• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par pašvaldības uzņēmuma "Jēkabpils komunālo uzņēmumu kombināts" privatizācijas procesa atbilstību tiesību aktu normām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.06.2001., Nr. 100 https://www.vestnesis.lv/ta/id/25789

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts kontroles Privatizācijas procesa revīzijas departamenta Kolēģijas lēmums Nr. 5. 1-2-210/2000

Par rīcības ar bezpeļņas organizācijas valsts akciju sabiedrības "Latvijas Attīstības aģentūra"valdījumā esošajām būvēm Jūrmalā, Puķu ielā 7, likumību un lietderību

Vēl šajā numurā

28.06.2001., Nr. 100

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Valsts kontrole

Veids: lēmums

Numurs: 5.1-2-230/00

Pieņemts: 06.06.2001.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts kontrole

Privatizācijas procesa revīzijas departaments

Kolēģijas lēmums Nr.5.1–2–230/00 Rīgā 2001. gada 6. jūnijā

Par pašvaldības uzņēmuma “Jēkabpils komunālo uzņēmumu kombināts” privatizācijas procesa atbilstību tiesību aktu normām

Privatizācijas procesa revīzijas departamenta kolēģija šādā sastāvā: departamenta direktors, Valsts kontroles padomes loceklis I.Šķibelis, kolēģijas locekļi I.Kalniņa, A.Kenkle un V.H.Pucis, piedaloties valsts revidentei V.Laurovai un vecākajai valsts revidentei Dz.Gasūnei, uzaicinātie nav ieradušies, protokolē valsts revidenta palīdze D.Šakarne,

izskatīja revīzijas materiālus par pašvaldības uzņēmuma “Jēkabpils komunālo uzņēmumu kombināts” (turpmāk tekstā — p/u “KUK”) privatizācijas procesa atbilstību tiesību aktu normām saskaņā ar revīzijas uzdevumu lietā Nr.5.1–2–230 un

konstatēja:

1. P/u “KUK” privatizācijas projekts (apstiprināts ar Jēkabpils pilsētas domes 1996.gada 27.novembra lēmumu Nr.572) paredzēja uzņēmumu sadalīt trīs objektos, no kuriem:

• pirmais objekts — Jaunā ielā 79a, Jēkabpilī (turpmāk tekstā — Pirmais objekts), un

• otrais objekts — Gulbju ielā 31, Jēkabpilī (turpmāk tekstā — Otrais objekts) — nodoti privatizācijai, bet

• trešais objekts — Zaļā ielā 23a, Jēkabpilī, palika pilsētas domes īpašumā.

2. Realizējot p/u “KUK” privatizācijas projektu, 1997.gada 10.janvārī Jēkabpils pilsētas dome noslēdza nomaksas pirkuma līgumu Nr.1 ar sabiedrību ar ierobežotu atbildību “Jēkabpils komunālie pakalpojumi” (turpmāk tekstā — SIA “JKP”) par Pirmā objekta pārdošanu. LR Valsts kontrole pārbaudīja minētā objekta privatizācijas likumību revīzijā (lieta Nr.5.1–2–3/98) “Par Jēkabpils pilsētas domes privatizējamā p/u “KUK” privatizācijas atbilstību tiesību aktu prasībām”. 1998.gada 10.jūnijā LR Valsts kontroles Privatizācijas procesa revīzijas departamenta kolēģija konstatēja, ka privatizācija neatbilst tiesību aktu prasībām, un nolēma, ka Jēkabpils pilsētas domei jāsniedz tiesā prasība par īpašuma tiesību atgūšanu uz tiesību aktu normām neatbilstoši privatizēto p/u “KUK” Pirmo objektu.

3. 1998.gada 14.septembrī Jēkabpils pilsētas dome iesniedza Zemgales apgabaltiesā prasības pieteikumu par 1997.gada 10.janvāra nomaksas pirkuma līguma Nr.1 atzīšanu par spēkā neesošu. Jēkabpils pilsētas dome turpmākā darbībā nav novērsusi tiesību aktu normu pārkāpumus, jo 1999.gada 26.janvārī noslēgusi ar p/u “KUK” (objekta) pircēju SIA “JKP” mierizlīgumu, ar kuru apņēmās atzīt privatizāciju par pabeigtu un atsaukt savu prasības pieteikumu. Līdz ar to Jēkabpils pilsētas dome apņēmās neapstrīdēt un atstāt spēkā LR 1994.gada 17.februāra likumā “Par valsts un pašvaldību īpašumu objektu privatizāciju” noteiktajai kārtībai neatbilstoši veikto pašvaldības īpašuma objekta p/u “KUK” privatizāciju.

