• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par akcīzes nodokļa alum aprēķināšanu, maksāšanu un uzrādīšanu grāmatvedībā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.07.2001., Nr. 111 https://www.vestnesis.lv/ta/id/26460

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts ieņēmumu dienesta rīkojums Nr.609

Par grozījumiem Valsts ieņēmumu dienesta 1995.gada 27.aprīļa metodiskajos norādījumos "Par pievienotās vērtības nodokļa aprēķināšanu un uzskaiti grāmatvedībā"

Vēl šajā numurā

25.07.2001., Nr. 111

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Valsts ieņēmumu dienests

Veids: rīkojums

Numurs: 589

Pieņemts: 20.07.2001.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts ieņēmumu dienests

Rīkojums Nr.589 Rīgā 2001.gada 20.jūlijā

Par akcīzes nodokļa alum aprēķināšanu, maksāšanu un uzrādīšanu grāmatvedībā

1. Apstiprinu norādījumus "Metodiskie norādījumi par akcīzes nodokļa alum aprēķināšanu un maksāšanu un ar to saistīto darbību uzrādīšanu grāmatvedībā".

2. Rīkojumu un ar šo rīkojumu apstiprinātos norādījumus publicēt laikrakstā "Latvijas Vēstnesis".

3. Atzīt par spēku zaudējušu Valsts ieņēmumu dienesta 2000.gada 8.novembra vēstuli Nr.15.2.2/19764 "Par akcīzes nodokli alum".

Valsts ieņēmumu dienesta

ģenerāldirektors A.Sončiks

 

 

 

Metodiskie norādījumi par akcīzes nodokļa alum aprēķināšanu

un maksāšanu un ar to saistīto darbību uzrādīšanu grāmatvedībā

Izdoti saskaņā ar likuma "Par nodokļiem un nodevām"

5.panta otro daļu un likumu "Par akcīzes nodokli alum"

Šo metodisko norādījumu mērķis ir sniegt metodisku palīdzību fiziskajām un juridiskajām personām, kuras veic darījumus (darbības) ar alu, likuma "Par akcīzes nodokli alum" prasību izpildes nodrošināšanā, izskaidrot jautājumus par akcīzes nodokļa aprēķināšanu, samaksu valsts budžetā un ar to saistīto darbību uzrādīšanu grāmatvedībā.

I daļa. Likuma "Par akcīzes nodokli alum" darbības sfēra

1. Kārtību, kādā alus tiek aplikts ar akcīzes nodokli, nosaka likums "Par akcīzes nodokli alum". Kārtību, kādā Latvijas Republikas muitas teritorijā veicama uzņēmējdarbība ar alu, ieskaitot alus ražošanu, pārstrādāšanu, pārvadāšanu, glabāšanu, ievešanu, izvešanu un realizāciju, nosaka Ministru kabinets.

2. Ar 2000.gada 1.jūliju alus ražošana (izņemot alu, kuru fiziskā persona izgatavo savam patēriņam), pārstrāde un fasēšana atļauta tikai akcīzes preču noliktavā saskaņā ar likuma "Par akcīzes nodokli alum" 5.panta pirmo daļu.

3. Akcīzes preču noliktava var darboties, ja akcīzes preču noliktavas turētājs ir saņēmis Valsts ieņēmumu dienesta atļauju turēt akcīzes preču noliktavu alum (turpmāk - akcīzes preču noliktava).

4. Ar 2000.gada 1.jūliju alus uzglabāšana, piemērojot atlikto akcīzes nodokļa maksāšanu, atļauta tikai akcīzes preču noliktavā, izņemot Muitas likumā noteiktos gadījumus.

5. Akcīzes preču noliktavas turētājs atbild par visu alu, kas novietots akcīzes preču noliktavā, kā arī uzskaita un reģistrē jebkuras darbības ar alu šajā akcīzes preču noliktavā.

6. Kārtību, kādā atļauts izveidot un turēt akcīzes preču noliktavu, nosaka Ministru kabineta 2000.gada 13.jūnija noteikumi Nr.199 "Kārtība, kādā atļauts izveidot un turēt akcīzes preču noliktavu alkoholiskajiem dzērieniem, alum un tabakas izstrādājumiem".

