• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par patēriņa cenu izmaiņām un inflāciju maijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.06.2012., Nr. 97 https://www.vestnesis.lv/ta/id/249452

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

21.06.2012., Nr. 97

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par patēriņa cenu izmaiņām un inflāciju maijā

Galvenais virzošais faktors patēriņa cenu izmaiņām šā gada maijā bija straujais degvielas cenu kritums.

Kopumā patēriņa cenas 2012.gada maijā, salīdzinot ar aprīli, samazinājās par 0,2%, līdz ar to arī gada inflācija šā gada maijā piedzīvoja vēl vienu strauju kritumu – par 0,6 procentpunktiem, samazinoties līdz 2,2%.

Ja iepriekšējos mēnešos kāpjošo naftas cenu ietekmē degvielas cenas Latvijā strauji pieauga, tad maijā naftas cenas pasaulē ir būtiski samazinājušās (mēneša laikā par aptuveni 8%), ļaujot degvielas tirgotājiem samazināt cenas arī uzpildes stacijās. Degvielas cenas Latvijā šā gada maijā, salīdzinot ar aprīli, ir kritušas par 3,4%. Jāatzīmē, ka naftas produkti pasaules biržās tiek tirgoti ASV dolāros, līdz ar to vienlīdz svarīgs faktors, kas nosaka degvielas cenu Latvijā, ir arī ASV dolāru svārstības pret eiro.

Reaģējot uz nestabilo situāciju Eiropā, šā gada maijā, salīdzinot ar aprīli, eiro kurss attiecībā pret ASV dolāru ir būtiski vājinājies – par aptuveni 3 procentiem. Šobrīd ir novērojama interesanta situācija, ka, no vienas puses, zems eiro kurss neļauj pilnā apmērā izjust naftas cenu kritumu un, no otras puses, vājais Eiropas ekonomikas sniegums ir viens no iemesliem naftas cenu kritumam.

Paredzams, ka degvielas cenas varētu stabilizēties līmenī, kas bija novērojams pirms spekulatīvā naftas cenu kāpuma šā gada sākumā, tomēr pastāv ļoti daudz neprognozējamu faktoru, kas degvielas cenas var ietekmēt abos virzienos, piemēram, nestabilā situācija Sīrijā, lielvalstu centrālo banku lēmumi par monetāro politiku, kā arī ekonomikas sniegums Eiropā un ASV.

Šā gada maijā bija novērojamas arī citas mazāk izteiktas cenu svārstības – sezonālu faktoru ietekmē nedaudz pieauga cenas dārzeņiem, pārdošanā nonākot jaunajai šā gada ražai, kas tradicionāli ir dārgāka (salīdzinot ar aprīli +4,7%). Mazinājās piena, siera un olu cenas (-1,9%), lētāka kļuva arī svaiga gaļa (-1%). ANO Pārtikas un lauksaimniecības organizācijas publicētais pārtikas cenu indekss norāda uz samērā strauju cenu kritumu pasaulē, kas var ietekmēt pārtikas cenu tendences arī turpmākajos mēnešos.

Gada vidēja inflācija, kuru izmanto kā Māstrihtas kritēriju, arī turpināja samazināties, maijā sasniedzot 3,8% (aprīlī 4,1%).

Finanšu ministrijas Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!