• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Finansu sistēmai nu vienota uzraudzības institūcija. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.06.2001., Nr. 101 https://www.vestnesis.lv/ta/id/25854

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministriju un nozaru dokumenti un informācija "Latvijas Vēstnesī" šajā nedēļā

Vēl šajā numurā

29.06.2001., Nr. 101

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Finansu sistēmai nu vienota uzraudzības institūcija

LB.JPG (33600 BYTES)
Foto: Arnis Blumbergs, "LV"

Vakar, 28.jūnijā, preses konferencē Rīgas Biržas namā ( attēlā no kreisās ): Finansu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) priekšsēdētājs Uldis Cērps, komisijas padomes loceklis Jānis Placis un FKTK priekšsēdētāja vietnieks Jānis Brazovskis

Par jaunizveidoto Finansu un kapitāla tirgus komisiju

Šā gada 1. jūlijā darbu sāks Finansu un kapitāla tirgus komisija (FKTK), kas izveidota, apvienojot četras līdzšinējās institūcijas: Latvijas Bankas Kredītiestāžu uzraudzības pārvaldi, Vērtspapīru tirgus komisiju, Apdrošināšanas uzraudzības inspekciju un Noguldījumu garantiju fonda pārvaldi.

Lai iepazīstinātu ar komisijas izveides un darbības mērķiem, vakar, 28. jūnijā, plašsaziņas līdzekļu pārstāvjus uz preses konferenci aicināja FKTK priekšsēdētājs Uldis Cērps, viņa vietnieks Jānis Brazovskis un komisijas padomes loceklis Jānis Placis.

Informējot par komisijas izveidošanas iemesliem un mērķiem, U. Cērps norādīja: valstī veidojas finansu konglomerāti, kuri sniedz pakalpojumus vairākās nozarēs — banku jomā, apdrošināšanā, pensiju fondu pārvaldīšanā, līdz ar to tie ir efektīvāk uzraugāmi ar vienas institūcijas palīdzību. Turklāt darbaspēka tirgus attīstās tik dinamiski, ka valsts sektorā varētu kļūt aktuāls jautājums par kvalificēta darbaspēka piesaisti, tādēļ ir svarīgi panākt, lai dažādām valsts institūcijām nedublētos funkcijas. Četru radniecīgu institūciju apvienošanas rezultātā tiek nodrošināta cilvēku resursu koncentrācija. Nozīmīgi ir arī tas, ka, izveidojot vienotu finansu un kapitāla tirgus uzraudzības institūciju, tiks panākta lielāka izmaksu ekonomija salīdzinājumā ar līdzšinējo struktūru. Veicot aprēķinus, salīdzinājumā ar pagājušo gadu, kad uzraudzības funkcija bija uzticēta četrām institūcijām, ietaupījums būs sešdesmit astoņi tūkstoši latu.

U. Cērps iepazīstināja ar finansu un kapitāla tirgus regulēšanas un pārraudzības stratēģiju, kuras izstrādi paredz Finansu un kapitāla tirgus komisijas likums. Stratēģiju jau ir apsprieduši komisijas padomes locekļi, kuri to plāno apstiprināt nākamnedēļ, 6. jūlijā, kad notiks pirmā padomes sēde. Patlaban tā ir nodota apspriešanai finansu un kapitāla tirgus profesionālo dalībnieku asociācijām, proti, Latvijas Komercbanku asociācijai, Latvijas Apdrošinātāju asociācijai un Vērtspapīru tirgus dalībnieku asociācijai.

FKTK stratēģiskie mērķi ir finansu un kapitāla tirgus attīstības un stabilitātes veicināšana, kā arī ieguldītāju, noguldītāju un apdrošināto personu interešu aizsardzība.