7. Ar 2003.gada 1.janvāri, lai veiktu uzņēmējdarbību ar alu un piemērotu atlikto akcīzes nodokļa maksāšanu, licencētam importētājam, kā arī akcīzes preču noliktavas turētājam būs jāiesniedz un jāreģistrē nodrošinājums, kurš nedrīkst būt mazāks par akcīzes nodokli, kas aprēķināts par attiecīgo alus daudzumu, ar kuru tiks veikta uzņēmējdarbība, piemērojot atlikto akcīzes nodokļa maksāšanu.

II daļa. Akcīzes nodokļa alum maksātāji

8. Akcīzes nodokļa maksātāji ir:

8.1. juridiskās personas vai ar līgumu saistītas juridisko personu grupas, kas ieved alu Latvijas Republikas muitas teritorijā izlaišanai brīvam apgrozījumam;

8.2. akcīzes preču noliktavas turētāji - juridiskās personas, kurām ir Valsts ieņēmumu dienesta atļauja turēt akcīzes preču noliktavu un kuras īpašumā vai valdījumā ir akcīzes preču noliktava -, likumā "Par akcīzes nodokli alum" norādītajos gadījumos;

8.3. fiziskās personas, kas ieved alu Latvijas Republikas muitas teritorijā savam patēriņam, pārsniedzot likuma "Par akcīzes nodokli alum" 7.panta 4.punktā atļauto daudzumu (piecus litrus).

III daļa. Ar akcīzes nodokli alum

apliekamais objekts

9. Ar akcīzes nodokli apliekamais objekts (sk. pielikumu) ir gan Latvijas Republikā ražotais, gan ievestais alus, kurā absolūtā spirta daudzums pārsniedz 0,5 tilpumprocentus un kurš klasificēts Latvijas preču kombinētās nomenklatūras 2203.preču pozīcijā "Iesala alus", vai alus un bezalkoholisko dzērienu maisījums, kurā absolūtā spirta daudzums pārsniedz 0,5 tilpumprocentus un kurš klasificēts Latvijas preču kombinētās nomenklatūras 2206.preču pozīcijā.

10. Uzņēmumam (uzņēmējsabiedrībai), veicot alu izsniegšanas-saņemšanas, realizācijas un pārvietošanas operācijas, ir jāizraksta stingrās uzskaites preču pavadzīme-rēķins saskaņā ar Ministru kabineta 1995.gada 5.septembra noteikumiem Nr.268 "Noteikumi par preču pavadzīmes-rēķina lietošanas un noformēšanas kārtību".

IV daļa. Akcīzes nodokļa alum

aprēķināšanas kārtība

11. Akcīzes nodokļa maksātājs akcīzes nodokli aprēķina pēc likuma "Par akcīzes nodokli alum" 6.pantā noteiktajām likmēm alum, kuru ieved Latvijas Republikas muitas teritorijā izlaišanai brīvam apgrozījumam, un alum, kuru izved no akcīzes preču noliktavas.

12. Alum akcīzes nodokļa summa tiek aprēķināta pēc tilpuma (daudzuma) pēc formulas:

A = L : 100 x T ,

kur: A - akcīzes nodokļa summa;

L - akcīzes nodokļa likme par 100 litriem;

T - kopējais tilpums (daudzums) litros.

1.piemērs

Akcīzes nodokļa aprēķins par 300 000 litriem (T) alu ar absolūtā spirta daudzumu virs 0,5 tilpumprocentiem līdz 2,8 tilpumprocentiem (ieskaitot), kas ievests Latvijas Republikas muitas teritorijā izlaišanai brīvam apgrozījumam vai izvests no akcīzes preču noliktavas.

Alum, kuram absolūtā spirta daudzums ir virs 0,5 tilpumprocentiem līdz 2,8 tilpumprocentiem (ieskaitot) , par 100 litriem akcīzes nodokļa likme ir Ls 2 (L) (ir ņemta akcīzes nodokļa likme, kura noteikta ar 2000.gada 1.janvāri).

