• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ASV Gaisa spēku ģenerāļa vizīti Latvijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.06.2012., Nr. 97 https://www.vestnesis.lv/ta/id/249457

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Satiksmes ministrs: Par atbalstu lauksaimniekiem transporta lietās

Vēl šajā numurā

21.06.2012., Nr. 97

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ASV Gaisa spēku ģenerāļa vizīti Latvijā

20.jūnijā Valsts prezidents Andris Bērziņš tikās ar ASV Gaisa spēku ģenerāli, ASV Transporta virspavēlniecības (USTRANCOM) komandieri Viljamu Freizeru. Tikšanās laikā abas amatpersonas pārrunāja Afganistānas kravu tranzīta jautājumus, ka arī citus ASV un Latvijas partnerattiecību svarīgos jautājumus.

Valsts prezidents V.Freizeram izteica gandarījumu par līdzšinējo sadarbību un atbalstu nemilitāro kravu pārvadāšanai caur Latviju uz Afganistānu, kā arī pauda pārliecību par nepieciešamību arī turpmāk vēl ciešāk un plašāk sadarboties un apmainīties ar abu valstu pieredzi šo kravu loģistikas nodrošināšanā. “No savas un Latvijas puses ASV apliecinu arī turpmāk pastāvīgi atbalstīt šos pārvadājumus, kas ir būtisks ieguldījums ne tikai Latvijas ekonomikai, bet arī uzticams ASV un sabiedroto partneris Afganistānā,” sacīja A.Bērziņš.

20.jūnijā aizsardzības ministrs Artis Pabriks tikās ar ASV Gaisa spēku ģenerāli, ASV Transporta virspavēlniecības (USTRANCOM) komandieri Viljamu Freizeru un pārrunāja starptautiskās operācijas Afganistānā beigu fāzi un ar to saistītos nodrošinājuma un tranzīta jautājumus. Puses bija vienisprātis, ka spēku samazinājumam jānotiek ļoti pakāpeniski, lai nepaaugstinātu draudu līmeni.

A.Pabriks un ģenerālis V.Freizers vienojās arī turpmāk stiprināt Latvijas un ASV sadarbību politisko un tehnisko jautājumu risināšanā Ziemeļu apgādes ceļa attīstīšanā caur Rīgas ostu un lidostu. A.Pabriks uzsvēra šā apgādes ceļa drošību, rentabilitāti un ekonomisko izdevīgumu, paužot cerību, ka šis maršruts tiks izmantots arī sabiedroto valstu ekipējuma izvešanai no starptautiskās operācijas zonas. Tāpat aizsardzības ministrs norādīja uz Centrālāzijas, īpaši Uzbekistānas, lomu Ziemeļu apgādes ceļa, kā arī tālākās reģiona valstu stabilitātes nodrošināšanā. Puses pārrunāja arī NATO Čikāgas samitā pieņemtos lēmumus.

20.jūnijā satiksmes ministrs Aivis Ronis tikās ar Amerikas Savienoto Valstu Transporta virspavēlniecības (USTRANCOM) komandieri ģenerāli Viljamu Freizeru, lai pārrunātu ar kravu pārvadājumiem starp Latviju un Afganistānu saistītos jautājumus.

V.Freizers augstu novērtēja līdzšinējo ASV un Latvijas sadarbību kravu pārvadājumu nodrošināšanā starp Latviju un Afganistānu, īpaši uzsverot Latvijas institūciju un uzņēmumu sniegto atbalstu un pielāgošanos sarežģītu situāciju risināšanā. Tāpat V.Freizers informēja, ka, ņemot vērā veiksmīgos izmēģinājumus kravu pārvadājumos no Afganistānas uz Rīgas lidostu, tos plānots turpināt ar regulāru intensitāti.

A.Ronis apliecināja Latvijas vēlmi turpināt atbalstīt kravu pārvadājumus uz un no Afganistānas, kā arī informēja par interesi Latvijā veikt Afganistānas speciālistu apmācību dzelzceļa un civilās aviācijas jomā. Tāpat satiksmes ministrs piedāvāja Latvijas transporta speciālistu padomu sniegšanu kravu pārvadājumu organizēšanā Afganistānā, kā arī aicināja ASV pusi, izvedot tehniku un citas kravas no Afganistānas, Latvijā veikt to apkopi, remontu vai pārstrādi.

Vizītes laikā V.Freizeram bija iespēja klātienē vērot no Afganistānas Latvijā nogādāto kravu nosūtīšanas un apstrādes procesa posmu starp Rīgas lidostu un Rīgas ostu. 

Kravu pārvadājumi uz Afganistānu caur Latviju tika uzsākti 2009.gadā, un līdz šim uz Afganistānu nosūtītas kravas vairāk nekā 47 000 TEU apmērā. 2012.gada maijā uzsākti arī kravu pārvadājumi pretējā virzienā – no Afganistānas caur Rīgas lidostu.

Valsts prezidenta preses dienests;
Aizsardzības ministrijas Militāri publisko attiecību departaments;
Satiksmes ministrijas Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!