• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Saeimas priekšsēdētāja biedrs: - tiekoties ar apustulisko nunciju Latvijā - tiekoties ar Tibetas zinātniekiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.06.2001., Nr. 90 https://www.vestnesis.lv/ta/id/25214

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta Komitejas 11. jūnija sēdē

Vēl šajā numurā

12.06.2001., Nr. 90

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Saeimas priekšsēdētāja biedrs:

— tiekoties ar apustulisko nunciju Latvijā

Piektdien, 8.jūnijā, Saeimas priekšsēdētāja biedrs Rihards Pīks tikās ar Svētā Krēsla apustulisko nunciju Latvijā arhibīskapu Ervinu Jozefu Enderu.

Tikšanās laikā pārrunātas Latvijas un Svētā Krēsla divpusējās attiecības.

Viens no būtiskākajiem jautājumiem, kas skar šo jomu, ir Latvijas Republikas un Svētā Krēsla līgums, kas nosaka katoļu baznīcas tiesisko statusu, sadarbību izglītībā un kultūrā, kā arī katoļu garīgo aprūpi Nacionālajos bruņotajos spēkos un ieslodzījuma vietās. Saeimas priekšsēdētāja biedrs atgādināja, ka jau Latvijas brīvvalsts laikā mūsu valsts bija parakstījusi Konkordātu ar Vatikānu. Savukārt pirms pieciem gadiem tika izveidota darba grupa līguma teksta projekta sagatavošanai. Pagājušā gada augustā šo līgumu akceptēja valdība, bet novembrī Rīgā tas tika parakstīts. Pašlaik līgums iesniegts ratificēšanai Saeimā. R.Pīks pauda cerību, ka šo līgumu Saeimai izdosies ratificēt vēl šī gada laikā.

Tikšanās dalībnieki pārrunāja arī likumdošanas procedūru Latvijas parlamentā, kā arī bijušo namīpašnieku un īrnieku attiecību jautājumu risināšanas iespējas, bet tikšanās noslēgumā R.Pīks pastāstīja par situāciju pilsonības jomā. Viņš uzsvēra, ka parlamenta pieņemtais pilsonības likums atbilst Eiropas Savienības ekspertu ieteikumiem un attiecībā pret pilsonības pretendentiem vērtējams kā liberāls. Būtiskākā no prasībām — valsts valodas zināšanas — topošajiem pilsoņiem ir ļoti svarīga, jo veiksmīga sabiedrības integrācijas procesa pamatnosacījums ir tieši valodas prasme. Kā liecina statistikas dati, aizvien vairāk krievvalodīgo bērnu apmeklē latviešu bērnudārzus un skolas, tādējādi radot labu pamatu valodas apguvei un integrācijai Latvijas sabiedrībā.

— tiekoties ar Tibetas zinātniekiem

Saeimas priekšsēdētāja biedrs Rihards Pīks tikās arī ar Tibetas zinātnieku delegācijas pārstāvjiem.

Tikšanās laikā pārrunāti jautājumi, kas skar Latvijas un Ķīnas attiecības, kā arī Tibetas kultūras un vēstures vērtību saglabāšanu.

Saeimas priekšsēdētāja biedrs uzsvēra, ka šī gada maijā notikusī Latvijas delegācijas vizīte Ķīnā, tostarp arī Tibetas apmeklējums, kā arī Tibetas zinātnieku vizīte mūsu valstī ir pamats sekmīgai sadarbībai gan starp Latviju un Ķīnu, gan starp Latviju un Tibetas autonomo apgabalu.

TIB3.JPG (67806 BYTES) Foto: Arnis Blumbergs, “LV”

Saeimas priekšsēdētāja biedrs Rihards Pīks, tiekoties ar Tibetas zinātniekiem

Saeimas priekšsēdētāja biedrs sacīja, ka gadu gaitā Latviju un Tibetu vienojusi vēlme saglabāt savu valodu un kultūras savdabību un pagaidām tas ir izdevies.

Savukārt Tibetas zinātnieki pauda prieku par iespēju tikties ar Saeimas vadību un parlamenta deputātiem. Viņi sacīja, ka abas tautas tiecas pēc ciešākas sadarbības visdažādākajās jomās, tostarp kultūras kontaktu intensificēšanas. Tibetas zinātnieki pastāstīja, ka Ķīnas centrālā valdība atbalsta un veicina Tibetas autonomā apgabala attīstību — gan ekonomikā, gan kultūrā un reliģijā. Viņi sacīja, ka starp Ķīnas un Tibetas kultūru nav pretrunu, tās bagātina un papildina viena otru.

Atbildot uz R.Pīka jautājumu par ekonomisko situāciju Tibetā, viesi sacīja, ka pēdējo piecdesmit gadu laikā autonomajā apgabalā vērojama strauja ekonomikas augšupeja. Tibetā strauji attīstās daudzas tautsaimniecības nozares, to vidū lopkopība un graudkopība, pārtikas ražošana un pārstrāde, autoceļu būvniecība, energoapgāde. Svarīga ir arī augsto tehnoloģiju izmantošana. Straujā ekonomikas attīstība ietekmējusi to, ka būtiski paaugstinājies arī Tibetas iedzīvotāju dzīves līmenis, sacīja zinātnieki.

Sarunas dalībnieki bija vienisprātis, ka viens no nozīmīgākajiem un vienlaikus arī sarežģītākajiem uzdevumiem mūsdienu globalizācijas apstākļos ir līdzsvara saglabāšana starp tradicionālajām vērtībām un modernās cilvēces sasniegumiem.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!