• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par sociālo uzņēmumu kā jaunu nodarbinātības veidu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.06.2001., Nr. 96 https://www.vestnesis.lv/ta/id/25540

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Labklājības ministrijas un Pašvaldību savienības sarunām

Vēl šajā numurā

21.06.2001., Nr. 96

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par sociālo uzņēmumu kā jaunu nodarbinātības veidu

Nodarbinātības valsts dienesta direktors Alvis Vītols — par sociāliem uzņēmumiem Latvijā — jaunāko nodarbinātības formu ilgstošajiem un pirmspensijas vecuma bezdarbniekiem

Sākot ar otro pusgadu, Nodarbinātības valsts dienests (NVD) iecerējis uzsākt jaunu aktīvās nodarbinātības pasākumu, ko Rietumeiropas valstīs pazīst kā sociālos uzņēmumus. Šogad šādās ražotnēs plānots subsidēt 50 jaunas darbavietas ilgstošajiem un pirmspensijas vecuma bezdarbniekiem.

Sociālie uzņēmumi pie mums ir jaunums, vēl nebijusi darba forma. Taču rietumvalstu pieredze liecina, ka tas ir viens no progresīvākajiem nodarbes risinājumiem iedzīvotājiem no tā saucamajām problēmgrupām.

Darba devēji tiek rosināti un stimulēti ilgstošam laikam veidot jaunas papildu darbavietas tieši šo kategoriju bezdarbniekiem. Šajā konkrētā gadījumā tie būs ilgstošie un pirmspensijas vecuma bezdarbnieki, kuri vismaz gadu nespēj atrast darbu.

Sociālie uzņēmumi var būt nule dibināti vai jau esoši uzņēmumi ar jaunām struktūrvienībām, meitas uzņēmumiem vai filiālēm, kurās izveidotas ne mazāk kā četras darba vietas problēmgrupas bezdarbniekiem. Jāievēro vēl viens nosacījums — vismaz 70 procentiem no sociālā uzņēmuma darbinieku skaita ir jābūt ilgstošiem vai pirmspensijas vecuma bezdarbniekiem. Ikvienam no viņiem ir jādod darbs uz desmit mēnešiem. Taču tas nenozīmē, ka darba vietas pēc tam tiek likvidētas, bet darba devējs saglabā sociālā uzņēmuma statusu.

NVD atbalstīs tos uzņēmumus, kas ir izlēmuši vismaz piecus gadus nodarbināt problēmgrupu bezdarbniekus, piedaloties šo strādājošo līdzfinansēšanā, kā arī NVD investēs 500 latus katras jaunas darba vietas izveidošanai. Šo vienreizējo piemaksu uzņēmumu vadība varēs izlietot iekārtu, instrumentu un citu pamatlīdzekļu iegādei, kas nepieciešami sociālam uzņēmumam, kurā nodarbināti ne mazāk kā četri problēmgrupas bezdarbnieki.

Tuvākā laikā presē būs publicēti NVD izsludinātās izsoles (konkursa) noteikumi aktīvās nodarbinātības pasākuma “Sociālie uzņēmumi” īstenošanai.

NVD aicina uzņēmējus iesniegt biznesa plānus, kas varētu piedalīties konkursā par sociālo uzņēmumu veidošanu.

Komisija atbalstīs tos biznesa plānus, kas viesīs pārliecību par izveidotā uzņēmuma dzīvotspēju arī pēc tam, kad būs beidzies NVD līdzfinansējums. Tiks vērtēta arī jaunizveidojamā sociālā uzņēmuma vadības profesionālā kvalifikācija un kompetence, lai nodrošinātu sociālā uzņēmuma pamatdarbību.

Tāpēc vēlreiz tiek aicināti interesenti, mazie un vidējie uzņēmēji, kuri ir izlēmuši sākt vai paplašināt savu darbību ikvienā tautsaimniecības nozarē, izstrādāt biznesa plānu un piedalīties NVD izsolē.

Lieti atcerēties, ka ilgstošie vai pirmspensijas vecuma bezdarbnieki ir cilvēki, kuriem aiz muguras lielākoties ir garš darba mūžs. Vienīgi ilgstošajā bezdarba periodā daudzi no viņiem zaudējuši agrāk iegūtās darba iemaņas vai arī nepārzina mūsdienu modernās tehnoloģijas. Taču ne jau visās vietās ir vajadzīgi tikai augstas klases speciālisti. Pirmspensijas vecuma bezdarbnieki ir sievietes vecumā no 50, bet vīrieši — no 55 gadiem. Par ilgstošajiem bezdarbniekiem atzīst tos, kuri nestrādā vairāk kā 12 mēnešus. Toties daudzi no viņiem vēlas strādāt, ir gatavi atgriezties darba tirgū, bet mēs esam aicināti viņiem palīdzēt un veiksmīgi integrēties nodarbināto skaitā. Es ļoti ceru, ka viens no risinājumiem būs sociālie uzņēmumi, kas sevi attaisnos arī Latvijas darba tirgū.

Lorija Lietaviete, NVD direktora palīdze sabiedrisko attiecību jautājumos

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!