• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 10. jūlija sēdē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.07.2001., Nr. 108 https://www.vestnesis.lv/ta/id/26208

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta 11. jūlija ārkārtas sēdē

Vēl šajā numurā

13.07.2001., Nr. 108

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta 10. jūlija sēdē

Akceptēts likumprojekts "Ieguldītāju aizsardzības likums" , kura mērķis ir noteikt tādas sistēmas vispārīgos principus, kas veicinātu ieguldītāju interešu aizsardzību. Likums nosaka sistēmas darbībai nepieciešamo finansu līdzekļu nodrošināšanas un kompensāciju izmaksāšanas kārtību. Noteikts, ka ieguldītājam ir tiesības saņemt kompensāciju gadījumos, ja sistēmas dalībnieks nespēj pilnā apjomā un termiņos izpildīt savas saistības pret to. Šā likuma noteikumi nav attiecināmi uz ieguldījumu pakalpojumu sniedzējiem, kas līdz šā likuma spēkā stāšanās dienai atzīti par likvidējamiem, maksātnespējīgiem vai bankrotējušiem; gadījumiem, kad finansu instrumentu neatgriezeniska pazušana notikusi pirms šā likuma spēkā stāšanās dienas; gadījumiem, kad ieguldītāji cietuši zaudējumus sakarā ar finansu instrumentu cenu izmaiņām vai finansu instrumenti kļuvuši nelikvīdi. Ja sistēmas dalībnieks izbeidz savu darbību, tā sniegtie ieguldījumu pakalpojumi tiek garantēti šajā likumā noteiktajā kārtībā un apmērā līdz pilnīgai saistību izpildei.

Akceptēts l ikumprojekts "Grozījums Finansu un kapitāla tirgus komisijas likumā" , kurš precizē Finansu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) funkcijas sakarā ar Ieguldītāju aizsardzības likumprojektā minētajām FKTK funkcijām.

Akceptēts likumprojekts "Grozījumi likumā "Par vērtspapīriem"" , likumprojekta mērķis ir ieviest virkni Latvijas likumdošanā vēl neiestrādāto Eiropas Kopienas Padomes 1993.gada 10.maija direktīvas 93/22/EEC "Par ieguldījumu pakalpojumiem vērtspapīru jomā" prasību. Likums paredz, ka turpmāk būs licencējama jebkura sabiedrība, kas vēlēsies veikt starpniekdarbību, neatkarīgi no tā, vai klientu uzdevumā tiks pirkti un pārdoti vietējie vai ārvalstu vērtspapīri.

Akceptēti noteikumi "Grozījumi Ministru kabineta 1998.gada 8.septembra noteikumos Nr.339 "Kārtība, kādā izpildāma muitas procedūra — tranzīts"" , kuri izstrādāti saskaņā ar Eiropas Padomes noteikumiem 2454/93 (Eiromuitas kodeksa ieviešanas noteikumi), un tā pieņemšana atvieglos muitas procedūras — tranzīts veikšanu, ieviešot atzītā nosūtītāja/saņēmēja institūtu. Tiks atslogotas muitas iestādes, atļaujot personām, kas saņēmušas atzītā nosūtītāja/saņēmēja statusu, uzsākt un pabeigt muitas procedūru — tranzīts atļaujā norādītajās telpās, neuzrādot preces vai muitas deklarāciju muitas iestādei. Grozījumi nepieciešami, lai Latvija varētu pievienoties Eiropas kopējās tranzīta procedūras līgumam. Atzītā nosūtītāja/saņēmēja institūts paredzēts arī Baltijas vienotās tranzīta procedūras līgumā, kas stājās spēkā šā gada janvārī. Atzītā nosūtītāja/saņēmēja institūta ieviešana ietverta arī Ārvalstu investoru padomes rekomendācijās un Baltās grāmatas 21.nodaļā "Muitas savienība" pirmā posma pasākumos.

Akceptēti noteikumi "Kārtība, kādā no valsts budžeta sedzami izdevumi profesionālās izglītības un profesionālās kvalifikācijas ieguvei izglītojamiem ar speciālām vajadzībām un notiesātajiem" , kuri nosaka kārtību, kādā no valsts budžeta sedz izdevumus profesionālās izglītības un profesionālās kvalifikācijas ieguvei izglītojamajiem ar speciālām vajadzībām, ja viņi atrodas speciālās izglītības iestādē, sociālās vai pedagoģiskās korekcijas izglītības iestādē, un notiesātajiem, ja viņi atrodas brīvības atņemšanas vietā.

