• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par pārbaudi Sardzes pulkā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.07.2001., Nr. 111 https://www.vestnesis.lv/ta/id/26441

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts galvenā pārtikas un veterinārā inspektora rīkojums Nr.184

Par importa pagaidu aizliegumu no Ukrainas (Kijevas un Čerkaskas apgabaliem)

Vēl šajā numurā

25.07.2001., Nr. 111

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par pārbaudi Sardzes pulkā

Iekšlietu ministrijas Galvenā inspekcija pabeigusi dienesta pārbaudi, kas tika sākta pēc Rīgas apgabaltiesas krimināllietu kolēģijas tiesneses Ināras Šteinertes vēstules iekšlietu ministram par Iekšlietu ministrijas (IeM) Sardzes pulka rīcības likumību saistībā ar tiesājamā Aleksandra Laventa konvojēšanu uz tiesas sēdi šā gada 10. jūlijā.

Dienesta pārbaudē konstatēts, ka tiesnese I.Šteinerte šā gada 5. jūlijā Centrālcietumam un Sardzes pulkam bija nosūtījusi vēstuli par A.Laventa konvojēšanu, bet 6. jūlijā — arī oficiālu konvojēšanas pieprasījumu Sardzes pulkam. Taču šie dokumenti Sardzes pulkā nenonāca laikus, jo Rīgas apgabaltiesas kurjere, balstoties uz it kā noslēgto mutisko vienošanos starp Rīgas apgabaltiesas priekšsēdētāju un Sardzes pulka komandieri, šā gada 5. un 6. jūlijā nenogādāja šos dokumentus adresātam — Sardzes pulkam Gaujas ielā 15, bet nodeva tos apgabaltiesā dežurējošiem Sardzes pulka kareivjiem. Savukārt Sardzes pulka 1. atsevišķi dislocētās rotas sardzes priekšnieks E.Grants 6. jūlijā pulka vadībai nogādāja tikai tiesneses I.Šteinertes vēstuli, bet konvojēšanas procesuālo pamatdokumentu — konvojēšanas pieprasījumu — pulka vadībai nodeva tikai šā gada 9. jūlijā, motivējot savu rīcību ar to, ka gan pirmais, gan otrais dokuments viņam esot šķitis pēc satura identisks.

Tādējādi Sardzes pulka vadība tiesneses I.Šteinertes vēstuli novērtēja tikai kā dokumentu zināšanai, jo tās saturs un adresātu izkārtojums ļāva secināt, ka lūgums tiesājamo A.Laventu konvojēt uz tiesas sēdi izteikts Centrālcietuma vadībai.

Tāpēc 6. jūlijā Sardzes pulks nosūtīja Rīgas apgabaltiesas priekšsēdētājam Jānim Muižniekam adresētu vēstuli, kurā informēja, ka atbilstoša "...pieprasījuma saņemšanas gadījumā no Centrālcietuma par tiesājamā A.Laventa konvojēšanu no slimnīcas "Linezers"..." konvojēšana tiks izpildīta nekavējoties.

Pēc šīs situācijas tiesnese I.Šteinerte rakstiski lūdza iekšlietu ministru palīdzēt izlemt jautājumu par pavēles došanu Sardzes pulkam A.Laventa konvojēšanai, bet masu informācijas līdzekļos parādījās Sardzes pulka prestižam kaitējoši apgalvojumi par tā atteikšanos konvojēt A.Laventu uz tiesas sēdi.

Pēc tam, kad E.Grants 9. jūlijā Sardzes pulkā bija nogādājis arī otru (laboto) konvojēšanas pieprasījumu, konvojēt tiesājamo vairs nebija iespējams, jo slimnīcas "Linezers" mediķi tiesājamā veselības stāvokli atzina par konvojēšanai nepiemērotu.

Tādējādi dienesta pārbaudē secināts, ka Sardzes pulka vadība šā gada 6. jūlijā nevarēja uzskatīt tiesājamā A.Laventa konvojēšanu uz 10. jūlijā nozīmēto tiesas sēdi par iespējamu, jo sardzes priekšnieka E.Granta vainas dēļ tās rīcībā nebija prasībām atbilstoša konvojēšanas pieprasījuma.

Sardzes pulka 1. atsevišķi dislocētās rotas sardzes priekšnieks E.Grants, uzņemoties savos pienākumos neietilpstošu tiesas korespondences nogādāšanu apakšvienībā un patvaļīgi izvērtējot atsevišķu tiesas dokumentu nozīmīgumu, pārsniedza savas pilnvaras, kā rezultātā izraisīja konfliktsituācijas rašanos starp Sardzes pulka vadību un tiesnesi I.Šteinerti, kā arī patiesajai situācijai neatbilstošas un Sardzes pulka prestižam kaitējošas informācijas izplatīšanos masu informācijas līdzekļos.

IeM Galvenā inspekcija, izvērtējot visu iepriekšminēto, ieteikusi Sardzes pulka komandierim V.Koržanovam aizrādīt par nepārdomāta un pārprotama satura sarakstes dokumentu parakstīšanu un nosūtīšanu un uzdot viņam izlemt par sardzes priekšnieka E.Granta saukšanu pie disciplinārās atbildības un attiecīgu administratīvi organizatorisko pasākumu veikšanu, lai atrisinātu jautājumu par turpmākās Sardzes pulkam adresētās Rīgas apgabaltiesas korespondences savlaicīgu un precīzu nonākšanu pulkā.

Iekšlietu ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!