Ministru kabineta noteikumi: Šajā laidienā 10 Pēdējās nedēļas laikā 17 Visi
Ministru kabineta noteikumi Nr.489
Rīgā 2012.gada 10.jūlijā (prot. Nr.39 20.§)
Latvijā iegūtas un vietējā tirgū izplatāmas gaļas, maltas gaļas, mehāniski atdalītas gaļas, gaļas izstrādājumu un gaļas produktu marķēšanas noteikumi
Izdoti saskaņā ar Patērētāju tiesību aizsardzības likuma 21.panta pirmo daļu
1. Noteikumi nosaka veselības, identifikācijas un papildu marķējuma prasības gaļai, maltai gaļai, mehāniski atdalītai gaļai, gaļas izstrādājumiem un gaļas produktiem, ko iegūst Latvijā un izplata vietējā tirgū.
2. Šajos noteikumos lietotie termini atbilst Eiropas Parlamenta un Padomes 2004.gada 29.aprīļa Regulas (EK) Nr.
853/2004, ar ko nosaka īpašus higiēnas noteikumus attiecībā uz dzīvnieku izcelsmes pārtiku (turpmāk – Parlamenta un Padomes Regula Nr.853/2004), I pielikumā un Eiropas Parlamenta un Padomes 2004.gada 29.aprīļa Regulas (EK) Nr.854/2004, ar ko paredz īpašus noteikumus par lietošanai pārtikā paredzētu dzīvnieku izcelsmes produktu oficiālās kontroles organizēšanu (turpmāk – Parlamenta un Padomes Regula Nr.854/2004), I nodaļas 2.pantā minētajiem terminiem.3. Mājas nagaiņu gaļu, kas iegūta, veicot dzīvnieku piespiedu kaušanu atbilstoši prasībām, kas noteiktas Eiropas Parlamenta un Padomes Regulas Nr.
853/2004 III pielikuma VI nodaļas 9.punktā, marķē ar rombveida veselības vai identifikācijas marķējumu. Veselības marķējuma romba malu garums ir vismaz 4,5 centimetri. Informāciju marķējumā izvieto šādi:3.1. augšdaļā – valsts nosaukums vai tā saīsinājums;
3.2. lejasdaļā – pārtikas uzņēmuma atzīšanas numurs.
4. Malto gaļu, kas iegūta atbilstoši Parlamenta un Padomes Regulā Nr.
853/2004 noteiktajām prasībām, bet neatbilst Komisijas 2009.gada 30.novembra Regulas (EK) Nr.1162/2009, ar ko nosaka pārejas pasākumus Eiropas Parlamenta un Padomes Regulu (EK) Nr.853/2004, (EK) Nr.854/2004 un (EK) Nr.882/2004 īstenošanai, 4.panta 1.punktā noteiktajam tauku procentuālajam saturam un saistaudu un gaļas proteīnu attiecībai, marķē ar kvadrātveida identifikācijas marķējumu. Informāciju marķējumā izvieto šādi:4.1. augšdaļā – valsts nosaukums vai tā saīsinājums;
4.2. lejasdaļā – pārtikas uzņēmuma atzīšanas numurs.
5. Mājputnu un zaķveidīgo gaļu (nelielā daudzumā), kas atzīta par derīgu lietošanai pārtikā un iegūta saskaņā ar normatīvajiem aktiem par veterinārajām prasībām mājputnu un zaķveidīgo gaļas apritei nelielos daudzumos, marķē ar regulāra trijstūra veida identifikācijas marķējumu. Informāciju marķējumā izvieto šādi:
5.1. augšdaļā – valsts nosaukums vai tā saīsinājums;
5.2. lejasdaļā – pārtikas uzņēmuma reģistrācijas numurs.
