• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ar optimisma psiholoģiju, ar skatu uz cilvēku un pasauli. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.06.2001., Nr. 97 https://www.vestnesis.lv/ta/id/25609

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ar sudrabu Melngalvju namā

Vēl šajā numurā

22.06.2001., Nr. 97

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ar optimisma psiholoģiju, ar skatu uz cilvēku un pasauli

Toronto universitātes Ontario Izglītības studiju institūta profesore Solveiga Miezīte ir saņēmusi savu Latvijas Zinātņu akadēmijas ārzemju locekles diplomu. Beigusi Toronto universitātes Psiholoģijas fakultāti, iegūstot bakalaura (1958) un maģistra (1959) grādu. Kopš 1961. gada profesionāla sertificēta psiholoģe. 1968. gadā ieguvusi psiholoģijas doktora grādu, specializējusies izglītības teorijā.

Latvijas Universitātes goda doktore psiholoģijā (1994), Pasaules brīvo latviešu apvienības (PBLA) balvas laureāte. Ar Latviju profesori saista ne vien izcelsme, bet arī ļoti aktīva sadarbība — kopš 1993. gada viesprofesores statuss LU Pedagoģijas un psiholoģijas fakultātē, bet laikā no 1997. līdz 1999. gadam — profesores pienākumi. "Tieši Solveigai Miezītei varam pateikties, ka fakultāte tā arī saucas — Pedagoģijas un psiholoģijas" — tā diploma saņemšanas ceremonijā, kolēģi sveicot, teica LZA akadēmiķe Dace Markus.

Četru grāmatu, 25 nodaļu dažādās grāmatās, turpat 50 rakstu zinātniskos žurnālos, daudzu populārzinātnisku rakstu autore, referente vairāk nekā 60 starptautiskās konferencēs. Pedagoģe un prasmīga jauno zinātnieku audzinātāja — profesores vadībā mācījušies 63 maģistri, 29 doktoranti, ikgadējos pētījumos tiek iesaistīti 4 — 6 asistenti. Toronto universitātes maģistriem un doktorantiem lasīti dažādi kursi: pārmaiņu ietekmēšanas process, kreativitāte un veselība, psiholoģiskā izvērtēšana sākumskolas bērniem, bērnu un pusaudžu depresija, pusaudžu attīstības psiholoģija, psiholoģiskā diagnostika, apdāvināto bērnu psiholoģija, vadīti semināri un prakses nodarbības skolu psiholoģijā.

Daudzu psiholoģijas un pedagoģijas žurnālu redakcijas kolēģiju locekle Kanādā, ASV, Latvijā. Labo darbu sarakstā noteikti jānosauc līdzdarbība latviešu jaunatnes un bērnu vasaras skolu rīkošanā, bez kurām nebūtu iedomājama latviskā gara un dzīvesziņas uzturēšana. S.Miezīte koordinējusi programmas latviešu skolas skolotāju konferencēs Toronto (1976, 1982), Visbijā (1979), Minsterē (1984, 1987).

Solveiga Miezīte darbojas plašā interešu diapazonā — ietverot bērnu un jaunatnes psiholoģiskās problēmas un arī pieaugušo izglītību. Tā ir sfēra, kura, apzīmējot interesi par veselu, attīstīties spējīgu sabiedrību, mūsdienās ir nepārvērtējami aktuāla.

"Mūsu sadarbība ir laba un intereses vienotas — mēs esam par to, lai mūsu bērni augtu fiziski un mentāli veseli un būtu laimīgi," svinīgajā ceremonijā teica LZA prezidents Jānis Stradiņš. Vēlot labu turpmāko sadarbību, LZA Humanitāro un sociālo zinātņu nodaļas priekšsēdētājs akadēmiķis Tālavs Jundzis atzina, ka laikā, kad kardināli mainās sabiedrības pieeja un izpratne par humanitārajām un sociālajām zinātnēm, mums ir divkārt svarīgi LZA ārzemju locekļu vidū atrast aktīvus kolēģus.

Dr. Solveiga Miezīte, saņemot diplomu ar 100. kārtas numuru, uzsvēra, ka pašlaik, sadarbojoties psihologiem un pedagogiem, ir jāstrādā t.s. optimisma psiholoģijas virzienā.

Ilga Tālberga —"Latvijas Vēstnesim"

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!