• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par valsts fondēto pensiju līdzekļu turētājbanku. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.07.2001., Nr. 111 https://www.vestnesis.lv/ta/id/26440

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par pārbaudi Sardzes pulkā

Vēl šajā numurā

25.07.2001., Nr. 111

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par valsts fondēto pensiju līdzekļu turētājbanku

Valsts kase izsolē ir izvēlējusies turētājbanku Valsts kases ieguldījumu plāna fondēto pensiju shēmas līdzekļu darījumu apkalpošanai un zvērinātu revidentu Valsts kases ieguldījumu plāna (valsts fondēto pensiju) gada pārskata pārbaudīšanai.

Par uzvarētāju izsolē par Valsts kases ieguldījumu plāna fondēto pensiju shēmas līdzekļu darījumu apkalpošanai izsoles komisija atbilstoši izsoles noteikumiem atzina "Merita Bank Plc.". Turētājbankas līguma darbības termiņš būs no līguma noslēgšanas dienas līdz 2002.gada 31.decembrim.

Turētājbankas izsolē 20.jūlijā pieteikumus iesniedza četras bankas — a/s "Pareks banka", "Merita Bank Plc.", a/s "Hansabanka" un a/s "Latvijas Unibanka". Visu banku pieteikumi bija derīgi un tika pieņemti dalībai izsolē.

Izsoles nolikumā noteiktie banku vērtēšanas kritēriji bija šādi:

1) banku vērtēšanas kritērijs — kopējās izmaksas turētājbankas līguma darbības termiņā;

2) ja, novērtējot izsoles piedāvājumus, divas vai vairākas bankas ir piedāvājušas vienādu kopējo izmaksu cenu, tad izsoles komisija izvēlas to banku, kurai ir lielāks kapitāls un rezerves 2000.gada 31.decembrī.

Tā kā "Merita Bank Plc." ("Nordea") solītās izmaksas bija Ls 0.00 tāpat kā vēl diviem izsoles dalībniekiem, komisija vadījās pēc otrā nosacījuma — kapitāla un rezervju apjoma 2000.gada 31.decembrī. "Nordea" grupas konsolidētais kapitāls šajā laikā bija 6,33 miljardi latu, savukārt "Nordea" grupā ietilpstošās "Merita Bank Plc." kapitāls bija attiecīgi 1,5 miljardi latu jeb 2,7 miljoni eiro (Rīgā darbojas "Merita Bank Plc." Rīgas filiāle, taču banka atbild par filiāles saistībām ar visu kapitālu), un tas ir ievērojami vairāk nekā pārējiem izsoles dalībniekiem.

Zvērināta revidenta izsolē 20.jūlijā pieteikumus iesniedza trīs zvērināti revidenti: Nelli Jermoļicka, Juris Lapše un Irina Saksaganska, visu revidentu pieteikumi bija derīgi un tika pieņemti dalībai izsolē.

Izsoles nolikumā noteiktais revidentu vērtēšanas kritērijs:

zvērinātu revidentu piedāvājumu vērtēšanas kritērijs — viena gada pārskata pārbaudes pakalpojuma izmaksas.

Tā kā I.Saksaganskas piedāvātā cena bija zemāka par pārējo pretendentu piedāvātajām izmaksām, izsoles komisija atzina Irinu Saksagansku par uzvarētāju.

Likums par valsts fondētajām pensijām ir stājies spēkā no 2001.gada 1.jūlija, līdz ar to Latvijā sākusi darboties trīs līmeņu pensiju sistēma. Otrais pensiju līmenis paredz, ka daļa no katras personas sociālajām iemaksām vecuma pensijai ar līdzekļu pārvaldītāju starpniecību tiek ieguldīta finansu un kapitāla tirgū, lai nodrošinātu šī uzkrājuma ieguldījumu peļņu un vērtības pieaugumu. Personām līdz 30 gadu vecumam piedalīšanās otrajā pensiju līmenī būs obligāta, savukārt 31—49 gadus vecie cilvēki var brīvi izvēlēties, vai pievienoties otrajam pensiju līmenim. Pieteikumu par pievienošanos otrajam pensiju līmenim var iesniegt Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā.

Atšķirībā no pirmā pensiju līmeņa, kas uzkrāj informāciju par katras sociāli apdrošinātās personas sociālās apdrošināšanas iemaksām, otrajā pensiju līmenī tiek uzkrāta reāla nauda, kas turklāt tiek ieguldīta finansu un kapitāla tirgos, lai nestu atdevi.

Trīs līmeņu pensijas sistēma valstī nodrošina sistēmas stabilitāti un drošību, jo tādējādi tiek izlīdzināti riski, kas piemīt katram līmenim.

Līdz 2003.gada 1. janvārim otrā līmeņa līdzekļus pārvaldīs tikai Valsts kase (līdzekļus drīkstēs ieguldīt tikai Latvijas valsts parādzīmēs un Latvijas lielāko un drošāko banku depozītos), savukārt pēc tam pensiju sistēmas otrā līmeņa dalībnieki paši varēs izvēlēties savu līdzekļu pārvaldītāju.

Turētājbanka veic Valsts kases ieguldījuma plāna fondēto pensiju shēmas līdzekļu apkalpošanu, atverot atsevišķu kontu, izpildot Valsts kases rīkojumus saskaņā ar Latvijas Republikas likumu "Valsts fondēto pensiju likums", Valsts kases ieguldījumu plāna prospektu, turētājbankas līgumu un līgumu ar bezpeļņas organizāciju valsts akciju sabiedrību "Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra" — "Par valsts fondēto pensiju shēmas līdzekļu pārvaldīšanu".

Finansu ministrijas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!