6. Gaļu (mazā daudzumā), kas iegūta no medījamiem dzīvniekiem, tostarp zīdītājiem, kuri dzīvo norobežotā teritorijā savvaļas medījamo dzīvnieku brīvībai līdzīgos apstākļos, un kas atzīta par derīgu lietošanai pārtikā un iegūta saskaņā ar normatīvajiem aktiem par kārtību, kādā mednieki galapatērētājam piegādā medījamos dzīvniekus vai to gaļu mazā daudzumā, un higiēnas prasībām medījamo dzīvnieku un to gaļas apritei, marķē ar regulāra piecstūra veida veselības vai identifikācijas marķējumu. Veselības marķējuma piecstūra malu garums ir vismaz 3,5 centimetri. Informāciju marķējumā izvieto šādi:
6.1. augšdaļā – valsts nosaukums vai tā saīsinājums;
6.2. lejasdaļā – pārtikas uzņēmuma reģistrācijas numurs.
7. Mājas nagaiņu un medījamo dzīvnieku gaļu, kuras izplatīšana svaigā veidā galapatērētājam ir aizliegta un kuras pārstrādei ir noteikti ierobežojumi, marķē ar veselības marķējumu atbilstoši Parlamenta un Padomes Regulas Nr.854/2004 I pielikuma I sadaļas III nodaļas vai šo noteikumu 3.punkta prasībām. Šo marķējumu krusto divas svītras, kas, neietekmējot norādītās informācijas uztveri, marķējuma vidū veido četrus leņķus.
8. Nagaiņu liemeņus, pusliemeņus, ceturtdaļliemeņus un pusliemeņus, kas sadalīti ne vairāk kā trijās daļās un iegūti no dzīvniekiem, kuri kauti atbilstoši reliģisko kopienu tradicionālajām gaļas ieguves metodēm, kas noteiktas normatīvajos aktos par kaušanai paredzēto lauksaimniecības dzīvnieku aizsardzības prasībām, papildus marķē ar īpašu apaļas formas marķējumu, kura centrā ar lielajiem latīņu burtiem norāda pilnu izmantotās dzīvnieku kaušanas metodes nosaukumu. Īpašo marķējumu uzspiež uz katra gabala ārējās virsmas, un marķējuma teksta burtu augstums ir vismaz viens centimetrs.
9. Svaigai gaļai, maltai gaļai, mehāniski atdalītai gaļai, gaļas izstrādājumiem un gaļas produktiem, kas iegūti no dzīvniekiem, kuri kauti atbilstoši reliģisko kopienu tradicionālajām gaļas ieguves metodēm, kas noteiktas normatīvajos aktos par kaušanai paredzēto lauksaimniecības dzīvnieku aizsardzības prasībām, marķējumā brīvprātīgi var iekļaut norādi par dzīvnieku kaušanā izmantoto metodi.
10. Izmantojot spiedogu ar arābu cipariem, kas ir vismaz divus centimetrus augsti un skaidri salasāmi, uz dzīvnieka (izņemot putnus, trušus un mazos medījamos dzīvniekus) liemeņa, pusliemeņiem, ceturtdaļliemeņiem un pusliemeņiem, kas sadalīti ne vairāk kā trijās daļās, norāda kaušanas datumu un kārtas numuru šādā secībā:
10.1. pirmajā rindā – kaušanas datumu "XxxD", kur "X" ir gada pēdējais skaitlis, "xx" – gada nedēļas kārtas skaitlis, "D" – nedēļas diena;
10.2. otrajā rindā – kaušanas kārtas numuru.
11. Šo noteikumu 10.1. un 10.2.apakšpunktā minēto informāciju var norādīt arī uz dzīvnieka liemenim pievienotas etiķetes.
12. Šo noteikumu 4.punkts ir spēkā līdz 2013.gada 31.decembrim.
13. Atzīt par spēku zaudējušiem Ministru kabineta 2007.gada 27.februāra noteikumus Nr.156 "Gaļas, maltas gaļas, mehāniski atdalītas gaļas, gaļas izstrādājumu un gaļas produktu marķēšanas noteikumi" (Latvijas Vēstnesis, 2007, 37.nr.; 2009, 172.nr.; 2010, 69.nr.).
Ministru prezidents V.Dombrovskis
Zemkopības ministre L.Straujuma