• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvijas ebreju deportācija uz PSRS attāliem apgabaliem 1941. gada jūnijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.06.2001., Nr. 96 https://www.vestnesis.lv/ta/id/25551

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Republikas ārlietu darbinieku likteņi padomju gulaga nometnēs

Vēl šajā numurā

21.06.2001., Nr. 96

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Prof. Dovs Levins Jeruzalemes Ebreju universitāte, Izraēla

Latvijas ebreju deportācija uz PSRS attāliem apgabaliem 1941. gada jūnijā

1941. gadā naktī no 13. uz 14. jūniju, aptuveni gadu pēc tam, kad Latvija tika pasludināta par padomju republiku, visā valstī sākās tūkstošiem pilsoņu (t.s. “nevēlamo elementu”) masu deportācija uz Sibīriju un citiem attāliem PSRS apgabaliem. Starp deportētajiem, kurus padomju iekšlietu spēki šajā naktī bija arestējuši un sadzinuši preču vilcienu vagonos, bija apmēram 5000 ebreju, kuru attieksme pret jauno režīmu tika uzskatīta par naidīgu vai vismaz atturīgu.

Galvenie šīs segregācijas kritēriji pēc visām pazīmēm bija:

a) piederība pagātnē pie aizliegtajām ebreju nacionālajām organizācijām, institūcijām un partijām; b) kādreizējā piederība pie turīga sociālā slāņa.

Daudzi no šiem deportētajiem, īpaši ģimenes galvas, tika izsūtīti uz Vjatkas, Vorkutas apgabaliem un uz nometnēm Soļikamskas mežos. Dzīves apstākļi šajās nometnēs bija sevišķi briesmīgi ar mirstību, kas pirmajā gadā pārsniedza 60 procentus. Dažas no sievietēm, bērniem un citiem radiniekiem, kuri tika izsūtīti kopā ar viņiem no Latvijas, tika aizvesti uz Narimu, Novosibirskas un Krasnojarskas apgabaliem.

Detalizētāks izklāsts par deportēto ebreju likteni šajā un citos apgabalos un to specifiskajām problēmām tiks iekļauts referātā 2001. gada 12.—13. jūnija zinātniskajā konferencē.

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!