Ministru kabineta noteikumi: Šajā laidienā 7 Pēdējās nedēļas laikā 21 Visi
Šī publikācija ir precizēta.
Precizējums: OP 2013/249.2
Precizējums: OP 2014/31.6
Ministru kabineta noteikumi Nr.1451
Rīgā 2013.gada 10.decembrī (prot. Nr.66 56.§)
Grozījumi Ministru kabineta 2012.gada 13.marta noteikumos Nr.172 "Noteikumi par uztura normām izglītības iestāžu izglītojamiem, sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūciju klientiem un ārstniecības iestāžu pacientiem"
Izdoti saskaņā ar Pārtikas aprites uzraudzības
likuma 19.panta 3.1 daļu
Izdarīt Ministru kabineta 2012.gada 13.marta noteikumos Nr.172 "Noteikumi par uztura normām izglītības iestāžu izglītojamiem, sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūciju klientiem un ārstniecības iestāžu pacientiem" (Latvijas Vēstnesis, 2012, 43.nr.) šādus grozījumus:
1. Papildināt noteikumus ar 5.1 punktu šādā redakcijā:
"5.1 Šo noteikumu 3.pielikumā minētās uztura normas nepiemēro atsevišķās dzīvokļa tipa telpās, kuras izvietotas ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijās un kurās klienti apgūst patstāvīgas dzīves iemaņas (jauniešu mājas, SOS ciemati), un institūcijās, kurās bāreņiem un bez vecāku gādības palikušajiem bērniem tiek nodrošināta ģimeniska vide un kur ēdiena gatavošana nenotiek centralizētajā virtuves blokā."
2. Izteikt 1.pielikumu šādā redakcijā:
"1.pielikums
Ministru kabineta
2012.gada 13.marta
noteikumiem Nr.172
Uztura normas pirmsskolas izglītības programmas īstenojošo izglītības iestāžu izglītojamiem
1. Enerģētiskās vērtības un uzturvielu normas izglītības iestādēm, kas īsteno pirmsskolas izglītības programmas līdz 12 stundām dienā:
Vecums (gadi) |
Vienas dienas vidējā enerģētiskā vērtība nedēļā |
Enerģētiskās vērtības varietāte ikdienā |
Olbaltumvielas |
Tauki |
Ogļhidrāti |
1–2 |
1008 |
921–1099 |
36–42 |
33–39 |
120–145 |
3–6 |
1350 |
1221–1487 |
39–48 |
45–55 |
165–200 |
2. Ēdināšanu izglītības iestādē organizē tā, lai uzturvielas un enerģētiskā vērtība pa ēdienreizēm tiktu sadalīta fizioloģiski pareizi.
3. Enerģētiskās vērtības un uzturvielu normas izglītības iestādēm, kas īsteno pirmsskolas izglītības programmas 24 stundas dienā (diennakts bērnudārzi):
Vecums (gadi) |
Vienas dienas vidējā enerģētiskā vērtība nedēļā |
Enerģētiskās vērtības varietāte ikdienā |
Olbaltumvielas |
Tauki |
Ogļhidrāti |
1–3 |
1300 |
1100–1500 |
33–49 |
43–51 |
162–179 |
4–6 |
1800 |
1700–2100 |
45–68 |
60–70 |
225–248 |
4. Ēdināšanu izglītības iestādēs, kas īsteno pirmsskolas izglītības programmas 24 stundas dienā (diennakts bērnudārzos), organizē tā, lai uzturvielas un enerģētiskā vērtība pa ēdienreizēm tiktu sadalīta fizioloģiski pareizi, brokastīs uzņemot 25–30 %, pusdienās 35 %, launagā vai otrajās brokastīs 10–15 % un vakariņās 20–25 % no dienas normas.
5. Izglītojamo ēdienkartē katru dienu iekļauj:
5.1. pārtikas produktus, kas bagāti ar saliktajiem ogļhidrātiem (piemēram, rupjmaize, vārīti kartupeļi vai kartupeļu biezenis, vārīti griķi, rīsi vai citi putraimi, graudaugu pārslas, makaroni);
5.2. dārzeņus, augļus vai ogas, tai skaitā svaigā veidā (piemēram, dārzeņu salāti, dārzeņu zupa, svaigs auglis, kompots);
5.3. olbaltumvielām bagātus pārtikas produktus (piemēram, liesa gaļa, zivis (fileja), olas, biezpiens, siers, pākšaugi). Zivis ēdienkartē iekļauj vismaz reizi nedēļā;
5.4. pienu vai piena vai skābpiena produktus* (piemēram, kefīrs, jogurts).