Būtiska mēraukla tam, kā komisija veiks darbu, būs iedzīvotāju uzticības pieaugums Latvijas finansu sistēmai kopumā. Tā kā visi finansu sistēmas dalībnieki būs komisijas uzraudzības lokā, tai būs jāpārrauga ne vien atsevišķu nozaru, bet visas Latvijas finansu sistēmas riski kopumā. Ar uzraudzības pamatprincipiem ir saistīta iespējamo zaudējumu samazināšanas funkcija. Lai gan komisija nevar pilnībā izvairīties no situācijām, kad bezatbildīgas vai ļaunprātīgas rīcības dēļ kāds no uzraudzības objektiem bankrotē, tā tomēr var ieviest noteikumus un procedūras, kas maksimāli samazinātu šādu iespējamību. Vēl viens no komisijas uzdevumiem ir nodrošināt finansu sistēmas pārskatāmību, samazināt iespēju izmantot Latvijas finansu sistēmu noziedzīgi iegūto līdzekļu legalizācijai.

Finansu un kapitāla tirgus attīstību komisija plāno veicināt, nodrošinot brīvu konkurenci, atbalstot jaunāko informācijas tehnoloģiju ieviešanu, pilnīgojot un analizējot nodokļu sistēmu, kā arī sekojot tam, lai visi tirgus dalībnieki ieviestu starptautiskos grāmatvedības standartus. Līdz šim tas pilnībā ir izdarīts tikai bankās.

Ikviens lēmumprojekts, kas skars uzraudzību, arī turpmāk tiks izskatīts konsultatīvajā padomē, un pirms tā pieņemšanas tiks uzklausīts attiecīgās profesionālās asociācijas viedoklis.

Komentējot jaunās FKTK struktūru, U. Cērps informēja, ka, komisijai uzsākot darbu, tajā kopumā strādās deviņdesmit seši cilvēki. Līdz šim Latvijas Bankas Kredītiestāžu uzraudzības pārvaldē, Apdrošināšanas uzraudzības inspekcijā un Vērtspapīru tirgus komisijā darbojās deviņdesmit trīs cilvēki. To darbinieku skaits, kas faktiski veiks finansu tirgus dalībnieku uzraudzību, būs mazāks nekā līdz šim, jo FKTK kopējā darbinieku skaitā ir ietverti arī grāmatvedības, lietvedības un saimnieciskajā daļā strādājošie. Uzraudzības funkcijas veiks trīs departamenti: Uzraudzības departaments, Juridiskais un licencēšanas departaments un Regulējošo prasību un statistikas departaments.

Komisijas budžets patlaban veidojas no trim avotiem, bet nākotnē to būs vairāk. Par kredītiestāžu uzraudzību trīs gadus maksās Latvijas Banka — vienu miljonu divsimt tūkstošus latu gadā. Par apdrošināšanas sabiedrību uzraudzību maksās pašas apdrošināšanas sabiedrības — apmēram piecsimt tūkstošus latu gadā. Vērtspapīru tirgus uzraudzības veikšanai no valsts budžeta tiek atvēlēti apmēram simt piecdesmit tūkstoši latu gadā. Ar organizācijas budžetu interesenti varēs iepazīties gada pārskatos, kas tiks ievietoti mājaslapā www.fk.lv, kas jau no šodienas atrodama internetā. Kā informēja FKTK Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Aija Breikša, patlaban organizācijas mājaslapā atrodama informācija par pašu komisiju, finansu un kapitāla tirgus dalībniekiem, kā arī tajā apkopoti saistošie normatīvie akti un statistikas dati. Turpmāk mājaslapā būs atrodami visi FKTK rīkojumi un noteikumi.

J. Brazovskis atzina, ka līdz ar komisijas darbības uzsākšanu nākamajā pirmdienā finansu tirgus dalībnieku uzraudzība būtiski nemainīsies. Laika gaitā dažās jomās tā tiks pilnveidota, lai atbilstu visiem starptautiskajiem standartiem.

Marika Līdaka, "LV" iekšlietu redaktore

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!