• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvijai ir divi svarīgi mērķi - integrācija ES un NATO. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.07.2001., Nr. 109 https://www.vestnesis.lv/ta/id/26249

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par ANO Drošības padomes 3.jūlija rezolūciju

Vēl šajā numurā

18.07.2001., Nr. 109

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvijai ir divi svarīgi mērķi — integrācija ES un NATO

Vakar, 17.jūlijā, Rīgā vizītē uzturējās Francijas Republikas bruņoto spēku komandieris

FR1.JPG (63689 BYTES) FR4.JPG (106631 BYTES)

Vakar, 17.jūlijā, valdības namā Latvijas Republikas Ministru prezidents tikās ar Francijas Republikas bruņoto spēku komandieri ģenerāli Žanu Pjēru Kelšu un Francijas vēstnieci Latvijā Luīzu Avonu (centrā)

Pie Ministru prezidenta

Vakar, 17.jūlijā, Ministru prezidents Andris Bērziņš tikās ar Francijas Republikas bruņoto spēku komandieri ģenerāli Žanu Pjēru Kelšu. Ministru prezidents atzina, ka šis Latvijas apmeklējums ir nozīmīgs pirms gaidāmās Francijas prezidenta vizītes Latvijā, kā arī pateicās par nozīmīgo palīdzību, kādu Francija sniedz Nacionālo bruņoto spēku attīstībā un Latvijas integrācijas procesā NATO. Abas amatpersonas atzina, ka sadarbība, kas norisinās divpusējo un daudzpusējo sadarbības programmu, kā arī programmas "Partnerattiecības mieram" ietvaros, ir veiksmīga.

Šī sadarbība nešaubīgi ir devusi ieguldījumu abu valstu attiecību nostiprināšanā.

Kā sarunā ar Ministru prezidentu uzsvēra Ž.P.Kelšs, šī vizīte pierāda to, kādu uzmanību Francija pievērš attīstības procesam Latvijā, tai atrodoties divu izaicinājumu priekšā — iestājai Eiropas Savienībā un NATO aliansē.

Sarunas gaitā apspriests arī Eiropas ārējās un drošības politikas veidošanas process un perspektīva. Abas amatpersonas izteica kopīgu viedokli, ka ir svarīgi veidot efektīvu krīžu menedžmentu, ES un NATO struktūrām saskaņoti sadarbojoties.

Ministru prezidents informēja par valdības centieniem panākt, lai jau 2002.gadā aizsardzībai atvēlētā budžeta daļa būtu 2% no iekšzemes kopprodukta, atzīstot, ka atšķirībā no citām Austrumeiropas valstīm, kur notiek bruņoto spēku pārstrukturizēšana, Latvijai pēc neatkarības atgūšanas bruņotos spēkus jāsāk veidot no jauna. Tādēļ Latvija ir pateicīga un cer arī uz turpmāku Francijas atbalstu tehniskās palīdzības un konsultāciju veidā, kas ir nozīmīgs ieguldījums šajā procesā.

Ministru prezidents arī izteica cerību, ka Francija atbalstīs Latviju NATO valstu nākamā gada sammitā Prāgā.

Valdības preses departaments

 

Saeimas Aizsardzības un iekšlietu komisijā

Otrdien, 17.jūlijā, Saeimas Aizsardzības un iekšlietu komisijas pārstāvji tikās ar Francijas Republikas bruņoto spēku komandieri Žanu Pjēru Kelšu.

Tikšanās dalībnieki pārrunāja NATO paplašināšanās jautājumus un Eiropas valstu lomu reģiona drošības arhitektūras veidošanā.

Aizsardzības un iekšlietu komisijas priekšsēdētājs Dzintars Kudums informēja viesi par Latvijas gatavošanos dalībai NATO un parlamenta lomu šā procesa veicināšanā. Dz.Kudums pastāstīja par pieņemto Valsts aizsardzības finansēšanas likumu, kas nodrošinās valsts aizsardzības budžeta plānveida palielināšanu līdz 2% no iekšzemes kopprodukta 2003.gadā. Tas ļaus īstenot Latvijas Rīcības plānā dalībai NATO noteiktos mērķus un uzdevumus. Savukārt komisijas priekšsēdētāja biedrs Aleksandrs Kiršteins akcentēja, ka Latvijas uzņemšana Ziemeļatlantijas aliansē pozitīvi ietekmēs sabiedrības integrāciju mūsu valstī.