Akcīzes nodokļa summa (A) = 2 : 100 x 300 000 = Ls 6 000.

V daļa. Akcīzes nodokļa alum

maksāšanas kārtība

13. Alum akcīzes nodokļa maksājumi jāizdara, pamatojoties uz likuma "Par akcīzes nodokli alum" 10.panta otro daļu, bezskaidras naudas norēķinu veidā.

14. Licencēts importētājs saskaņā ar likuma "Par akcīzes nodokli alum" 10.panta trešo daļu aprēķināto akcīzes nodokli par alu, kas no ārvalstīm ievests Latvijas Republikas muitas teritorijā izlaišanai brīvam apgrozījumam (imports), samaksā kredītiestādē pirms alus uzrādīšanas muitas iestādē.

2.piemērs

Akcīzes nodokļa aprēķins par importēto 132 000 litru (T) alu (400 000 pudeles x 0,33 litru) ar faktisko spirta daudzumu 4,7 tilpumprocentiem.

Akcīzes nodokļa likme, ja absolūtā spirta daudzums alū ir virs 4,0 tilpumprocentiem līdz 5,5 tilpumprocentiem (ieskaitot) , par 100 litriem, - Ls 3 (L) (ir ņemta akcīzes nodokļa likme, kura noteikta ar 2000.gada 1.janvāri).

Akcīzes nodokļa summa (A) = 3 : 100 x 132 000 = Ls 3 960.

Licencēts importētājs aprēķināto akcīzes nodokli - Ls 3 960 - samaksā valsts budžetā pirms alus uzrādīšanas muitas iestādē.

15. Licencētam importētājam no 2003.gada 1.janvāra likuma "Par akcīzes nodokli alum" 13.pantā noteiktajā kārtībā atļauts piemērot atlikto akcīzes nodokļa maksāšanu aprēķinātajam nodoklim par alu, kuru ieved Latvijas Republikas muitas teritorijā tā pārvietošanai uz akcīzes preču noliktavu. Šajā gadījumā licencēts importētājs nemaksā muitas deklarācijā aprēķināto akcīzes nodokli, ja iesniedz Valsts ieņēmumu dienestam dokumentus, kas apliecina, ka alus ir saņemts akcīzes preču noliktavā.

Gadījumā, ja licencēts importētājs par alu, kuru ieved Latvijas Republikas muitas teritorijā tā pārvietošanai uz akcīzes preču noliktavu, neiesniedz minētos dokumentus, tam jāsamaksā aprēķinātais akcīzes nodoklis saskaņā ar likuma "Par akcīzes nodokli alum" 6.pantā noteikto likmi.

16. Akcīzes preču noliktavas turētājs saskaņā ar likuma "Par akcīzes nodokli alum" 10.panta ceturto daļu taksācijas periodā aprēķināto akcīzes nodokli par alu, kas taksācijas periodā (viens kalendāra mēnesis) izvests no akcīzes preču noliktavas izlaišanai brīvam apgrozījumam, iemaksā valsts budžetā 15 dienu laikā pēc taksācijas perioda beigām.

3.piemērs

Akcīzes preču noliktavas turētājs jūlijā saražoja un realizēja 75 000 litru (T) alu (150 000 pudeles x 0,5 litru) ar faktisko spirta daudzumu virs 2,8 tilpumprocentiem līdz 4,0 tilpumprocentiem.

Akcīzes nodokļa likme, ja absolūtā spirta daudzums alū ir virs 2,8 tilpumprocentiem līdz 4,0 tilpumprocentiem (ieskaitot) , par 100 litriem, - Ls 3 (L) (ir ņemta akcīzes nodokļa likme, kura noteikta ar 2000.gada 1.janvāri).

Akcīzes nodokļa summa (A) = 3 : 100 x 75 000 = Ls 2 250.

Valsts budžetā līdz 15.augustam jāmaksā aprēķinātais akcīzes nodoklis Ls 2 250.

