• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Kad septiņas notis izskan mūzikā un pārtop zvaigznēs. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.06.2001., Nr. 91 https://www.vestnesis.lv/ta/id/25288

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Lai modinātu pasaules sirdsapziņu par Latviju

Vēl šajā numurā

13.06.2001., Nr. 91

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Kad septiņas notis izskan mūzikā un pārtop zvaigznēs

Svētdien, 10.jūnijā, Rīgā notika konkursa "Talants Latvijai" desmit gadu jubilejas koncerts

Foto: Andris Kļaviņš

T1.JPG (74263 BYTES)
Beļģijas karalienes Elizabetes konkursa laureāte Baiba Skride

Pirmais konkurss notika pirms desmit gadiem, kad skaisto namu Merķeļa ielā, kur gandrīz pusgadsimtu bija saimniekojuši padomju armijas virsnieki, bija atguvusi Rīgas Latviešu biedrība un tā plašajās telpās atkal iemājoja jaunrades gars. Pēc kordiriģenta Arnolda Skrides ierosinājuma konkursā tika aicinātas piedalīties mūzikas skolas un koledžas, un šajos gados biedrības nama Zelta zālē muzicējuši vairāk nekā trīsarpus tūkstoši bērnu un jauniešu no visiem Latvijas novadiem.

Jubilejas koncertā piedalījās spožākās konkursa "Talants Latvijai" iedegtās zvaigznītes — daudzu starptautisko pianistu konkursu laureāti Lauma Skride, Artūrs Cingujevs, Reinis Zariņš un Rūdolfs Vanks, čellists Juris Stūrmanis, kas vairākkārt uzvarējis Augusta Dombrovska starptautiskajos konkursos, un pūtēju orķestra "Rīga" laureāts Edgars Stepiņš, kas mācās sitamo instrumentu klasē un muzicē dažādos instrumentālajos ansambļos. Viena ļoti cerīga zvaigznīte no 2001.gada konkursa: tā absolūtais laureāts Gatis Gorkuša, kas pie trompetes ķēries tikai pirms trim gadiem un pašlaik ir Rīgas 1.mūzikas skolas trešās trompetes klases audzēknis, taču jau paguvis koncertēt ne vien Latvijā, bet arī Lietuvā.

Un koncerta izskaņā pati spožākā zvaigzne — Latvijas Bērnu fonda stipendiāte, Rostokas Mūzikas un teātra augstskolas profesora Petru Munteanu vijoles klases studente Baiba Skride. Viņa spodrinājusi Latvijas vārdu divpadsmit starptautiskos konkursos, vislielāko uzvaru izcīnot tikko notikušajā Beļģijas karalienes Elizabetes konkursā Briselē. Jau pēc dažām dienām Baiba Briselē uzstāsies šī prestižā konkursa galā koncertā, ko diriģēs pasaulslavenais mūziķis Lorens Māzels. Bet te, mājās, viņa muzicēja kopā ar Liepājas simfonisko orķestri profesora Imanta Rešņa vadībā, un zāle piecēlās kājās, apliecinot cieņu un mīlestību jaunajai mūziķei. Kā sacīja Bērnu fonda prezidents Andris Bērziņš, mūzikā varbūt vēl vairāk nekā citās mākslās pie viena procenta talanta jāliek klāt deviņdesmit deviņi procenti neatlaidīga, nežēlīga, pat sadistiski grūta darba.

Koncerts koši vainagoja jauno mūziķu, viņu skolotāju, audzinātāju un arī bērnu vecāku darbu daudzu gadu garumā. Tas izskanēja kā augstā dziesma arī konkursa iedvesmotājam, virzītājam un dvēselei — Arnoldam Skridem. Un jāpiekrīt Rīgas Latviešu biedrības priekšsēdētājam Jānim Streičam — konkurss "Talants Latvijai" patiesi kļuvis par šī skaistā nama skaistāko rotu, tautai pašu vajadzīgāko rotu.

Aina Rozeniece, "LV" nozares redaktore

Foto: Andris Kļaviņš

T6.JPG (80171 BYTES)
Kordiriģents Arnolds Skride
T2.JPG (90931 BYTES)
Baiba Skride    
T4.JPG (87588 BYTES)
             Lauma Skride
T7.JPG (64292 BYTES)
Rudolfs Vanks
T3.JPG (67304 BYTES)
Edgars Stepiņš
T5.JPG (64969 BYTES)
Artūrs Cingujevs
T8.JPG (84064 BYTES)
Juris Stūrmanis

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!