Akceptēts rīkojums "Par Latvijas Republikas un Slovākijas Republikas brīvās tirdzniecības līguma Apvienotās komitejas lēmumu Nr.1/2001 "Par grozījumiem Latvijas Republikas un Slovākijas Republikas brīvās tirdzniecības līguma 2.protokolā"" .

Akceptēts rīkojums "Par Daugavpils pilsētas sabiedrības ar ierobežotu atbildību sertifikācijas centra "BALTSERT" pilnvarošanu atzīt pārtikas uzņēmumus" .

Akceptēts likumprojekts "Par 1993.gada 29.maija Hāgas konvenciju par bērnu aizsardzību un sadarbību starpvalstu adopcijas jautājumos" . Pievienošanās konvencijai nodrošinās bērna aizsardzību un sadarbību starpvalstu adopcijas jautājumos, proti, bērna adopcija tiek veikta bērna interesēs un ievērojot viņa starptautiskajos dokumentos atzītās pamattiesības. Konvencija izveido sadarbības sistēmu ar dalībvalstu centrālo institūciju palīdzību, lai novērstu bērnu nolaupīšanu, tirdzniecību vai nelikumīgu pārvietošanu. Pievienošanās konvencijai radīs tiesisku bāzi starpvalstu adopcijai un ārvalstīs notikušas adopcijas atzīšanai citās valstīs.

Akceptēti likumprojekti "Grozījums likumā "Par bāriņtiesām un pagasttiesām"" un "Grozījums Bērnu tiesību aizsardzības likumā" , kuri nosaka, ka bāriņtiesu (pagasttiesu) uzraudzību adopcijas lietu kārtošanā veic Tieslietu ministrija.

Akceptēts likumprojekts "Patvēruma likums" , kura mērķis ir saskaņā ar vispāratzītiem starptautiskiem cilvēktiesību principiem noteikt kārtību, kādā Latvijas Republikā tiek īstenotas personu tiesības saņemt patvērumu, iegūt bēgļa statusu, pagaidu aizsardzību, alternatīvo statusu, un kurš nosaka šo personu tiesības un pienākumus.

Akceptēts likumprojekts "Repatriācijas likums" , kura mērķis ir: radīt pamatnosacījumus un garantijas, lai Latvijas pilsoņi un latviešu un lībiešu izcelsmes personas varētu pārcelties uz pastāvīgu dzīvi Latvijā; noteikt ar repatriāciju saistītās valsts un pašvaldību institūciju funkcijas.

Akceptēts likumprojekts "Grozījums likumā "Par policiju"" , kas nosaka, ka policijas darbinieka pamatpienākums ir: pieņemt personas pieteikumu par bēgļa vai alternatīvā statusa piešķiršanu, noteiktā kārtībā veikt patvēruma meklētāja personas identifikāciju, veikt pārrunas ar patvēruma meklētāju, pieņemt glabāšanā patvēruma meklētāja personu apliecinošus un ceļošanas dokumentus un uz pārrunu un pieteikuma sākotnējās izskatīšanas laiku izmitināt patvēruma meklētāju Valsts policijas teritoriālajā iestādē.

Akceptēts likumprojekts "Grozījumi likumā "Par ārvalstnieku un bezvalstnieku ieceļošanu un uzturēšanos Latvijas Republikā"" , kas izstrādāts, lai saskaņotu likumprojektu "Patvēruma likums" un likumprojektu "Repatriācijas likums" ar šo likumu.

Akceptēts likumprojekts "Grozījums Robežsardzes likumā" , likumprojektā "Patvēruma likums" ir iekļautas normas, kas paredz, ka Valsts robežsardzes darbinieki pieņem personas pieteikumu par bēgļa statusa piešķiršanu un veic pārrunas ar patvēruma meklētāju. Robežsardzes likumā šāds uzdevums nav paredzēts, tāpēc, lai nodrošinātu normatīvo aktu atbilstību, nepieciešams izdarīt grozījumu Robežsardzes likumā.

Akceptēti noteikumi "Kārtība, kādā personas šķērso Latvijas Republikas valsts robežu" .

Akceptēti noteikumi "Grozījums Ministru kabineta 1996.gada 2.jūlija noteikumos Nr.246 "Noteikumi par valsts robežas šķērsošanas vietu noteikšanu un robežkontroles punktu un robežpārejas punktu izvietojumu uz Latvijas Republikas robežas"" .

