• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ziemeļzemes sveiciens Rīgas godos. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.06.2001., Nr. 90 https://www.vestnesis.lv/ta/id/25216

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

12.06.2001., Nr. 90

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ziemeļzemes sveiciens Rīgas godos

Piecos Vecrīgas laukumos izkārtota norvēģu tēlniecības izstāde

N3.JPG (118420 BYTES) Izstādes atklāšanas svētki notika Norvēģijas Karalistes vēstniecības pagalmā pie Līvu laukuma, kura zālienā eksponēta norvēģu tēlnieces Hildes Mēlumas divu figūru kompozīcija “Maskas”. Pavisam izstādē piedalās septiņi tēlnieki ar divpadsmit darbiem granītā, marmorā, bronzā un cinkā.

Norvēģu mākslinieka veidotās skulptūras jau ieņēmušas vai tuvākajās dienās ieņems savas vietas Konventa sētā, Jāņa sētā, pie Rīgas Doma un Sv.Pētera baznīcas. Te tās būs apskatāmas trīs mēnešus — līdz pat augusta beigām.

Izstādi rīko Norvēģu tēlnieku asociācija sadarbībā ar aģentūru “Rīga 800”, Norvēģijas Karalistes Ārlietu ministrija un Norvēģijas Karalistes vēstniecība Latvijā.

Svinīgā sarīkojuma namatēvs — Norvēģijas Karalistes vēstniecības pirmais sekretārs Bērds Ivars Svendsens atgādināja, ka izstādes idejas autori ir māksliniece Kirsti Grotmola un Norvēģu tēlnieku asociācijas direktors Arve Bringakers, kuri jau vairākus gadus sadarbojas ar saviem kolēģiem Latvijā.

Arve Bringakers piedalījās arī izstādes atklāšanas ceremonijā. Viņš atzīmēja, ka jau laikus atlasīti izstādei paredzētie darbi un izraudzītas to eksponēšanai vispiemērotākās vietas.

Tādējādi rīdzinieki un Latvijas galvaspilsētas viesi varēs iepazīties ar Hešti Vekselsenes Goksīras, Juna Gundersena, Ervina Leflera un Geina Stormoena akmens skulptūrām, Arnes Vinjes Gunneruda un Hildes Mēlumas bronzas darbiem un Tūra Sandborga cinka lējuma skulptūrām. Ar Latvijas Mākslinieku savienības prezidenta tekstilmākslinieka Egila Rozenberga un pazīstamā keramiķa Pētera Martinsona iniciatīvu Norvēģijā notikušas jau vairākas latviešu keramikas, tekstiliju un metālmākslas izstādes, bet vislielākie nopelni latviešu un norvēģu tēlnieku raženās sadarbības veicināšanā neapšaubāmi piekrīt tēlniekam Indulim Rankam, kas izpelnījies arī Norvēģijas Karalistes augstāko apbalvojumu — Olafa ordeni.

Kad 1995. gadā Mežaparkā notika pirmie Baltijas un Ziemeļvalstu dziesmusvētki, Indulis Ranka un norvēģu arhitekts Ulriks Hellums ar savu kopdarbu “Saulstari” lika pamatus Rīgas 800 gadu jubilejai veltītajam norvēģu un latviešu akmens tēlniecības simpozijam. Tas turpinājās piecus gadus, mākslā vienojot abu tautu idejas un gara spēku. 2000.gada pavasarī, kad akmens skulptūru dārzā “Ulamula” pie Mārupītes tika atklāts Kirsti Grotmolas un Induļa Rankas kopdarbs “Atmiņa”, viešņai arī dzima doma par norvēģu tēlniecības izstādes sarīkošanu Vecrīgā.

Norvēģijas vēstniecības ļaudis uz izstādes atklāšanu bija pulcinājuši kuplu pulku latviešu mākslinieku, mākslas zinātnieku un citu kultūras cilvēku, lai kopā pārrunātu turpmākās sadarbības veidus un iespējas.

Aina Rozeniece, “LV” nozares redaktore

N1.JPG (100861 BYTES) N2.JPG (112912 BYTES) N4.JPG (102048 BYTES)
Latviešu tēlniecības vecmeistari Laimonis Blumbergs un Indulis Ranka; Norvēģijas Karalistes vēstniecības pirmais sekretārs Bērds Ivars Svendsens un Norvēģu tēlnieku asociācijas direktors Arve Bringakers; Bērds Ilvars Svendsens sarunā ar savu tautieti Turidu Kohtu, kas pašlaik dzīvo Rīgā

Foto: Andris Kļaviņš

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!