• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Ministru kabineta 2001.gada 30.aprīļa noteikumiem Nr.178 "Kārtība, kādā piemērojami starptautiskajos līgumos par nodokļu dubultās uzlikšanas un nodokļu nemaksāšanas novēršanu noteiktie nodokļu atvieglojumi". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.06.2001., Nr. 87 https://www.vestnesis.lv/ta/id/25078

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ekonomikas ministrijas dienesta informācija Nr.5.3.-7/54

Par piemērojamiem standartiem

Vēl šajā numurā

06.06.2001., Nr. 87

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Valsts ieņēmumu dienests

Veids: informācija

Numurs: 15.1.1./10373

Pieņemts: 04.06.2001.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts ieņēmumu dienesta dienesta informācija Nr.15.1.1./10373

Rīgā 2001. gada 4. jūnijā

Par Ministru kabineta 2001.gada 30.aprīļa noteikumiem Nr.178 "Kārtība, kādā piemērojami starptautiskajos līgumos par nodokļu dubultās uzlikšanas un nodokļu nemaksāšanas novēršanu noteiktie nodokļu atvieglojumi"

2001.gada 1.jūnijā stājās spēkā Ministru kabineta 2001.gada 30.aprīļa noteikumi Nr.178 "Kārtība, kādā piemērojami starptautiskajos līgumos par nodokļu dubultās uzlikšanas un nodokļu nemaksāšanas novēršanu noteiktie nodokļu atvieglojumi" (turpmāk — Noteikumi), kas reglamentē Saeimas apstiprinātajos starptautiskajos līgumos (Konvencijās) par nodokļu dubultās uzlikšanas un nodokļu nemaksāšanas novēršanu noteikto nodokļu atvieglojumu piemērošanas kārtību.

Ar šo Noteikumu spēkā stāšanos spēku zaudē Ministru kabineta 1996.gada 19.marta noteikumi Nr.66 "Noteikumi par nodokļu atvieglojumu piemērošanu maksājumiem, kurus izmaksā nerezidentiem".

Ievērojot jaunos Noteikumus, no š.g. 1.jūnija Konvencijās noteikto nodokļu atvieglojumu piemērošanas kārtība ir:

• nerezidents — ienākumu saņēmējs pirms maksājumu izdarīšanas izmaksātājam (Latvijas rezidentam, nerezidenta pastāvīgajai pārstāvniecībai) iesniedz aizpildītu rezidenta apliecību — iesniegumu nodokļu atvieglojumu piemērošanai (Noteikumu 1.pielikums);

• izmaksātājs no nerezidenta saņemtās atvieglojumu apliecības eksemplārus iesniedz VID teritoriālajā iestādē pēc reģistrācijas vietas (dzīvesvietas);

• VID teritoriālā iestāde izskata saņemto atvieglojumu apliecību un ne vēlāk kā 30 dienu laikā no saņemšanas to apstiprina vai sniedz rakstisku motivētu atteikumu to apstiprināt;

• tikai pēc VID apstiprinātās atvieglojumu apliecības saņemšanas izmaksātājs nodokļus no maksājumiem nerezidentam ir tiesīgs ieturēt saskaņā ar attiecīgo Konvenciju.

VID apstiprinātās atvieglojumu apliecības derīguma termiņš ir 5 gadi no tās apstiprināšanas dienas, ja vien VID un otras līgumslēdzējas valsts kompetentā iestāde informācijas apmaiņas gaitā nav noskaidrojušas, ka izsniegtās apliecības derīguma termiņš ir īsāks.

MK 1996.gada 19.marta noteikumos Nr.66 noteiktā rezidenta apliecība–iesniegums nodokļu atvieglojumu piemērošanai (1.pielikums), ko ārvalstu kompetentās iestādes apstiprinājušas līdz 2001.gada 1.jūnijam, ir derīga 1 gadu no dienas, ar kuru tiek pieprasīts piemērot Konvencijas noteikumus. Izņēmums ir Igaunijas rezidentiem — juridiskajām personām apstiprinātās rezidenta apliecības–iesniegumi.

Gadījumos, ja Konvencijā paredzētie nodokļu atvieglojumi nav tikuši piemēroti un nodokļi no maksājumiem nerezidentam ir ieturēti saskaņā ar LR likumiem, tad nerezidentam ir tiesības atgūt pārmaksātās nodokļu summas trīs gadu laikā, iesniedzot VID aizpildītu rezidenta apliecību–iesniegumu nodokļu atmaksāšanai (Noteikumu 2.pielikums).

