• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par grozījumiem Hipotekāro ķīlu zīmju likumā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.06.2001., Nr. 95 https://www.vestnesis.lv/ta/id/25458

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par kompromisa grozījumiem Farmācijas likumā

Vēl šajā numurā

20.06.2001., Nr. 95

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par grozījumiem Hipotekāro ķīlu zīmju likumā

Vakar, 19.jūnijā, notika Hipotēku bankā Saeimas Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas sēde. Sēdes darba kārtības galvenais jautājums bija Latvijas hipotekārās kredītsistēmas turpmāka attīstība un ar to saistītās izmaiņas Hipotekāro ķīlu zīmju likumā. Tā kā pagaidām Hipotēku banka ir vienīgais hipotekāro ķīlu zīmju emitents Latvijā, līdz ar Saeimas deputātiem sēdē piedalījās arī Hipotēku bankas valde un padome, lai apspriestu paredzamo izmaiņu nepieciešamību un to ietekmi uz Latvijas hipotekārās kredītsistēmas attīstību.

Paredzamie grozījumi Hipotekāro ķīlu zīmju likumā skars hipotekāro aizdevumu nodrošinājuma procentuālo attiecību pret aizdevuma lielumu. Kā zināms, minētajā likumā noteiktajā kārtībā hipotekārie aizdevumi kalpo par segumu apgrozībā esošajām ķīlu zīmēm. Šobrīd hipotekārais aizdevums, kas tiek izmantots ķīlu zīmju segumam, nedrīkst pārsniegt 60 procentus no tā nodrošināšanai ieķīlātā nekustamā īpašuma tirgus vērtības. Ar grozījumiem likumā 60% robežu mājokļu hipotekārajiem aizdevumiem ir iecerēts palielināt līdz 75%, kas veicinās Latvijas hipotekārās kredītsistēmas tālāku attīstību. Turklāt šīs izmaiņas dos iespēju ievērojami palielināt apgrozībā laižamo ķīlu zīmju daudzumu. Hipotēku bankas emitētās ķīlu zīmes šobrīd ir ļoti pieprasīts vērtspapīrs investīcijām.

Hipotēku banka emitē hipotekārās ķīlu zīmes kopš 1999.gada. Šobrīd Latvijā apgrozībā ir bankas emitētās ķīlu zīmes 5,1 miljona latu vērtībā. Tas ir ceturtais augstākais rādītājs Viduseiropas valstu vidū, kuru pārsniedz tikai Čehija, Ungārija un Slovākija. Pēc Eiropas Savienības (ES) ekspertu atzinumiem, Latvijā emitētās ķīlu zīmes atbilst ES investīciju direktīvas UCITS 22.panta 4.apakšpunkta prasībām. Rezultātā Latvijas investoriem ir pieejams ES kvalitātes līmenim atbilstošs ieguldījumu instruments.

Adriāna Hincenberga, Hipotēku bankas sabiedrisko attiecību speciāliste

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!