• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par pieņemtajiem grozījumiem Civilprocesa likumā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.06.2012., Nr. 101 https://www.vestnesis.lv/ta/id/249789

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

28.06.2012., Nr. 101

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par pieņemtajiem grozījumiem Civilprocesa likumā

Rīgā 2012.gada 27.jūnijā

Saeimas priekšsēdētājai Solvitai Āboltiņai

Ļoti cienījamā Āboltiņas kundze!

Saeima 2012.gada 21.jūnijā pieņēma likumu “Grozījumi Civilprocesa likumā” (reģ.nr. 291/Lp11). Likuma grozījumi tika izskatīti divos lasījumos kā steidzami. Ņemot vērā Satversmes 75.pantā noteikto, tie tika izsludināti 2012.gada 27.jūnijā.

Likuma grozījumu pieņemšanas pamatā bija 2012.gada 18.aprīlī Satversmes tiesas ierosinātā lieta “Par Civilprocesa likuma 363.28 panta devītās daļas, ciktāl tā liedz iespēju pārsūdzēt tiesas lēmumu, ar kuru administrators tiek atcelts no maksātnespējas procesa pēc tiesas iniciatīvas, atbilstību Latvijas Republikas Satversmes 92. un 106.pantam”.

Lietā aktualizēts jautājums par situāciju, kad tiesa, pamatojoties uz Maksātnespējas likuma 22.panta otrās daļas 7.punktu, atceļ administratoru. Šādā gadījumā Latvijas Sertificēto maksātnespējas procesa administratoru asociācijai ir pienākums izdot obligāto administratīvo aktu par administratora sertifikāta darbības izbeigšanu.

Pieņemtie grozījumi novērš situāciju, kad ar rajona (pilsētas) tiesas lēmumu bez tiesībām to pārsūdzēt maksātnespējas administrators zaudē administratora sertifikātu, ko iespējams atjaunot ne ātrāk kā pēc pieciem gadiem. Tā kā konkrētajā situācijā personas tiesības uz apelāciju izriet gan no Satversmes, gan starptautiskajām tiesībām, atzinīgi vērtējama Saeimas atbildīgā rīcība, novēršot šādu likuma neatbilstību cilvēktiesību normām.

Maksātnespējas administratora tiesības uz apelācijas sūdzību ir jālīdzsvaro ar Maksātnespējas likumā ietverto principu veicināt finansiālās grūtībās nonākuša parādnieka saistību izpildi. Tomēr pieņemtie grozījumi neatrisina vairākus neskaidrus problēmjautājumus, lai šāds līdzsvars tiktu panākts. Acīmredzot, tie netika risināti šajos likuma grozījumos, ņemot vērā likuma steidzamību. Tā, piemēram, pilnīgs regulējums par administratora tiesībām un pienākumiem laikā posmā no rajona (pilsētas) tiesas lēmumam līdz apgabaltiesas lēmumam par blakus sūdzību, starplaikā notikušajām un izsludinātajām izsolēm.

Saeimas pieņemtais likums novērš Civilprocesa likuma normas neatbilstību Satversmei, tomēr lietderīgāk būtu bijis visus savstarpēji saistītos, svarīgos jautājumus izskatīt vienlaikus ar jau pieņemtajiem grozījumiem. Tādēļ aicinu Saeimu rudens sesijā nekavēties ar nepieciešamajiem grozījumiem Civilprocesa likumā un Maksātnespējas likumā.

Ar cieņu, Valsts prezidents Andris Bērziņš

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!