Jāuzsver, ka Jēkabpils pilsētas dome, privatizējot (10.01.1997. nomaksas pirkuma līgums Nr.1) objekta sastāvā esošās mehāniskās darbnīcas (novērtētas Ls 322) un smēdi (novērtēta Ls 62), 1997.gada 18.jūlijā slēgusi saskaņošanas līgumu Nr.3, uz kura pamata SIA “JKP” mehāniskās darbnīcas zemesgrāmatu nodaļā reģistrēja kā 6 ēkas un būves (noliktava, cehs, katlumāja, degvielas uzpildes stacija un 2 šķūņi). Savukārt Jēkabpils pilsētas dome, pildot mierizlīgumu, atpirkusi degvielas uzpildes staciju, smēdi un zemes gabalu 2288 m2, uz kura atrodas minētās ēkas un būves par Ls 4000. Minēto īpašumu 1999.gada 21.aprīlī LR Valsts zemes dienesta Vidusdaugavas reģionālās nodaļas pasūtījumu izpildes pārvaldes Nekustamā īpašuma vērtēšanas un inventarizācijas daļa (izziņa Nr.796) novērtēja par Ls 2055.

4. 1999.gada 2.februārī Zemgales apgabaltiesa apstiprināja 3.punktā minēto mierizlīgumu, kaut gan Latvijas Civilprocesa kodeksa (spēkā līdz 1999.gada 1.martam) 35.panta 2.daļā ir noteikts, ka tiesa nepieņem prasītāja atteikšanos no prasības un neapstiprina mierizlīgumu, ja šīs darbības ir pretrunā ar likumu vai aizskar kāda cita tiesības un ar likumu aizsargātās intereses.

5. Jēkabpils pilsētas dome 2000.gada 25.oktobrī pieņēma lēmumu par p/u “KUK” Otrā objekta nodošanu privatizācijai un 2001.gada 17.janvārī apstiprināja privatizācijas projektu. Privatizācijas projekta izstrādāšanas un apstiprināšanas procesa gaitā Jēkabpils pilsētas dome pieļāvusi vairākus LR 1994.gada 17.februāra likuma “Par valsts un pašvaldību īpašuma objektu privatizāciju” pārkāpumus (40.panta 1.daļas 9.punkts; 41.panta 1., 2. un 4.daļa). Projektā paredzēta objekta nosacītā cena Ls 7 800. Privatizējamais objekts pilnībā atrodas uz privātīpašnieka zemes, un zemes īpašniece ir pieteikusies pirmpirkuma tiesību izmantošanai. Maksāšanas līdzekļi paredzēti 100% privatizācijas sertifikātu. Pārbaudes laikā, t.i., līdz 01.03.2001. nomaksas pirkuma līgums vēl nebija noslēgts.

Privatizācijas procesa revīzijas departamenta kolēģija, izvērtējot revīzijas materiālus,

nolēma:

1. Slēgt revīziju lietā Nr.5.1–2–230 par p/u “KUK” privatizācijas procesa atbilstību tiesību aktu normām.

2. Saskaņā ar likuma “Valsts kontroles revīzijas reglaments” 9.pantu kolēģijas lēmumu nosūtīt Latvijas Republikas Ģenerālprokuratūrai izvērtēšanai un amatpersonu saukšanai pie likumā noteiktās atbildības.

3. Kolēģijas lēmumu un revīzijas atzinumu nosūtīt:

3.1. Pašvaldību lietu pārvaldei;

3.2. Jēkabpils pilsētas domei.

Saskaņā ar likumu “Par Valsts kontroli” kolēģijas lēmumu var pārsūdzēt Valsts kontroles padomē mēneša laikā no lēmuma paziņošanas dienas, iesniedzot sūdzību Latvijas Republikas Valsts kontroles Privatizācijas procesa revīzijas departamentā.

Departamenta direktors I.Šķibelis

Kolēģijas locekļi I.Kalniņa,

A.Kenkle, V.H.Pucis

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!