Savukārt, ja izmaksātājs ir piemērojis Konvencijā noteiktos nodokļu atvieglojumus, bet maksājumu saņēmējs — nerezidents nav bijis tiesīgs tos izmantot, piemēram:

• maksājumu saņēmējs — nerezidents nav iesniedzis Latvijas rezidentam apstiprinātu atvieglojumu apliecību;

• maksājumu saņēmējs — nerezidents maksājumu saņemšanas brīdī nav uzskatāms par otras līgumslēdzējas valsts rezidentu saskaņā ar attiecīgo Konvenciju, tad nodokli no maksājumiem, kuru nosaka kā starpību starp nodokļa summu, kas aprēķināta, piemērojot Latvijas Republikas likumos noteiktās nodokļu likmes, un nodokļa summu, kas aprēķināta, piemērojot attiecīgajā Konvencijā noteiktās likmes, samaksā izmaksātājs. Šajā gadījumā izmaksātājs savu ar nodokli apliekamo ienākumu nepalielina likumā "Par uzņēmumu ienākuma nodokli" noteiktajā kārtībā.

 

Par Latvijas Republikas un Igaunijas Republikas konvencijas par nodokļu dubultās uzlikšanas un ienākumu un kapitāla nodokļu nemaksāšanas novēršanu turpmāku piemērošanu

 

No 2000.gada 1.janvāra Igaunijas Republikā ir spēkā jauns ienākuma nodokļa likums, un tas tika izvērtēts, vadoties pēc tā, cik lielā mērā jaunais ienākuma nodoklis ir identisks vai pēc būtības līdzīgs Igaunijas ienākuma nodoklim, kas bija spēkā līdz 1999.gada 31.decembrim.

Šāda izvērtēšana bija nepieciešama, jo Latvijas Republikas un Igaunijas Republikas konvencija par nodokļu dubultās uzlikšanas un ienākumu un kapitāla nodokļu nemaksāšanas novēršanu (turpmāk — Konvencija) nosaka, ka Konvencija ir piemērojama arī attiecībā uz visiem identiskiem vai pēc būtības līdzīgiem nodokļiem, kas tiek ieviesti Līgumslēdzējā valstī pēc Konvencijas parakstīšanas datuma, papildinot vai aizstājot tos nodokļus, kādi bija spēkā Konvencijas parakstīšanas brīdī.

Atbilstoši Finansu ministrijas izvērtējumam un norādījumiem jaunais Igaunijas ienākuma nodoklis nav identisks vai pēc būtības līdzīgs Konvencijā minētajam ienākuma nodoklim tik lielā mērā, cik tas attiecas uz Igaunijas rezidentu — juridisko personu aplikšanu ar nodokļiem, tādējādi Igaunijas Republikā reģistrētās juridiskās personas nav uzskatāmas par rezidentiem Konvencijas izpratnē un līdz ar to šīm personām nav tiesību uz Konvencijā noteiktajiem nodokļu atvieglojumiem (dividenžu, procentu, autoratlīdzību, atlīdzību par īpašuma izmantošanu, maksājumu par vadības un konsultatīvajiem pakalpojumiem un citu maksājumu atbrīvošanu no nodokļa ieturēšanas tā izmaksas brīdī).

Ņemot vērā minēto, sākot ar Ministru kabineta 2001.gada 30.aprīļa noteikumu Nr.178 spēkā stāšanās datumu (2001.gada 1.jūnijs) Latvijas Republikas un Igaunijas Republikas konvencija par nodokļu dubultās uzlikšanas un ienākumu un kapitāla nodokļu nemaksāšanas novēršanu ir piemērojama tikai attiecībā uz Igaunijas rezidentiem — fiziskajām personām un nav piemērojama attiecībā uz Igaunijā reģistrētām juridiskajām personām.

Valsts ieņēmumu dienests no š.g. 1.jūnija:

• neapstiprina Igaunijā reģistrēto juridisko personu atvieglojumu apliecības (neaizpildot MK 2001.gada 30.aprīļa noteikumu Nr.178 1.pielikuma VI daļu);

• neveic pārmaksāto ienākuma nodokļu atmaksu Igaunijas rezidentiem — juridiskajām personām.

Jāievēro, ka tās Igaunijā reģistrēto juridisko personu rezidences apliecības (MK 1996.gada 19.marta noteikumu Nr.66 1.pielikums), kuras Igaunijas kompetentā iestāde apstiprinājusi līdz 2001.gada 1.jūnijam, ir turpmāk derīgas līdz 2001.gada 31.decembrim. Tādējādi šīs Igaunijā reģistrētās juridiskās personas attiecībā uz apstiprinātajā apliecībā norādītajiem maksājumiem var turpināt izmantot Konvencijā noteiktos nodokļu atvieglojumus līdz šī gada beigām. Savukārt, ja šādas apliecības nav, tad no š.g. 1.jūnija Latvijas rezidenti (uzņēmumi, uzņēmējsabiedrības, iestādes, organizācijas) un pastāvīgās pārstāvniecības, izmaksājot Igaunijas rezidentiem — juridiskajām personām ar uzņēmumu ienākuma nodokli apliekamus maksājumus, nodokli ietur izmaksas brīdī atbilstoši likuma "Par uzņēmumu ienākuma nodokli" normām.

Ģenerāldirektora pirmais vietnieks, Galvenās nodokļu pārvaldes direktors A.Undzēns

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!