17. Akcīzes preču noliktavas turētājam no 2003.gada 1.janvāra atļauts piemērot atlikto akcīzes nodokļa maksāšanu aprēķinātajam nodoklim par alu, kuru ieved Latvijas Republikas muitas teritorijā (imports) tā pārvietošanai uz akcīzes preču noliktavu vai izved no akcīzes preču noliktavas tā tālākai izvešanai no Latvijas Republikas muitas teritorijas (eksports), vai pārvieto no vienas akcīzes preču noliktavas uz citu akcīzes preču noliktavu. Līdz 2002.gada 31.decembrim akcīzes preču noliktavas turētājam atļauts piemērot atlikto akcīzes nodokļa maksāšanu, tikai pārvietojot alu uz sev piederošo akcīzes preču noliktavu vai eksportējot to. Akcīzes preču noliktavas turētājs, kas veic minētās darbības, nemaksā aprēķināto akcīzes nodokli, ja iesniedz Valsts ieņēmumu dienestam dokumentus, kas apliecina, ka alus ir saņemts akcīzes preču noliktavā vai tas ir izvests no Latvijas Republikas muitas teritorijas (eksports).

Gadījumā, ja akcīzes preču noliktavas turētājs par alu, kuru ieved Latvijas Republikas muitas teritorijā tā pārvietošanai uz akcīzes preču noliktavu vai pārvieto no vienas akcīzes preču noliktavas uz citu akcīzes preču noliktavu, neiesniedz minētos dokumentus, tam jāsamaksā aprēķinātais akcīzes nodoklis saskaņā ar likuma "Par akcīzes nodokli alum" 6.pantā noteikto likmi.

18. Ja nodokļu nomaksas termiņš sakrīt ar brīvdienu (svētku dienu), tad par maksāšanas dienu uzskatāma pirmā darba diena pēc brīvdienas (svētku dienas). Piemēram, 2001.gada septembrī 15.datums ir sestdiena, tātad par maksāšanas termiņu ir uzskatāms 17.septembris.

VI daļa. Alus akcīzes nodokļa deklarācijas

iesniegšanas kārtība un termiņi

19. Akcīzes nodokļa maksātājs iesniedz Valsts ieņēmumu dienesta teritoriālajai iestādei vai Lielo nodokļu maksātāju pārvaldei, kur uzņēmums (uzņēmējsabiedrība) ir reģistrēts kā nodokļu maksātājs, alus akcīzes nodokļa deklarāciju, kuras veidlapa ir apstiprināta ar Ministru kabineta 2000.gada 25.janvāra noteikumiem Nr.37 "Noteikumi par akcīzes nodokļa deklarāciju veidlapām".

20. Akcīzes preču noliktavas turētājs iesniedz akcīzes nodokļa deklarāciju par katru akcīzes preču noliktavu atsevišķi.

21. Deklarācijas iesniegšanas termiņš ir 15 dienu laikā pēc attiecīgā taksācijas perioda beigām.

22. Ja deklarācijas izsūta pa pastu, tad par iesniegšanas dienu tiek uzskatīts tas datums, kurā deklarācija nodota pastā (pasta zīmogs).

23. Ja akcīzes nodokļa deklarācijas iesniegšanas termiņš ir sestdiena, svētdiena vai svētku diena, tad tas tiek pārcelts uz pirmo darbadienu.

24. Metodiskie norādījumi par akcīzes nodokļa deklarācijas aizpildīšanas kārtību apstiprināti ar Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektora 2000.gada 4.februāra rīkojumu Nr.95 "Par akcīzes nodokļa deklarācijas aizpildīšanas kārtību".

VII daļa. Alus inventarizācija

25. Saskaņā ar likuma "Par akcīzes nodokli alum" 15.pantu akcīzes preču noliktavas turētājam, pirms viņš aizpilda nodokļa deklarāciju par taksācijas periodu un iesniedz to Valsts ieņēmumu dienestā, ir jāinventarizē alus, kas atrodas akcīzes preču noliktavā, pēc stāvokļa uz pēctaksācijas perioda pirmo datumu.

