• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Ukrainas parlamenta priekšsēdētāja un viņa vadītās parlamentāriešu delegācijas vizīti Latvijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.06.2012., Nr. 101 https://www.vestnesis.lv/ta/id/249788

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par izlīguma sasniegšanu starp Otrajā pasaules karā abās frontes pusēs karojušajiem Latvijas valstspiederīgajiem

Vēl šajā numurā

28.06.2012., Nr. 101

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Ukrainas parlamenta priekšsēdētāja un viņa vadītās parlamentāriešu delegācijas vizīti Latvijā


Otrdien un trešdien, 26.un 27.jūnijā, lai pārrunātu Latvijas un Ukrainas divpusējās attiecības, tostarp iespējas stiprināt parlamentāros kontaktus un abu valstu ekonomisko sadarbību, kā arī Ukrainas un Eiropas Savienības attiecības, Latvijā vizītē uzturējās Ukrainas parlamenta priekšsēdētājs Volodimirs Litvins un viņa vadītā Ukrainas parlamentāriešu delegācija (deputāti Irina Belousova, Stepans Davimuka, Jurijs Kļučkovskis, Mihails Miroņenko un Pāvels Ļebedevs). Vizītes pirmajā dienā Ukrainas delegācija tikās ar Latvijas Ministru prezidentu Valdi Dombrovski, apmeklēja Rīgas Ukraiņu vidusskolu un Latvijas Universitātes Akdēmiskās bibliotēkas Ukraiņu literatūras nodaļu. Savukārt vakar, 27.jūnijā, Ukrainas parlamenta priekšsēdētājs Volodimirs Litvins tikās ar Latvijas Saeimas priekšsēdētāju Solvitu Āboltiņu
(attēlā), kā arī ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu, ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču un apmeklēja mākslas muzeju “Rīgas Birža”
Foto: Ernests Dinka, Saeimas kanceleja


Vakar, 27.jūnijā, Ukrainas parlamentāriešu vizītes laikā Saeimā: Ukrainas parlamenta priekšsēdētājs Volodimirs Litvins un Latvijas Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa
(attēlā centrā) kopā ar abu pušu pārstāvjiem
Foto: Ernests Dinka, Saeimas kanceleja

 

Tiekoties ar Saeimas priekšsēdētāju

Mūsu valstī dzīvojošā ukraiņu kopiena ir būtiska Latvijas un Ukrainas vienotāja – lojāla, aktīva un pamanāma Latvijas kultūras dzīvē. To Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa uzsvēra trešdien, 27.jūnijā, tiekoties ar Ukrainas parlamenta priekšsēdētāju Volodimiru Litvinu, kurš šajās dienās uzturas oficiālā vizītē Latvijā.

Saeimas priekšsēdētāja akcentēja, ka Latvija Ukrainu vienmēr uztvērusi kā ļoti tuvu un nozīmīgu kaimiņvalsti, pat neskatoties uz to, ka abām valstīm nav kopīgas robežas. “Latvijai attiecības ar Ukrainu ir prioritāras dažādu apsvērumu pēc: tas ir mūsu ģeogrāfiskais tuvums, kopīgi pārdzīvotie sarežģītie vēsturiskie notikumi, mums ir cieša ekonomiskā sadarbība, cieša sadarbība kultūrā un izglītībā,” teica S.Āboltiņa.

Tomēr sadarbība ar Ukrainu Latvijai ir īpaši nozīmīga, pateicoties mūsu valstī dzīvojošai ukraiņu kopienai, kas ir trešā lielākā mazākumtautību grupa Latvijā, uzsvēra S.Āboltiņa.

Saeimas priekšsēdētāja atzina, ka augstu vērtē ukraiņu kopienas lojalitāti Latvijas valstij: “Apliecinu, ka Latvija atbalstīja un atbalstīs mazākumtautībām iespēju gan apgūt savu nacionālo valodu, veidot savu kultūru, dziedāt un dejot atbilstoši savām tautas tradīcijām. Litvina kungam bija iespēja šīs vizītes laikā par to pārliecināties, apmeklējot Rīgas Ukraiņu vidusskolu,” norādīja S.Āboltiņa.

S.Āboltiņa apliecināja arī Latvijas atbalstu ciešāku attiecību veidošanai starp Ukrainu un Eiropas Savienību (ES). Tomēr šāda Ukrainas tuvināšanās ES nav iespējama bez reformām un bez tiesiskuma stiprināšanas, uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja. Mūsu interesēs ir redzēt Ukrainu attīstāmies ciešā partnerībā ar Eiropas un transatlantiskajām organizācijām. Zinām, ka tas nav viegls ceļš, tāpēc esam gatavi sniegt Ukrainai palīdzīgu roku un piedāvāt savu reformu pieredzi,” teica S.Āboltiņa, īpaši akcentējot parlamentāro kontaktu nozīmi.

