• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ES un Latvijas asociācijas komitejas sēdi Rīgā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.06.2001., Nr. 92 https://www.vestnesis.lv/ta/id/25319

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latvijas iestāšanās sarunu sanāksmi Luksemburgā

Vēl šajā numurā

14.06.2001., Nr. 92

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ES un Latvijas asociācijas komitejas sēdi Rīgā

Rīgā 2001. gada 13. jūnijā notika Eiropas Savienības (ES) un Latvijas asociācijas komitejas 4. sanāksme. Asociācijas komiteja ir izveidota ES un Latvijas Eiropas līguma ietvaros, kurš stājās spēkā 1998. gadā. Komitejas sastāvā ir Eiropas Komisijas, ES dalībvalstu un Latvijas valdības pārstāvji. Komitejas mērķis ir izvērtēt visus ES un Latvijas attiecību aspektus un sagatavoties ministru līmeņa asociācijas padomes sēdei, kura arī notiek reizi gadā. Delegācijas vadīja Eiropas Komisijas Latvijas nodaļas vadītājs Manels Kamoss Graus un Latvijas Ārlietu ministrijas valsts sekretāra vietnieks Andris Ķesteris.

Sarunu centrālais jautājums bija Latvijas gatavošanās dalībai Eiropas Savienībā, īpašu uzmanību pievēršot Latvijas pievienošanās partnerības prioritāšu īstenošanai. ES puse apsveica Latvijas ievērojamo progresu, gatavojoties dalībai ES.

Sarunās tika skarts plašs jautājumu loks. Attiecībā uz nepilsoņu integrāciju Latvijas sabiedrībā ES puse apsveica neseno Latvijas valdības lēmumu tālāk atvieglot naturalizācijas kārtību. Kā nozīmīgs solis tika atzīmēta arī Latvijas valsts programmas "Sabiedrības integrācija" pilnā varianta apstiprināšana. ES delegācija sagaida drīzu Sabiedrības integrācijas fonda likuma pieņemšanu.

Sarunās tika skarta arī valsts pārvaldes reforma un divpusējās tirdzniecības jautājumi. ES puse atzinīgi novērtēja likumdošanas saskaņošanu daudzās jomās, ieskaitot vides aizsardzību, zivsaimniecību, veterināro un fitosanitāro likumdošanu, kā arī ES tehnisko noteikumu un standartu ieviešanu. ES delegācija tika informēta, ka drīzumā gaidāma galveno likumdošanas aktu saskaņošana tādās jomās kā valsts pasūtījums, konkurence, telekomunikācijas un darba likumdošana. Nozīmīgs progress ir sasniegts tieslietu un iekšlietu jomā, pieņemot Valsts robežsardzes attīstības programmu un likumdošanas grozījumus, kas ieviesīs integrētās robežkontroles sistēmu.

Detalizēti tika apspriesta nepieciešamība turpināt Latvijas valsts pārvaldes stiprināšanu, lai sagatavotu to dalībai ES. Delegācijas atzīmēja īpašos panākumus, stiprinot Latvijas muitas administrāciju, kā arī pārrunāja pašreizējo attīstību tādās jomās kā intelektuālā īpašuma tiesības, datu aizsardzība, patērētāju tiesību aizsardzība, koptirgus organizācijas, vides aizsardzība, statistika, ekonomiskā un sociālā kohēzija. ES delegācija apsveica nesen pieņemtos likumus attiecībā uz valsts pārvaldes reformu, tai skaitā Publisko aģentūru likumu, un uzsvēra nepieciešamību saglabāt attīstības tempu.

Delegācijas apskatīja Latvijas sasniegto progresu ekonomikas reformu jomā, un ES delegācija apsveica valsts sekmīgo makroekonomisko attīstību, kā arī pasākumus, kas veikti, lai uzlabotu uzņēmējdarbības vidi un pieejamību finansu resursiem. Abas delegācijas atzīmēja divpusējās sadarbības un tirdzniecības attiecību tālāko padziļināšanos. Delegācijas apsveica sarunu pabeigšanu tehniskā līmenī par pārstrādāto lauksaimniecības produktu un zivju un zivju produktu tirdzniecības liberalizāciju. Delegācijas apsveica arī progresu sarunās par Eiropas Atbilstības novērtēšanas (PECA) protokola nozaru pielikumiem. Abas delegācijas atzina nepieciešamību turpināt kopīgo darbu Eiropas līguma ietvaros.

Ārlietu ministrijas preses centrs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!