26. Inventarizācijas rezultāti uzrādāmi gan grāmatvedības reģistros, gan nodokļa deklarācijā likumā noteiktajā termiņā .

27. Ja inventarizācijā tiek konstatēta grāmatvedības reģistru un inventarizācijas datu atšķirība, novērtējumu starpība - pārpalikums vai iztrūkums (izlaupījums, zaudējums, zudums u.c.) - uzrādāma gan grāmatvedības reģistros, gan nodokļa deklarācijā, ievērojot šādu kārtību:

27.1. ja inventarizācijā konstatē pārpalikumu, to apliek ar akcīzes nodokli atbilstoši likuma "Par akcīzes nodokli alum" 6.pantā noteiktajai likmei;

27.2. ja inventarizācijā konstatē iztrūkumu, to apliek ar akcīzes nodokli atbilstoši minētā likuma 6.pantā noteiktajai likmei, izņemot iztrūkumu, kas:

27.2.1. atbilst Ministru kabineta 2000.gada 4.aprīļa noteikumos Nr.132 "Noteikumi par alus zudumu normām" apstiprinātajām zudumu normām;

27.2.2. radies nepārvaramas varas dēļ (minētā likuma 7.panta 2.punkts). Par šo iztrūkumu jābūt pierādījumiem, kas apstiprināti ar atbilstošiem valsts uzraudzības un kontroles iestāžu izsniegtiem dokumentiem, par to, ka šis iztrūkums nav radies akcīzes preču noliktavas turētāja vainas dēļ.

28. Nodokļa maksātājiem ir jāievēro inventarizāciju norises kārtība, kas reglamentēta likumā "Par grāmatvedību" un Ministru kabineta 2000.gada 25.jūlija noteikumos Nr.243 "Par grāmatvedības kārtošanu un organizāciju", kā arī ieteicams izmantot Finansu ministrijas 1993.gada 6.septembra norādījumus Nr.832 "Par inventarizācijām".

VIII daļa. Akcīzes nodokļa alum

uzrādīšana grāmatvedībā

29. Samaksai valsts budžetā aprēķinātajam akcīzes nodoklim grāmatvedībā kontu grupā "Kreditori" atver kontu "Norēķini par akcīzes nodokli".

30. Tā kā akcīzes nodoklis ir no budžeta neatgūstamais nodoklis, tad nodoklis, kas samaksāts par importēto alu vai kas maksājams, izvedot alu no akcīzes preču noliktavas, tiek iekļauts importētā alus iegādes izmaksās vai saražotā alus ražošanas pašizmaksā.

31. Gada pārskata peļņas vai zaudējumu aprēķina postenī "Neto apgrozījums" uzrādītie ieņēmumi no alus pārdošanas, ņemot vērā realizācijas cenu veidošanu, netiešā veidā ietvers arī importētā alus iegādes izmaksās vai saražotā alus ražošanas pašizmaksā iekļauto akcīzes nodokli.

32. Akcīzes nodokļa uzrādīšana licencētā importētāja grāmatvedībā:

32.1. akcīzes nodokli, kas samaksāts par importēto alu, uzskaita kā importētā alus iegādes vērtības sastāvdaļu un uzrāda:

32.1.1. izmaksu kontu grupas "Saimnieciskās darbības izmaksas" atbilstošā sintētiskā kontā, ja grāmatvedībā izmanto krājumu uzskaites periodiskās inventarizācijas metodi;

32.1.2. apgrozāmo līdzekļu kontu grupas "Krājumi" atbilstošā sintētiskā kontā, ja grāmatvedībā izmanto krājumu uzskaites nepārtrauktās inventarizācijas metodi;

32.2. akcīzes nodokļa, kas aprēķināts par importēto alu, samaksu kredītiestādē uzrāda:

32.2.1. preču krājumu uzskaitē izmantojot periodiskās inventarizācijas metodi:

D "Saimnieciskās darbības izmaksas";

K "Norēķinu konti bankās";

32.2.2. preču krājumu uzskaitē izmantojot nepārtrauktās inventarizācijas metodi:

D "Krājumi";

K "Norēķinu konti bankās".