Francijas Republikas bruņoto spēku komandieris Ž.P.Kelšs atzina, ka Latvijai ir divi svarīgi mērķi — integrācija Eiropas Savienībā un dalība Ziemeļatlantijas aliansē. Pēc viņa domām, visi spēki būtu jākoncentrē tam mērķim, kas visefektīvāk aizstāv mūsu valsts nacionālās intereses.

Pārrunājot Eiropas drošības arhitektūras veidošanu, Francijas bruņoto spēku komandieris pauda viedokli, ka arvien vairāk pieaug Eiropas valstu loma krīžu noregulēšanā, piebilstot, ka NATO miera uzturēšanas spēku sastāvā galvenokārt ir šo valstu pārstāvji. Dz.Kudums apliecināja Latvijas vēlmi iesaistīties Eiropas kopējās ārējās un drošības politikas procesā un dot konkrētu ieguldījumu krīžu noregulēšanā. Abas puses bija vienisprātis, ka krīžu menedžmenta plānošanā un īstenošanā būtiska nozīme ir NATO un ES efektīvai sadarbībai.

Aizsardzības un iekšlietu komisijas priekšsēdētājs pateicās par Francijas sniegto palīdzību un atbalstu Latvijas Nacionālo bruņoto spēku attīstīšanā, kā arī daudzpusējo Baltijas valstu aizsardzības projektu īstenošanā.

Saeimas preses dienests

 

Pie Aizsardzības ministra

Vakar, 17. jūlijā, Latvijas Republikas aizsardzības ministrs Ģirts Valdis Kristovskis tikās ar Francijas Republikas bruņoto spēku komandieri ģenerāli Žanu Pjēru Kelšu un apsprieda abu valstu bruņoto spēku divpusējo sadarbību.

Sarunas laikā Francijas bruņoto spēku komandieris tika informēts par Latvijas Nacionālo bruņoto spēku pašreizējo attīstību, Latvijas plāniem virzībā uz NATO un iekļaušanos Eiropas drošības struktūrās. Latvijas aizsardzības ministrs īpaši uzsvēra, ka pašlaik Latvija savu aizsardzības sistēmu veido tādu, kas ļautu iesaistīties starptautiskajās drošības sistēmās — NATO un Eiropas Savienības kopīgās Eiropas drošības un aizsardzības politikas struktūrās.

Francijas bruņoto spēku komandieris ģenerālis atzinīgi novērtēja Latvijas Nacionālo bruņoto spēku attīstības tempus un politiskā atbalsta nozīmību reformām Latvijas bruņotajos spēkos un īpaši to, ka Latvijas valdība jau trešo gadu pēc kārtas palielina aizsardzības budžetu.

Sarunās pārrunāta arī Francijas bruņoto spēku reforma — pāreja no obligātā militārā dienesta uz profesionālo dienestu, kā arī Latvijas Nacionālo bruņoto spēku obligātā militārā dienesta attīstība.

Aizsardzības ministrijas

Sabiedrisko attiecību

un preses nodaļa

 

Pie Ārlietu ministra

Vakar, 17.jūlijā, ārlietu ministrs Indulis Bērziņš tikās ar Francijas bruņoto spēku komandieri ģenerāli Žanu Pjēru Kelšu.

Sarunā ar I. Bērziņu Francijas bruņoto spēku komandieris atzinīgi novērtēja Latvijas Nacionālo bruņoto spēku attīstības tempus, kā arī atzīmēja politiskā atbalsta nozīmību reformām bruņotajos spēkos.Tas it īpaši izpaužas aizsardzības nodrošināšanā ar pietiekamu finansējumu.

Abas puses pārrunāja Eiropas valstu pieaugošo lomu krīzes situāciju risināšanā Balkānos, tajā pašā laikā atzīstot, ka tam nevajadzētu mazināt ASV lomu Eiropas drošības jautājumu risināšanā.

Ārlietu ministrijas preses centrs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!