6. Izglītojamo ēdienkartē katru nedēļu iekļauj šā pielikuma 3.punktā minētos produktus šādā daudzumā:
6.1. vismaz 300 g (neto) liesas gaļas vai zivs (fileja);
6.2. vismaz 300 g (neto) kartupeļu;
6.3. vismaz 1000 g piena, kefīra, jogurta vai citu skābpiena produktu*;
6.4. vismaz 100 g (neto) ar piena olbaltumvielām bagātu produktu (biezpiens, siers);
6.5. vismaz 250 g augļu vai ogu;
6.6. vismaz 500 g dārzeņu, no tiem 250 g svaigā veidā.
7. Šā pielikuma 6.1.apakšpunktā minētā liesā gaļa, ja tā ir cūkas vai liellopa gaļa, iegādājama tikai atdzesētā veidā.
8. Šā pielikuma 5. un 6.punktā minēto pārtikas produktu iepirkumā izvēlas tādus produktus, kuru ražošanā neizmanto sintētiskās krāsvielas un kas nesatur ģenētiski modificētus organismus, nesastāv no tiem un nav no tiem ražoti. Lai salīdzinātu, novērtētu un izvēlētos saimnieciski izdevīgāko piedāvājumu, paredz piešķirt vērtēšanas kritērijus (punktos) produktiem vai produktu grupai, kurā iekļauti produkti, kam izvirzītās kvalitātes prasības atbilst normatīvajiem aktiem par nacionālo pārtikas kvalitātes shēmu vai bioloģiskās lauksaimniecības shēmu. Ja piedāvājumi ir līdzvērtīgi, neatkarīgi no iepirkumā piemērotā piedāvājuma izvēles kritērija iepirkuma līguma slēgšanas tiesības piešķir piedāvājuma iesniedzējam, kura piedāvājumā ir vairāk produktu, kas atbilst nacionālās pārtikas kvalitātes shēmas vai bioloģiskās lauksaimniecības shēmas prasībām.
9. Izglītojamo uzturā neiekļauj:
9.1. fritētus (frī) kartupeļus, kartupeļu kroketes un citus eļļā vārītus un analogus pārtikas produktus;
9.2. mehāniski atdalītu gaļu;
9.3. majonēzi, kečupu, tomātu mērci, krējuma izstrādājumus piedevu veidā, pasniedzot ēdienu (ēdienu gatavošanā majonēzi, kečupu, tomātu mērci ir atļauts izmantot);
9.4. konditorejas izstrādājumus, kuru sastāvā ir daļēji hidrogenēti augu tauki.
10. Gaļas izstrādājumus (piemēram, desas, cīsiņus, sardeles), žāvētus, kūpinātus, sālītus gaļas un zivju produktus, gaļas un zivju konservus, rūpnieciski ražotus pelmeņus, belašus, saldētas rūpnieciski ražotas kotletes un frikadeles, zivju pirkstiņus, kalmāru gredzenus, burgerus izglītojamo uzturā iekļauj, ja tie atbilst šādām prasībām:
10.1. satur vismaz 70 % gaļas vai 60 % zivju;
10.2. nesatur pārtikas piedevas – garšas pastiprinātājus (E620–E650) un krāsvielas;
10.3. nesatur mehāniski atdalītu gaļu un izejvielas, kas ražotas no ģenētiski modificētiem organismiem;
10.4. satur sāli mazāk par 1,25 g uz 100 g gaļas produkta un 1,5 g uz 100 g zivju produkta.
11. Šā pielikuma 10.punktā minētos pārtikas produktus izglītojamo uzturā iekļauj ne biežāk kā reizi nedēļā.
12. Ēdiena gatavošanā nelieto margarīnu (izņemot margarīnu, kas nesatur daļēji hidrogenētus augu taukus), vairākkārt karsētas un pārkarsētas taukvielas, krējuma izstrādājumus, buljona un zupu koncentrātus, garšvielu maisījumus, kas satur sāli, cukuru un pārtikas piedevas, kas ir garšas pastiprinātāji (E620 –E625), sausos ķīseļa koncentrātus, ātri pagatavojamas kartupeļu biezputras (pusfabrikātus), augu eļļu, kura ir ražota no ģenētiski modificētām izejvielām.
13. Gaļa maltās gaļas izstrādājumiem tiek malta izglītības iestādes ēdināšanas blokā.
14. Izglītības iestādēs, kas īsteno pirmsskolas izglītības programmas līdz 12 stundām dienā, ēdienam pievienojamā sāls daudzums nepārsniedz 2 g dienā, bet izglītības iestādēs, kas īsteno pirmsskolas izglītības programmas 24 stundas dienā, ēdienam pievienojamā sāls daudzums nepārsniedz 3 g dienā.