4.piemērs

Akcīzes nodokļa aprēķins par importēto 132 000 litru (T) alu (400 000 pudeles x 0,33 litru) ar faktisko spirta daudzumu 4,7 tilpumprocentiem.

Akcīzes nodokļa likme, ja absolūtā spirta daudzums alū ir virs 4,0 tilpumprocentiem līdz 5,5 tilpumprocentiem (ieskaitot) , par 100 litriem, - Ls 3 (L) (ir ņemta akcīzes nodokļa likme, kura noteikta ar 2000.gada 1.janvāri).

Akcīzes nodokļa summa (A) = 3 : 100 x 132 000 = Ls 3 960.

Ja licencētais importētājs izmanto krājumu uzskaites nepārtrauktās inventarizācijas metodi, akcīzes nodokļa summu Ls 3960 samaksu grāmatvedībā uzrāda (Ls):

D "Krājumi" 3960;
K "Norēķinu konti bankās" 3960.

Ja licencētais importētājs izmanto krājumu uzskaites periodiskās inventarizācijas metodi, akcīzes nodokļa Ls 3960 samaksu grāmatvedībā uzrāda (Ls):

D "Saimnieciskās darbības

izdevumi" 3960;
K "Norēķinu konti bankās" 3960.

33.   Akcīzes nodokļa uzrādīšana akcīzes preču noliktavas turētāja grāmatvedībā:

33.1. akcīzes nodokli, kas maksājams, izvedot alu no akcīzes preču noliktavas, uzskaita izmaksu kontu grupas "Saimnieciskās darbības izmaksas" atbilstošam sintētiskam kontam atvērtā analītiskā kontā "Akcīzes nodoklis";

33.2. akcīzes nodokli, kas aprēķināts no akcīzes preču noliktavas izvestajam alum, uzrāda:

D "Akcīzes nodoklis";

K "Norēķini par akcīzes nodokli";

33.3. akcīzes nodokļa samaksu uzrāda:

D "Norēķini par akcīzes nodokli";

K "Norēķinu konti bankās".

5.piemērs

Akcīzes preču noliktavas turētājs jūlijā saražoja un realizēja 75 000 litru (T) alu (150 000 pudeles x 0,5 litru) ar faktisko spirta daudzumu virs 2,8 tilpumprocentiem līdz 4,0 tilpumprocentiem.

Akcīzes nodokļa likme, ja absolūtā spirta daudzums alū ir virs 2,8 tilpumprocentiem līdz 4,0 tilpumprocentiem (ieskaitot) , par 100 litriem, - Ls 3 (L) (ir ņemta akcīzes nodokļa likme, kura noteikta ar 2000.gada 1.janvāri).

Akcīzes nodokļa summa (A) = 3 : 100 x 75 000 = Ls 2 250.

Akcīzes nodokli Ls 2250, kas aprēķināts no akcīzes preču noliktavas izvestajam alum, noliktavas turētāja grāmatvedībā uzrāda (Ls):

D "Akcīzes nodoklis" 2250;
K "Norēķini par akcīzes nodokli" 2250.
Akcīzes nodokļa samaksu uzrāda (Ls):
D "Norēķini par akcīzes nodokli" 2250;
K "Norēķinu konti bankās" 2250.

34. Akcīzes nodokļa, kas aprēķināts par inventarizācijā konstatēto alus pārpalikumu vai iztrūkumu, uzrādīšana grāmatvedībā:

34.1. akcīzes nodokli, kas maksājams par inventarizācijā konstatēto alus pārpalikumu vai iztrūkumu, uzskaita izmaksu kontu grupas "Saimnieciskās darbības izdevumi" atbilstošam sintētiskam kontam atvērtā analītiskā kontā "Akcīzes nodoklis";

34.2. akcīzes nodokli, kas aprēķināts par inventarizācijā konstatēto alus pārpalikumu vai iztrūkumu, uzrāda:

D "Akcīzes nodoklis";

K "Norēķini par akcīzes nodokli".

