• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par gaidāmajām izmaiņām nodokļu politikā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.07.2001., Nr. 110 https://www.vestnesis.lv/ta/id/26357

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latvijas un Krievijas sarunām autopārvadājumu jautājumos

Vēl šajā numurā

20.07.2001., Nr. 110

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par gaidāmajām izmaiņām nodokļu politikā

Saskaņā ar šā gada 9. maijā Nacionālās trīspusējās padomes sēdē (NTPS) nolemto trešdien, 18. jūlijā, Finansu ministrijas Tautsaimniecības analīzes un fiskālās politikas departamenta direktores vietniece I. Stepanova informēja NTPS dalībniekus par paredzētajām izmaiņām nodokļu politikā saistībā ar makroekonomisko attīstību vidējā termiņā.

Valsts sociālās apdrošināšanas

iemaksas

Saskaņā ar Ministru kabineta lēmumu 2002. gadā sociālās apdrošināšanas iemaksu likme saglabāsies 35% apmērā. Likmes saglabāšana pašreizējā līmenī saistīta ar sociālās apdrošināšanas budžeta ieņēmumu nepietiekamību un fiskālā deficīta ierobežošanu. Ja sociālās apdrošināšanas likme jau tagad tiktu samazināta par 2%, kā tas sākotnēji bija paredzēts likumā "Par valsts sociālo apdrošināšanu", sociālās apdrošināšanas speciālo budžetu ieņēmumi samazinātos par aptuveni 28 miljoniem latu. Bet, pazemināto sociālās apdrošināšanas likmi (33 %) piemērojot ar 2003. gadu, ienākumu starpība budžetā 2003. gadā būtu 31,5 miljoni latu, un 2004. gadā tā sasniegtu 34 miljonus latu. Tiek prognozēts, ka sociālās apdrošināšanas iemaksu ieņēmumi tuvākos piecos gados ik gadu stabili pieaugs par aptuveni sešiem līdz septiņiem procentiem.

 

Ienākuma nodoklis

Šī gada 22. maijā Ministru kabinets atbalstījis priekšlikumu par uzņēmumu ienākuma nodokļa likmes pakāpenisku samazināšanu no pašreizējiem 25 procentiem līdz 15 procentiem. Pašlaik Finansu ministrija izstrādā attiecīgos likuma "Par uzņēmumu ienākumu nodokli" grozījumus. Paredzēts, ka likmes pazeminājums tiks pakāpeniski veikts trīs gadu laikā, attiecīgi 2003.gadā likmi samazinot par 3%, 2004.gadā — par 3% un 2005.gadā — par 4%.

Aprēķini rāda, ka kopumā likumdošanas izmaiņas samazinās uzņēmumu ienākuma nodokļa ieņēmumus 2003. gadā aptuveni par 10 procentiem, 2004. gadā — par 20 procentiem, bet turpmākos gados — līdz pat 40 procentiem.

 

Nekustamā īpašuma nodoklis

Paredzēts, ka tiks samazināts arī nekustamā īpašuma nodoklis. Ar 2002.gadu no apliekamā nodokļa paredzēts atbrīvot inženiertehniskās būves. Nodokļa likme pašreizējo 1,5% vietā 2002.gadā būs 1%.

Bet 2002. gada 1. janvārī beigsies likumā "Par nekustamā īpašuma nodokli" noteiktais pārejas periods attiecībā uz nekustamā īpašuma nodokļa bāzes noteikšanu un likmi, kā arī atbrīvojumiem no aplikšanas ar nodokli. Tas nozīmē, ka pēc šī datuma ar nodokli būs apliekamas arī no valsts budžeta finansējamo iestāžu ēkas, pasta iestādes, telefona centrāles lauku apvidos un koplietošanas ceļu infrastruktūrā ietilpstošās ēkas, kā arī ēkas, kuras izmanto veselības aizsardzības, izglītības, kultūras, sporta, ugunsdrošības un dabas aizsardzības vajadzībām. 2002. gadā beigs darboties arī likums "Par nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumiem sabiedriskajām organizācijām un to uzņēmumiem 2001. – 2002. gadā". Ar 2004. gadu paredzēts sākt arī dzīvojamo māju aplikšanu ar nodokli.

Ņemot vērā nodokļa likmes samazinājumu no 1,5 līdz 1 procentam, 2002. gadā pašvaldību ieņēmumi no nekustamā īpašuma nodokļa varētu samazināties apmēram par trešo daļu.

 

Akcīzes nodoklis

Saskaņā ar likumu "Par akcīzes nodokli naftas produktiem" paredzēts, ka, sākot ar 2003.gada 1.janvāri, akcīzes nodokļa likme dīzeļdegvielai, petrolejai un degvieleļļai no 100 latiem par 1000 litriem palielināsies uz 130 latiem par 1000 litriem, bet likmes palielinājums mazutam līdz septiņiem latiem par 1000 kilogramiem notiks pakāpeniski (pašlaik likme ir 5 lati par 1000 kilogramiem, 2002. gadā — 6 lati par 1000 kilogramiem).

Aptuveni par 1,5 līdz 2 reizēm tiks paaugstināta arī akcīzes nodokļa likme alum, ko paredzēts veikt, sākot ar 2003.gada 1.janvāri. Sakarā ar likmju straujo palielinājumu 2003. gadā gaidāms būtisks ieņēmumu pieaugums no akcīzes nodokļa par alu, kas nodrošinās par 3,4 miljoniem latu vairāk ieņēmumu nekā 2002. gadā.

Ar 2003. gadu plānots ieviest arī kombinēto akcīzes nodokļa likmi cigaretēm. Paredzēts līdz 2010.gadam pakāpeniski palielināt nodokļa likmi, kamēr tā sasniegs Eiropas Savienības direktīvās noteikto līmeni — 57% no populārākās cigarešu mazumtirdzniecības cenas. Pēc Finansu ministrijas aprēķiniem, akcīzes nodokļa likme cigaretēm gadā varētu palielināties aptuveni par 1—2 procentiem.

Ar 2003. gadu plānots palielināt arī akcīzes nodokļa likmi smēķējamai tabakai, lai sasniegtu Eiropas Savienības minimāli pieļaujamo akcīzes nodokļa līmeni (19 eiro par 1000 gramiem).

 

Pievienotās vērtības nodoklis

Ministru kabinets apstiprinājis arī samazinātās 9 procentu pievienotās vērtības nodokļa likmes ieviešanu atsevišķām preču un pakalpojumu grupām. Saskaņā ar ES direktīvas prasībām pazeminātā nodokļu likme varētu tikt attiecināta uz medikamentiem un medicīnas preču piegādi, mācību, zinātnisko un bērnu literatūru, masu informācijas līdzekļiem, siltā un aukstā ūdens piegādi, kanalizāciju, atkritumu izvešanu, zīdaiņiem paredzēto specializēto produktu piegādi un apbedīšanas pakalpojumiem. 

Artis Nīgals, "LV" nozares redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!