15. Ēdienam pievienotā cukura daudzums nepārsniedz 20 g dienā.
16. Sastādot ēdienkarti, nodrošina, ka:
16.1. pusdienu ēdienkartē iekļauj pamatēdienu un attiecīgi zupu vai desertu;
16.2. ēdieni nedēļas ēdienkartē neatkārtojas (izņemot ēdienu piedevas un maizi).
17. Ja izglītojamam ir ārsta apstiprināta diagnoze (piemēram, celiakija, cukura diabēts, pārtikas alerģija vai nepanesība), kuras dēļ nepieciešama uztura korekcija, izglītojamam tiek nodrošināta atbilstoša ēdināšana saskaņā ar ārstniecības personas rakstiskiem norādījumiem.
18. Izglītības iestādē apmeklētājiem pieejamā vietā tiek izvietota nedēļas ēdienkarte, norādot ēdienkartē iekļauto ēdienu porcijas svaru, uzturvērtību un enerģētisko vērtību. Par ēdienkartes izvietošanu apmeklētājiem pieejamā vietā atbildīgs ir izglītības iestādes vadītājs.
Piezīme. * Ieskaitot tos produktus, kas tiek nodrošināti atbalsta programmā par piena produktu piegādi izglītojamiem vispārējās izglītības iestādēs."
3. Izteikt 2.pielikuma 1.punktu šādā redakcijā:
"1. Enerģētiskās vērtības un uzturvielu normas komplekso pusdienu ēdienkartei vispārējās pamatizglītības, vispārējās vidējās izglītības, internātskolu un profesionālās izglītības iestāžu izglītojamiem:
Izglītojamie |
Enerģētiskā vērtība |
Olbaltumvielas |
Tauki |
Ogļhidrāti |
1.–4.klašu izglītojamie |
700–800 |
18–30 |
24–31 |
88–110 |
5.–12.klašu izglītojamie vispārējās vidējās izglītības iestādēs, 1.–3.kursu izglītojamie profesionālās izglītības iestādēs |
840–960 |
21–36 |
28–37 |
105–132" |
4. Aizstāt 2.pielikuma 2. un 3.punktā vārdu "enerģija" (attiecīgā locījumā) ar vārdiem "enerģētiskā vērtība" (attiecīgā locījumā).
5. Aizstāt 2.pielikuma 6.3.apakšpunktā vārdus "(liesa gaļa, putnu gaļa, zivis (fileja), olas, biezpiens, pākšaugi)" ar vārdiem "(piemēram, liesa gaļa, zivis (fileja), olas, biezpiens, siers, pākšaugi)".
6. Papildināt 2.pielikuma 6.4.apakšpunktu aiz vārda "produktus*" ar vārdiem "(piemēram, kefīrs, jogurts)".
7. Papildināt 2.pielikumu ar 8.1 punktu šādā redakcijā:
"8.1 Šā pielikuma 7.1. un 8.1.apakšpunktā minētā liesā gaļa, ja tā ir cūkas vai liellopa gaļa, iegādājama tikai atdzesētā veidā."
8. Papildināt 2.pielikuma 13.punktu aiz vārdiem "buljona un zupu koncentrātus" ar vārdiem un skaitļiem "garšvielu maisījumus, kas satur sāli, cukuru un pārtikas piedevas, kas ir garšas pastiprinātāji (E620–E625)".
9. Izteikt 2.pielikuma 15.punktu šādā redakcijā:
"15. Samazina ēdienam pievienojamā sāls daudzumu, aizstājot to ar garšvielām un garšaugiem. Pievienotā sāls daudzums gatavajā ēdienā nepārsniedz 0,4 g uz 100 g produkta. Pievienotā sāls daudzums ēdienā internātskolās nepārsniedz 5 g dienā. Ēdienam pievienotā cukura daudzums nepārsniedz 20 g pusdienās, internātskolās – 40 g dienā (neieskaitot to cukura daudzumu, kas tiek pievienots uz vietas gatavotiem miltu konditorejas izstrādājumiem)."
10. Aizstāt 2.pielikuma 16.1.apakšpunktā vārdus "otro ēdienu" ar vārdu "pamatēdienu".
11. Izteikt 2.pielikuma 18.punktu šādā redakcijā:
"18. Ja izglītojamam ir ārsta apstiprināta diagnoze (piemēram, celiakija, cukura diabēts, pārtikas alerģija vai nepanesība), kuras dēļ nepieciešama uztura korekcija, izglītojamam tiek nodrošināta atbilstoša ēdināšana saskaņā ar ārstniecības personas rakstiskiem norādījumiem."