6.piemērs

Akcīzes preču noliktavas turētājs inventarizācijā uz pēctaksācijas perioda pirmo datumu konstatēja alus iztrūkumu 19 750 litrus (grāmatvedības reģistros uzskaitītais saražotais alus ar faktisko spirta daudzumu virs 2,8 tilpumprocentiem līdz 4,0 tilpumprocentiem - 750 000 litri, inventarizācijā konstatētais - 730 250 litri).

Pieļaujamo zudumu norma ir 2,5 % no akcīzes preču noliktavā saražotā alus daudzuma litros, kas fiksēts pirms alus pildīšanas (fasēšanas) vai pirms alus realizācijas, ja to realizē nefasētā veidā.

Saražotais alus tika pildīts pudelēs, tātad pieļaujamie zudumi ir 18 750 litri (750 000 x 0,025). Zudumi, kas pārsniedz noteikto zudumu normu 2,5 procenti no saražotā daudzuma un kuri jāapliek ar akcīzes nodokli, ir 1000 litri (19 750 - 18 750).

Akcīzes nodokļa likme, ja absolūtā spirta daudzums ir virs 2,8 tilpumprocentiem līdz 4,0 tilpumprocentiem (ieskaitot) , par 100 litriem, - Ls 3 (ir ņemta akcīzes nodokļa likme, kura noteikta ar 2000.gada 1.janvāri).

Akcīzes nodokļa summa (A) = 3 : 100 x 1000 = Ls 30.

Akcīzes nodokli, kas aprēķināts par inventarizācijā konstatēto alus iztrūkumu, akcīzes preču noliktavas turētāja grāmatvedībā uzrāda (Ls):

D "Akcīzes nodoklis" 30;
K "Norēķini par akcīzes nodokli" 30.

 

 

