• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Paldies jums abiem par jūsu sniegumu latviešu tautai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.06.2001., Nr. 92 https://www.vestnesis.lv/ta/id/25316

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latvijas diplomātiem, pirmajiem represiju upuriem

Vēl šajā numurā

14.06.2001., Nr. 92

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Paldies jums abiem par jūsu sniegumu latviešu tautai

Vakar, 13.jūnijā, Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga pasniedza Triju Zvaigžņu ordeņus arhibīskapam Elmāram Ernstam Rozītim un ārstam Jānim Vilibertam Kļaviņam

Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga:

TRIS.JPG (83417 BYTES)
Foto: Māris Kaparkalējs, "LV"

Šodien man ir liels prieks kā Valsts prezidentei Triju Zvaigžņu ordeņa domes un savā vārdā pasniegt Latvijas visaugstāko apbalvojumu — Triju Zvaigžņu ordeni — divām tik ļoti atšķirīgām, bet reizē tik izcilām personībām.

Arhibīskaps Elmārs Rozītis ir ilgus gadus sekmīgi kalpojis kā virsgans trimdas latviešu draudzēm tikpat kā visos pasaules kontinentos, uzcītīgi viņus apciemojis, sekojis līdzi viņu darbībai, bijis īstens gans šīm visām savām draudzēm, neraugoties uz milzīgajiem attālumiem, kas tās šķir citu no citas. Un, pateicoties viņa pašaizliedzīgajai darbībai, trimdas latviešu luterāņu baznīca ir spējusi saglabāt savu vitalitāti un iespaidu latviešu sabiedrībā par spīti tam, ka dažās zemēs, kā, piemēram, Argentīnā, latviski runājošo skaits no gada uz gadu sarūk un ir jau sasniedzis vairākās vietās tādu līmeni, ka draudzes locekļiem pietrūkst spēka uzturēt savu draudzi, savu gadu dēļ viņi nav spējīgi vairs doties uz dievkalpojumiem, jaunā paaudze ir ieaugusi vietējā sabiedrībā, un šajos centros latvietības saliņas būtībā lēnām izzūd. Bet ir vietas, kur latvietība turpina zelt, plaukt un attīstīties, un garīgā aprūpe tām ir svarīga. Arhibīskaps Rozītis par to ir gādājis, man šķiet, ar izcilību, godprātīgi un par to ir izpelnījies gan savu avju, gan visas Latvijas sabiedrības cieņu.

Otra personība, ko šodien godājam, ir izcila divos pilnīgi atšķirīgos laukos, un tā ir ļoti reta parādība, ka cilvēkam mūža gaitā izdodas sasniegt virsotnes gan medicīnas praksē un pētniecībā, onkoloģijas dažādu jaunumu atklāšanā un pielietošanā, kas vien jau ir izcils sasniegums pats par sevi — neskaitāmas zinātniskās publikācijas, grāmatas, starptautiski atzīts izcilības sniegums savā laukā, bet tāpat pazīstam izcilo doktora Jāņa Kļaviņa basa, baritona sniegumu, viņa īpašās pūles ar savu skaisto balsi iepazīstināt gan latviešu, gan citu tautu sabiedrību ar latviešu komponistu vokālās mākslas skaņdarbiem. Ja nebūtu viņa izcilo sasniegumu zinātnē, droši vien ar to arī būtu pieticis, lai viņš būtu ordeņa cienīgs. Apsveicu viņu par to, ka viņš tik skaisti un arī cilvēku dzīvībām tik nozīmīgi ir nesis Latvijas vārdu pasaulē, gan iepazīstinādams ar latviešu mūzikas skaņdarbiem, gan veikdams tādu prakses un pētniecības darbu, kas ir paildzinājis mūžu daudziem smagi slimiem cilvēkiem. Paldies jums abiem diviem par jūsu sniegumu latviešu tautai!

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!