Akceptēts rīkojums "Par Augkopības produkcijas kvalitātes valsts kontroles dienesta pilnvarojumu" , kas paredz pilnvarot Augkopības produkcijas kvalitātes valsts kontroles dienestu veikt references laboratorijas funkcijas Nacionālā akreditācijas biroja norādītajās jomās — labības, tās pārstrādes produktu mehāniskajā, ķīmiskajā un fizikāli ķīmiskajā testēšanā — un ar labības kvalitātes noteikšanu saistīto laboratoriju salīdzinošās testēšanas organizēšanu.

Akceptēti noteikumi "Dekoratīvo augu pavairojamā materiāla noteikumi" , kas nosaka dekoratīvo augu pavairojamā materiāla atbilstības kritērijus un aprites kārtību. Noteikts, ka noteikumi neattiecas uz materiālu, kas paredzēts: izmantošanai personiskajām vajadzībām; izvešanai (eksportam) un tiek turēts izolēti no pārējā materiāla; izmēģinājumiem vai zinātniskiem mērķiem; selekcijai; ģenētiskās daudzveidības saglabāšanai. Noteikumu ievērošanas valsts uzraudzību un kontroli veic Valsts augu aizsardzības dienests.

Akceptēti rīkojumi "Par uzņemšanu Latvijas pilsonībā naturalizācijas kārtībā" . Latvijas pilsonība naturalizācijas kārtībā piešķirta 411 pilsonības pretendentiem, tai skaitā 62 viņu nepilngadīgajiem bērniem.

Akceptēti noteikumi "Grozījums Ministru kabineta 1996.gada 25.jūnija noteikumos Nr.225 "Latvijas Būvniecības padomes nolikums"" .

Akceptēti noteikumi "Obligātās nekaitīguma prasības pārtikai, kuras ražošanā izmanto ekstrahējošus šķīdinātājus" .

Akceptēts rīkojums "Par 13.starptautisko bioloģijas olimpiādi" , ar kuru noteikts, ka 13.starptautiskā bioloģijas olimpiāde notiek no 2002.gada 7.jūlija līdz 14.jūlijam Rīgā un Jūrmalā.

Pieņemts zināšanai iesniegtais Valsts investīciju programmas koncepcijas projekts . Atzīts par nepieciešamu iekļaut vienā dokumentā informāciju par visiem īstenojamiem investīciju projektiem.

Akceptēts iesniegtais Maksātnespējas administrācijas koncepcijas projekts , un tajā ietverti šādi risinājuma varianti: tiek veidota valsts aģentūra "Maksātnespējas aģentūra"; tiek veidota viena institūcija, kas apvieno šajā koncepcijā un likumprojektā "Par darbinieku aizsardzību darba devēja maksātnespējas gadījumā" paredzētās funkcijas (izņemot starpniecību un neklasificētu finansu darbību); institūcija atrodas Tieslietu ministrijas pārraudzībā; institūcija tiek izveidota, reorganizējot sabiedrību ar ierobežotu atbildību "MSB" un uz tās bāzes izveidojot jauno institūciju; sociālā riska maksājums ir diferencēts atkarībā no nodarbināto skaita, un maksājuma apmēru katru gadu nosaka Ministru kabinets. Tieslietu ministrijai uzdots attiecīgi precizēt koncepcijas projektu un iesniegt to Valsts kancelejā. Tieslietu ministrijai uzdots līdz 2001.gada 15.augustam sagatavot koncepcijas īstenošanai nepieciešamo tiesību aktu projektus un noteiktā kārtībā iesniegt tos Ministru kabinetā.

Akceptēta koncepcija par vietējā cukura izmantošanu saldumu un citu produktu ražošanā . Noteikts, ka koncepcijas īstenošanai 2002.gadā izmantojams finansējums no lauksaimniecībai iedalītajām valsts subsīdijām.

Pieņemts zināšanai Izglītības un zinātnes ministrijas iesniegtais izglītības sistēmas reformu plāns izmaksu efektivitātes paaugstināšanai . Izglītības un zinātnes ministrijai uzdots precizēt plānu, ņemot vērā izteiktos priekšlikumus, precizēt sadaļas "Interešu izglītība" aili "Rezultatīvie rādītāji", paredzot likvidēt disproporciju finansu sadalē starp pašvaldībām; sadaļā "Interešu izglītība" svītrot pirmo darba uzdevumu, otrajā uzdevumā precizēt, cik koledžas tiks atvērtas, kā arī precizēt un saskaņot ar Finansu ministriju ekonomisko pamatojumu aprēķiniem par finansu nepieciešamību un iesniegt Valsts kancelejā. Jautājumu turpinās izskatīt Ministru kabineta 17.jūlija sēdē.