Pielikums

Iesala alus un alus un bezalkoholisko dzērienu maisījumu saraksts

Akcīzes
Kods Apraksts nodokļa
likme
2203 00 Iesala alus:
-traukos ar 10 l vai mazāku tilpumu:
2203 00 01 0 --pudelēs:
2203 00 01 0 0 1 ---ar faktisko spirta tilpumkoncentrāciju vairāk nekā 0,5%, bet ne
vairāk kā 2,8% Ls 2/100l
2203 00 01 0 0 2 ---ar faktisko spirta tilpumkoncentrāciju vairāk nekā 2,8%, bet ne
vairāk kā 4,0% Ls 3/100l
2203 00 01 0 0 3 ---ar faktisko spirta tilpumkoncentrāciju vairāk nekā 4,0%, bet ne
vairāk kā 5,5% Ls 3/100l
2203 00 01 0 0 4 ---ar faktisko spirta tilpumkoncentrāciju vairāk nekā 5,5%, bet ne
vairāk kā 7% Ls 4/100l
2203 00 01 0 0 5 ---ar faktisko spirta tilpumkoncentrāciju vairāk nekā 7% Ls 42/100l
2203 00 09 0 --pārējie:
2203 00 09 0 0 1 ---ar faktisko spirta tilpumkoncentrāciju vairāk nekā 0,5%, bet ne
vairāk kā 2,8% Ls 2/100l
2203 00 09 0 0 2 ---ar faktisko spirta tilpumkoncentrāciju vairāk nekā 2,8%, bet ne
vairāk kā 4,0% Ls 3/100l
2203 00 09 0 0 3 ---ar faktisko spirta tilpumkoncentrāciju vairāk nekā 4,0%, bet ne
vairāk kā 5,5% Ls 3/100l
2203 00 09 0 0 4 ---ar faktisko spirta tilpumkoncentrāciju vairāk nekā 5,5%, bet ne
vairāk kā 7% Ls 4/100l
2203 00 09 0 0 5 ---ar faktisko spirta tilpumkoncentrāciju vairāk nekā 7% Ls 42/100l
2203 00 10 0 -traukos ar tilpumu vairāk nekā 10 l:
2203 00 10 0 0 1 --ar faktisko spirta tilpumkoncentrāciju vairāk nekā 0,5%, bet ne
vairāk kā 2,8% Ls 2/100l
2203 00 10 0 0 2 --ar faktisko spirta tilpumkoncentrāciju vairāk nekā 2,8%, bet ne
vairāk kā 4,0% Ls 3/100l
2203 00 10 0 0 3 --ar faktisko spirta tilpumkoncentrāciju vairāk nekā 4,0%, bet ne
vairāk kā 5,5% Ls 3/100l
2203 00 10 0 0 4 --ar faktisko spirta tilpumkoncentrāciju vairāk nekā 5,5%, bet ne
vairāk kā 7% Ls 4/100l
2203 00 10 0 0 5 --ar faktisko spirta tilpumkoncentrāciju vairāk nekā 7% Ls 42/100l
2206 00 Pārējie raudzētie dzērieni [piemēram, ābolu sidrs (cider), bumbieru
vīns (perry), medus dzēriens (mead)]; raudzēto dzērienu maisījumi un
raudzēto dzērienu un bezalkoholisko dzērienu maisījumi, kas citur nav minēti:
-pārējie:
--dzirkstošie:
2206 00 39 ---pārējie:
2206 00 39 1 ----alus un bezalkoholisko dzērienu maisījums:
2206 00 39 0 1 1 -----ar faktisko spirta tilpumkoncentrāciju vairāk nekā 0,5%, bet ne
vairāk kā 2,8% Ls 2/100l
2206 00 39 0 1 2 -----ar faktisko spirta tilpumkoncentrāciju vairāk nekā 2,8%, bet ne
vairāk kā 4,0% Ls 3/100l
2206 00 39 0 1 3 -----ar faktisko spirta tilpumkoncentrāciju vairāk nekā 4,0%, bet ne
vairāk kā 5,5% Ls 3/100l
2206 00 39 0 1 4 -----ar faktisko spirta tilpumkoncentrāciju vairāk nekā 5,5%, bet ne
vairāk kā 7% Ls 4/100l
2206 00 39 0 1 5 -----ar faktisko spirta tilpumkoncentrāciju vairāk nekā 7% Ls 42/100l
--nedzirkstošie, traukos ar tilpumu:
---2 l vai mazāk:
2206 00 59 ----pārējie:
2206 00 59 1 -----alus un bezalkoholisko dzērienu maisījums:
2206 00 59 0 1 1 ------ar faktisko spirta tilpumkoncentrāciju vairāk nekā 0,5%, bet ne
vairāk kā 2,8% Ls 2/100l
2206 00 59 0 1 2 ------ar faktisko spirta tilpumkoncentrāciju vairāk nekā 2,8%, bet ne
vairāk kā 4,0% Ls 3/100l
2206 00 59 0 1 3 ------ar faktisko spirta tilpumkoncentrāciju vairāk nekā 4,0%, bet ne
vairāk kā 5,5% Ls 3/100l
2206 00 59 0 1 4 ------ar faktisko spirta tilpumkoncentrāciju vairāk nekā 5,5%, bet ne
vairāk kā 7% Ls 4/100l
2206 00 59 0 1 5 ------ar faktisko spirta tilpumkoncentrāciju vairāk nekā 7% Ls 42/100l
---vairāk nekā 2 l:
2206 00 89 ----pārējie:
2206 00 89 1 -----alus un bezalkoholisko dzērienu maisījums:
2206 00 89 0 1 1 ------ar faktisko spirta tilpumkoncentrāciju vairāk nekā 0,5%, bet ne
vairāk kā 2,8% Ls 2/100l
2206 00 89 0 1 2 ------ar faktisko spirta tilpumkoncentrāciju vairāk nekā 2,8%, bet ne
vairāk kā 4,0% Ls 3/100l
2206 00 89 0 1 3 ------ar faktisko spirta tilpumkoncentrāciju vairāk nekā 4,0%, bet ne
vairāk kā 5,5% Ls 3/100l
2206 00 89 0 1 4 ------ar faktisko spirta tilpumkoncentrāciju vairāk nekā 5,5%, bet ne
vairāk kā 7% Ls 4/100l
2206 00 89 0 1 5 ------ar faktisko spirta tilpumkoncentrāciju vairāk nekā
7%
Ls 42/100l

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!