12. Papildināt 2.pielikumu ar 19.punktu šādā redakcijā:
"19. Izglītības iestādē apmeklētājiem pieejamā vietā tiek izvietota nedēļas komplekso pusdienu ēdienkarte un dienas izvēles ēdienkarte, norādot abās ēdienkartēs iekļauto ēdienu porcijas svaru, uzturvērtību un enerģētisko vērtību. Par ēdienkartes izvietošanu apmeklētājiem pieejamā vietā atbildīgs ir izglītības iestādes vadītājs."
13. Izteikt 3.pielikuma 1.punktu šādā redakcijā:
"1. Enerģētiskās vērtības un uzturvielu normas pamatdiētai ārstniecības iestāžu pacientiem un ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūciju klientiem:
Vecums (gadi) |
Vienas dienas vidējā enerģētiskā vērtība nedēļā |
Enerģētiskās vērtības varietāte ikdienā |
Olbaltumvielas |
Tauki |
Ogļhidrāti |
1–1,5 |
1200 |
1000–1400 |
18–35 |
39–70 |
112–210 |
1,5–3 |
1500 |
1300–1700 |
33–64 |
43–66 |
163–234 |
4–6 |
1800 |
1700–2100 |
45–68 |
60–70 |
225–248 |
7–10 |
2000 |
1800–2200 |
45–83 |
60–86 |
225–302 |
11–18 |
2400 |
2200–2600 |
55–98 |
73–101 |
275–357 |
Pieaugušie (no 19 gadu vecuma) |
2000–2400 |
2000–2400 |
50–91 |
56–80 |
273–360" |
14. Aizstāt 3.pielikuma 2. un 3.punktā vārdu "enerģija" (attiecīgā locījumā) ar vārdiem "enerģētiskā vērtība" (attiecīgā locījumā).
15. Aizstāt 3.pielikuma 6.3.apakšpunktā vārdus "(liesa gaļa, putnu gaļa, zivis (fileja), olas, biezpiens, pākšaugi)" ar vārdiem "(piemēram, liesa gaļa, zivis (fileja), olas, biezpiens, siers, pākšaugi)".
16. Papildināt 3.pielikuma 6.4.apakšpunktu aiz vārda "produktus" ar vārdiem "(piemēram, kefīrs, jogurts)".
17. Papildināt 2.pielikumu ar 8.1 punktu šādā redakcijā:
"8.1 Šā pielikuma 7.1. un 8.1.apakšpunktā minētā liesā gaļa, ja tā ir cūkas vai liellopa gaļa, iegādājama tikai atdzesētā veidā."
18. Papildināt 3.pielikuma 10.punktu aiz vārdiem "buljona un zupu koncentrātus" ar vārdiem un skaitļiem "garšvielu maisījumus, kas satur sāli, cukuru un pārtikas piedevas, kas ir garšas pastiprinātāji (E620–E625)".
19. Izteikt 3.pielikuma 15.punktu šādā redakcijā:
"15. Ēdienam pievienotā cukura daudzums nepārsniedz:
15.1. ārstniecības iestādēs – 40 g dienā vai 20 g pusdienās, bērniem līdz 6 gadu vecumam – 20 g dienā;
15.2. ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijās – 40 g dienā vai 20 g pusdienās, bērniem līdz 6 gadu vecumam – 20 g dienā, neieskaitot to cukura daudzumu, kas tiek pievienots uz vietas gatavotiem miltu konditorejas izstrādājumiem."
20. Aizstāt 3.pielikuma 16.1.apakšpunktā vārdus "otro ēdienu" ar vārdu "pamatēdienu".
21. Papildināt 3.pielikumu ar 17. un 18.punktu šādā redakcijā:
"17. Ārstniecības iestādēs un ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijās ārstniecības persona (dietologs, diētas māsa vai uztura speciālists) izstrādā ēdienkarti vienai līdz divām nedēļām, ņemot vērā veselīga uztura principus, un saskaņo to ar iestādes vadītāju. Ēdināšana iestādē tiek organizēta saskaņā ar ēdienkarti.
18. Ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūciju klientiem un ārstniecības iestāžu pacientiem jānodrošina iespēja saņemt informāciju par ēdienkartē iekļauto ēdienu porcijas svaru, uzturvērtību un enerģētisko vērtību. Informācijas pieejamību nodrošina iestādes vadītājs."
Ministru prezidents Valdis Dombrovskis
Veselības ministra vietā –
zemkopības ministre Laimdota Straujuma