• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par vēlēšanu komisiju izveidošanu pašvaldībās. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.07.2001., Nr. 103 https://www.vestnesis.lv/ta/id/25941

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Albānijas, Bulgārijas, Horvātijas, Igaunijas, Latvijas, Lietuvas, Maķedonijas, Rumānijas, Slovākijas un Slovēnijas ārlietu ministru paziņojums

Vēl šajā numurā

04.07.2001., Nr. 103

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par vēlēšanu komisiju izveidošanu pašvaldībās

Lai gan saskaņā ar likumu "Par pilsētu, rajonu, novadu un pagastu vēlēšanu komisijām un vēlēšanu iecirkņu komisijām" pašvaldībām piecu dienu laikā pēc vēlēšanu komisiju ievēlēšanas par to jāpaziņo Centrālajai vēlēšanu komisijai (CVK), līdz šim to izdarījušas tikai 70 no 578 pašvaldībām.

Kā uzskata CVK priekšsēdētājs Arnis Cimdars, šī situācija liek bažīties ne tikai par to, ka daudzas pašvaldības nepilda likumu, bet arī par to, vai visās pašvaldībās vēlēšanu komisijas vispār ir izveidotas.

Atbilstoši likumam pilsētu un novadu domēm, kā arī pagastu padomēm vēlēšanu komisija jāievēlē, vēlākais, trīs mēnešus pēc pašvaldības ievēlēšanas, savukārt rajona padomēm rajona vēlēšanu komisija — trīs mēnešu laikā pēc rajona padomes izveidošanas. "Pat vispaviršākajam rēķinātājam būtu skaidrs, ka šis laiks sen jau ir garām," komentējot radušos situāciju, teica A.Cimdars.

Tajā pašā laikā šī nav vienīgā problēma, kas vieš bažas saistībā ar vēlēšanu komisiju izveidošanu. Tikpat satraucoša ir tendence, ka pašvaldības jaunajās vēlēšanu komisijās nereti ievēlē pārstāvjus bez iepriekšējas pieredzes vēlēšanu rīkošanā un nereti šādi cilvēki kļūst arī par komisiju vadītājiem.

"Lai gan kadru maiņa pati par sevi ir normāls process, vēlētājiem un CVK ir jābūt pārliecībai par vēlēšanu komisiju spēju profesionāli veikt savus pienākumus," uzskata A.Cimdars. Tāpēc jau rudenī jauno vēlēšanu komisiju vadītājiem un locekļiem tiks rīkots tests, ar kura palīdzību CVK iecerējusi noskaidrot viņu zināšanas par vēlēšanu organizāciju un izstrādāt vēlēšanu komisiju apmācības programmu 8. Saeimas vēlēšanām 2002. gadā.

CVK par gaidāmo zināšanu pārbaudi jau ir informējusi vietējās pašvaldības un lūgusi jaunās vēlēšanu komisijas līdz rudenim iepazīties ar spēkā esošajiem vēlēšanu likumiem un CVK instrukcijām. A.Cimdars arī neizslēdz iespēju, ka pēc testa rezultātu apkopošanas CVK dažos gadījumos varētu būt spiesta ierosināt pašvaldībām izskatīt jautājumu par atsevišķu vēlēšanu komisijas locekļu atbilstību ieņemamajam amatam.

Kristīne Bērziņa, CVK priekšsēdētāja palīdze

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!