• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par apstrādes rūpniecības ražotāju cenām maijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.06.2012., Nr. 101 https://www.vestnesis.lv/ta/id/249785

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par atbalstu godīgiem tiešmaksājumiem mūsu lauksaimniekiem

Vēl šajā numurā

28.06.2012., Nr. 101

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par apstrādes rūpniecības ražotāju cenām maijā

Šā gada maijā, salīdzinot ar 2011.gada maiju, apstrādes rūpniecībā ražotāju cenas ir pieaugušas par 1,2 procentiem.

Apstrādes rūpniecībā liela daļa saražotās produkcijas tiek realizēta eksporta tirgos, tādēļ ražotāju cenas lielā mērā ietekmē tendences ārējos tirgos. Kopš 2011.gada otrās puses, pavājinoties kopējam pieprasījumam ES valstīs, arī Latvijas ražotāju cenas eksportētajai produkcijai ir augušas ļoti mēreni (gada laikā par 1,1%). Vājais pieprasījums ārējos tirgos ietekmē globālās cenu tendences – pēdējos mēnešos pasaulē mazinās cenas pārtikai, metāliem u.c.

Arī vietējā tirgū, lai arī pieprasījums pakāpeniski palielinās, tomēr tas joprojām ir salīdzinoši zemā līmenī un kopumā būtisku spiedienu uz ražotāju cenām nerada. Gada laikā vietējā tirgū realizētajai produkcijai ražotāju cenas ir pieaugušas par 1,4 procentiem. Maijā nemetālisko minerālu izstrādājumu ražošanā ražotāju cenas bija par 7,5% augstākas nekā 2011.gada maijā, kas lielā mērā ir saistīts ar būvniecības nozares atkopšanos no krīzes un pakāpenisku pieprasījuma kāpumu. Gada laikā salīdzinoši straujš ražotāju cenu pieaugums ir vērojams arī elektrisko iekārtu ražošanā (par 8,4%) un poligrāfijā (par 8,9%). Šajā pašā laikā vietējā tirgū realizētajai produkcijai ražotāju cenas saruka dzērienu ražošanā, kokapstrādē, apģērbu ražošanā, kā arī metālu ražošanā.

Arī turpmākā apstrādes rūpniecības ražotāju cenu dinamika būs cieši saistīta ar kopējā pieprasījuma izmaiņām gan vietējā, gan ārējos tirgos.

Ekonomikas ministrijas Ekonomiskās attīstības un darba tirgus prognozēšanas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!