• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
No saknēm dziļi pazemē līdz saulei torņu smailēs. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.06.2001., Nr. 91 https://www.vestnesis.lv/ta/id/25289

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Terora atplūdos, destaļinizācijā

Vēl šajā numurā

13.06.2001., Nr. 91

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

No saknēm dziļi pazemē līdz saulei torņu smailēs

Aģentūra "Rīga 800" prezentē velti pilsētas jubilejai — filmu "Neparastie rīdzinieki". Bet ko Rīgai dzimšanas dienā varam uzdāvināt katrs no mums?

Studijas "Dauka" izveidotās filmas pirmizrāde paredzēta 19.augustā, kad svinēsim Rīgas 800 gadu jubilejas svētku Nākotnes dienu. Tad to rādīs uz lieliem ekrāniem Doma laukumā un citviet Rīgā, bet ar televīzijas starpniecību filmiņu varēs noskatīties visā Latvijā.

Tā ir aģentūras "Rīga 800" dāvana bērniem, un ne tikai bērniem, mūsu galvaspilsētas lielajos svētkos. Žurnālisti uz projekta "Neparastie rīdzinieki" prezentāciju tika aicināti jau 29.maijā, jo filma ir pabeigta un tās varoņi pamazām tiek "laisti tautās": uzlīmes ar cālēna Justiņa un citu neparasto rīdzinieku attēliem kā pārsteiguma velte iet līdzi jubilejas izdevumam "Rīga 2001" un palielinātā formātā tiek izsūtītas uz kinoteātriem. Neparasto rīdzinieku attēli būs arī uz telekartēm un, iespējams, uz saldējuma vai jogurta iesaiņojuma. Tiek darīts viss, lai tie ātrāk iedzīvotos sabiedrībā.

"Ko Rīgai dzimšanas dienā varu uzdāvināt es?" — šāds jautājums radīsies ikvienam skatītājam, kas kopā ar filmas varoņiem dosies aizraujošajā ceļojumā no pilsētas saknēm dziļi pazemē līdz pat tās augstāko torņu smailēm un pārliecināsies, ka Rīga ir pasakaina, noslēpumiem pilna pilsēta, kurā līdzās cilvēkiem mājo dažādas fantastiskas būtnes un ļoti neparastas radības. Cēlu sapni lolo mazais, zinātkārais cālēns Justiņš: viņš grib izaugt par Rīgas sargātāju — zelta gaili pilsētas augstākajā tornī. Laba sabiedrotā viņam ir atjautīgā un drosmīgā meitenīte Ance. Bet Rīgas veco māju, augsto namu un baznīcu saknes pašaizliedzīgi kopj Sakņu Rūķīši — jocīgie vīriņi, kas dzīvo pazemē.

Režisores Rozes Stiebras, scenārija autores Ilzes Skarstiņas, galvenā mākslinieka Jura Petraškeviča un mākslinieces Ilzes Vītoliņas radītajai zīmēto tēlu valstībai dzīvību iedvesuši animatori: mākslinieces aktrises Maija Brence, Dagmāra Lauriņa, Dace Liepa un datoroperators Dzintars Krūmiņš. Viņi 19 tūkstošos zīmējumu izspēlējuši filmas varoņu fantastiskos piedzīvojumus, priekus un bēdas. Galveno varoņu balsis ierunājusi Dita Lūriņa, Mārtiņš Egliens, Karīna Tatārinova un citi jaunie aktieri. Filmā skan Valta Pūces mūzika, viņa dziesmas ar Pētera Brūvera vārdiem dzied Dace Pūce un Niks Matvejevs. Lai neparasto rīdzinieku gleznieciskos piedzīvojumus iedzīvinātu videolentē, izmantots viss studijas datorprogrammu arsenāls un jaunākā tehnoloģija.

"Mīļums, labestība, kultūra un ētika ir vērtības, ko ar animācijas filmas "Neparastie rīdzinieki" starpniecību aģentūra "Rīga 800" grib dāvināt ikvienam jaunā gadsimta sākumā un mūsu galvaspilsētas lielajā jubilejā," pirms filmas skates sacīja aģentūras ģenerāldirektore Ingūna Rībena.

Animācijas filmu studija "Dauka" trīsdesmit darba gados uzņēmusi vairāk nekā simt filmu, un apmēram pusi no tām veidojusi Roze Stiebra — producente, scenāriste un režisore. Jo bieži viņas sabiedrotie bijuši Juris Petraškevičs, Maija Brence, Ilze Vītoliņa un vairāki citi "Neparasto rīdzinieku" veidotāji. Daudzas studijas "Dauka" filmas rādītas Lielbritānijas, Zviedrijas, Francijas, Japānas un citu valstu televīzijas ekrānos, saņēmušas balvas dažādās skatēs un festivālos Latvijā un pasaulē. Roze Stiebra cer, ka arī "Neparastie rīdzinieki" radīs atsaucību skatītājos un palīdzēs apliecināt tādas cilvēciskas vērtības kā iejūtība, labsirdība, izpalīdzība un pienākuma apziņa.

Aina Rozeniece, "LV" nozares redaktore

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!