Akceptēts pasākumu plāns uzņēmējdarbības vides uzlabošanai . Ekonomikas ministrijai uzdots aktualizēt informāciju par plānā minēto pasākumu izpildi (9., 12. un 16.punkts) un iesniegt precizēto plānu Valsts kancelejā. Plānā minētajām ministrijām un citām institūcijām uzdots noteiktajos termiņos izpildīt norādītos uzdevumus.

Nolemts akceptēt īpašu uzdevumu ministra valsts reformu lietās Jāņa Krūmiņa iesniegto Valsts pārvaldes reformas stratēģiju no 2001. līdz 2006.gadam un papildināt to ar uzdevumu paredzēt augstāko ierēdņu rotācijas sistēmas izstrādi un ieviešanu ar 2002.gada rudeni, akceptēt stratēģijas ieviešanas programmu, tai skaitā programmā ietverto otro alternatīvu tās vadības koordinācijai.

Pieņemta zināšanai iekšlietu ministra Mareka Segliņa sniegtā informācija par bezpeļņas organizācijas valsts sabiedrības ar ierobežotu atbildību "Telekomunikāciju tehnikas centrs" turpmākās privatizācijas iespējām . Noteikts, ka bezpeļņas organizācija valsts sabiedrība ar ierobežotu atbildību "Telekomunikāciju tehnikas centrs" nav privatizējama.

Ministru kabinets izskatīja jautājumu par koncepcijas "Par priekšlikumiem tālākai rīcībai un mandātu darba grupas sarunām ar celulozes rūpnīcas potenciālajiem investoriem" projekta pielikuma 1.–14.punktu . Nolemts akceptēt koncepcijas "Par priekšlikumiem tālākai rīcībai un mandātu darba grupas sarunām ar celulozes rūpnīcas potenciālajiem investoriem" projekta pielikuma 2., 3. (paredzot, ka jautājums akciju sabiedrībai "Baltic Pulp" jāprecizē turpmākās sarunās ar ostu vadību un, ja nepieciešams, valsts var atbalstīt zemes ieguvi), 4., 5., 6., 7. (paredzot, ka saražotā elektroenerģija tiek pārdota par tirgus cenu), 8. (pirmajā teikumā svītrojot vārdu "pagaidām"), 9., 10., 11., 12., 13. un 14.punktā minētos priekšlikumus. Noteikt, ka koksnes pārvadāšanai pa valsts autoceļiem drīkst izmantot sastāvus, ne smagākus par 52 t, un kompensācijas saistībā ar šo nosacījumu nav paredzētas. Darba grupai sadarbībā ar sarunu partneriem un ieinteresētām ministrijām divu mēnešu laikā sagatavot koncepcijas projektu par autoceļu tīkla nostiprināšanu un noteiktā kārtībā iesniegt to Ministru kabinetā.

Pieņemta zināšanai Labklājības ministrijas iesniegtā informācija par Nodarbinātības valsts dienesta darba organizāciju un algotajiem pagaidu sabiedriskajiem darbiem piešķirto līdzekļu sadalījuma kritērijiem un izlietošanas kārtību .

Pieņemta zināšanai īpašu uzdevumu ministra sadarbībai ar starptautiskajām finansu institūcijām Roberta Zīles iesniegtā informācija par PHARE 2000 ekonomiskās un sociālās kohēzijas līdzekļu piesaistes vadlīniju pieņemšanu un izskaidrošanu pašvaldībām un sadarbības partneriem .

Pieņemta zināšanai labklājības ministra Andreja Požarnova sniegtā informācija par vienreizēja pabalsta piešķiršanu Līgai Terehovai sakarā ar trīnīšu piedzimšanu . Finansu ministram uzdots no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem piešķirt 3000 latu (pēc nodokļu samaksas) vienreizējā sociālā pabalsta izmaksāšanai Līgai Terehovai sakarā ar trīnīšu piedzimšanu.

Pieņemta zināšanai sniegtā informācija par šādiem likumprojektiem: Teritorijas plānošanas likums; Reģionālās attīstības likums; Grozījumi Ministru kabineta iekārtas likumā un Grozījumi Ministriju iekārtas likumā . Nolemts neatbalstīt priekšlikumu par jaunas ministrijas izveidošanu.

Valdības preses departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!