Ukrainas parlamenta priekšsēdētājs tikšanās laikā pateicās par Latvijas īstenoto mazākumtautību politiku, nodrošinot arī ukraiņiem iespēju attīstīt dzimto valodu un kultūru. V.Litvins augstu novērtēja arī Latvijas gatavību dalīties reformu pieredzē, kā arī apliecināja gatavību padziļināt parlamentāro sadarbību, uzņemot Ukrainas parlamentā Saeimas delegāciju.

Oficiālā vizītē Latvijā 26.un 27.jūnijā uzturas Ukrainas parlamenta priekšsēdētājs V.Litvins. Vizītes ietvaros Ukrainas parlamenta priekšsēdētājs tiekas arī ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu, Ministru prezidentu Valdi Dombrovski un ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču. Tāpat vizītes programmā iekļauts Rīgas Ukraiņu vidusskolas, mākslas muzeja “Rīgas birža” un Latvijas Universitātes Akadēmiskās bibliotēkas Ukraiņu literatūras nodaļas apmeklējums.

Saeimas preses dienests

 

Tiekoties ar Valsts prezidentu

27.jūnijā Valsts prezidents Andris Bērziņš tikās ar Ukrainas parlamenta priekšsēdētāju Volodimiru Litvinu. Tikšanās laikā abas amatpersonas pārrunāja starpvalstu attiecības un iespējas paplašināt sadarbību.

Ukrainas parlamenta priekšsēdētājs augstu novērtēja intensīvo starpvalstu dialogu. Amatpersonas bija vienisprātis, ka nepieciešams stiprināt pastāvošo sadarbību arī parlamentu starpā, tādēļ Ukrainas parlamenta priekšsēdētājs sarunas laikā norādīja uz iespējamajiem starpparlamentu sarunu jautājumiem.

Arī Latvijas Valsts prezidents atzina, ka tieši sadarbība starp parlamentiem ļauj ieraudzīt nepilnības valsts darbībā un strauji tās labot. V.Litvins uzsvēra, ka arī aktīvās kultūras saites norāda uz lielisko dialogu starp abām valstīm.

Valsts prezidents uzsvēra, ka abu valstu uzņēmēji veiksmīgi atrod viens otru un abām valstīm ir jāļauj tiem izmantot esošo sadarbības potenciālu.

V.Litvins pateicās Latvijai par tās atbalstu Ukrainas izteiktajai vēlmei par dalību Eiropas Savienībā un ieguldījumu Rīgas Ukraiņu skolas stiprināšanā. Valsts prezidents izteica pārliecību, ka šāda veida rīcība ir daļa no Latvijas kultūras, kam pamatā ir veiksmīgas attiecības starp tautām, kas šeit dzīvo. “Jūsu skola ir pērle, ar ko lepojamies arī mēs,” sacīja A.Bērziņš.

Abas amatpersonas apsprieda arī situāciju Eiropas Savienībā un rudenī gaidāmās vēlēšanas Ukrainā.

Valsts prezidenta preses dienests

 

Tiekoties ar ārlietu ministru

27.jūnijā ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs tikās ar Ukrainas parlamenta priekšsēdētāju Volodimiru Litvinu un viņa vadīto Ukrainas parlamentāriešu delegāciju.

Sarunā abas puses bija vienisprātis, ka attīstība abu valstu divpusējās attiecībās ir pozitīva, tika atzinīgi novērtēts aktīvais politiskais dialogs, kā arī tika uzsvērta abpusēja ieinteresētība attīstīt ciešāku ekonomisko sadarbību.

V.Litvins pateicās Latvijas valdībai par palīdzību, ko tā sniedz ukraiņu diasporai Latvijā, lai tā šeit justos komfortabli, uzsverot pozitīvo gaisotni, ko jutis, apmeklējot Rīgas Ukraiņu vidusskolu.

E.Rinkēvičs pauda stingru atbalstu Ukrainas eirointegrācijas centieniem, vienlaikus vēršot uzmanību, ka Latvija iestājas par dialogu starp Eiropas Savienību un Ukrainu, tajā skaitā arī par problemātiskajiem jautājumiem. Ukrainas eirointegrācijas process jābalsta demokrātijas vērtībās, tiesiskumā un cieņā pret cilvēktiesībām. Latvijā un ES valstīs satraukumu rada selektīvie tiesu procesi Ukrainā. E.Rinkēvičs uzsvēra, ka parlamenta vēlēšanas oktobrī būs pārbaude Ukrainas demokrātijai.

Ārlietu ministrijas Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!