībai, paredzot attiecīgo finansējumu, investīcijas un valsts garantijas nepieciešamo pārkārtojumu veikšanai. Uzskatīt par nelietderīgu pārtikas kontroles funkciju koncentrēšanu ieinteresētās organizācijas — Zemkopības ministrijas — pārziņā. Šādai kontrolei, atbilstoši Baltās grāmatas 38. pantam jābūt neatkarīgai no industriālām un politiskām interesēm.

2001. gada 18. maijā Latvijas Zinātņu akadēmijas Prezidijs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!