• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Karogi atgriežas mājās. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.01.1995., Nr. 1 https://www.vestnesis.lv/ta/id/26580

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru prezidenta Māra Gaiļa Jaungada uzruna

Vēl šajā numurā

03.01.1995., Nr. 1

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Karogi atgriežas mājās

Latvijas Kara muzejā bija ieradies bijušais virsnieks, Otrā pasaules kara dalībnieks Ēriks Priedītis no ASV. Viņš muzejam uzdāvināja Madonas apriņķa policijas un Liepājas prefektūras karogus, kas izvesti no Latvijas 1944.gadā un glabājušies trimdas latviešu sabiedrībā. Īpaši vērtīgs ieguvums muzejam ir Madonas apriņķa policijas karogs. Tas ir pirmais Latvijas pirmskara policijas karogs muzeja fondos. Karogs ir krāšņi izrakstīts, uz tā zeltā šūtiem burtiem lasāms policijas moto: "Par mieru, kārtību, taisnību". Un tālāk: "Brīva Tēvija mums dota koša. Dēli tevi sargā, esi droša!"

Sarunā Ēriks Priedītis pastāstīja:

– Kad ciemojos dzimtenē, es uz Kara muzeju atnāku vai katru dienu. Bet šis nāciens bija īpaši nozīmīgs. Šos karogus no Latvijas Otrā pasaules kara beigās izveda kapteinis Elmārs Sproģis, Abrenes aizsargu pulka pēdējais komandieris. Muzejā būs jauna nodaļa, kurā būs parādīta Latvijas policija un aizsargi. Sākumā gan kapteinis Sproģis bija šos karogus nodevis glabāšanā Latvijas sūtniecībā Londonā.

Bet vai jūs zināt, kur šie karogi atradās pirmajā sarkanās okupācijas gadā? Tie visu laiku atradās turpat Madonas policijas iecirknī aiz dīvāna, visu komunistu laiku. 1940./1941. gadā, policijas priekšnieka (vai kā tur tie vīri saucās baigajā gadā) kabinetā aiz dīvāna tie karogi stāvēja satīti. Kāds šos karogus tur bija nolicis, un komunisti nebija atraduši. Vai nav interesanta situācija? Komunisti sēdēja uz mantas, ko viņi vislabprātāk būtu sagriezuši gabalos. Šos karogus atrada 1941.gadā tikai tad, kad komunisti bija aizbēguši, un bija ienākuši vācieši.

Trimdā mēs šos karogus izstādījām savās skatēs. Šie karogi bijuši trimdas latviešu dziesmu svētkos gan Kanādā, gan Ziemeļamerikā. Mēs gribējām, lai tauta tos redz. Mūsu vadmotīvs to darot, bija: "Veciem, kur kavēties atmiņās, jaunajiem kur iepazīties ar bijušo!" Mūsu izstāde sākās ar strēlniekiem. Tad – atbrīvošanās cīņas. Brīvvalsts laiks, kura daļā parādīti visi Lāčplēša ordeņa augstākās pakāpes kavalieri, tāpat visi Latvijas armijas ģenerāļi. Tālāk – leģiona laiks. Mums ir laikraksti un citi materiāli par to, kas noticis Otrā pasaules kara laikā ar latviešu karavīriem. Tagad šai ekspozīcijai esam pievienojuši arī Korejas un Vjetnamas karu, kuros arī cīnījās latvieši.Tur gan ir mazāks eksponātu klāsts. Galvenokārt parādīti augstākie apbalvojumi, ko latviešu zēni saņēmuši Korejā un Vjetnamā. Tajos karos vairāk piedalījās latviešu virsnieki, karavīru tur bija mazāk. Tagad gan materiālus par Latvijas armiju vākt ir aizvien grūtāk, jo aizvien vairāk veco zēnu tiek "iesaukti mūžībā."

Latvijas Kara muzeja direktore Aija Fleija, saņēmusi vērtīgos eksponātus, teica:

– Karogs nav tikai izrakstīts auduma gabals, kaut arī ļoti skaists. Tā ir īpaša simbolika un dzīvs morāls fakts. Pie karoga zvēr. Karogs ir ļaužu apvienotājs. Mēs zinām, ka Latvijas policija pēc 1940.gada okupācijas tika piemeklēta īpaši smagi. Pat vairāk nekā armija. Varbūt arī tāpēc mums tikai šodien pirmo reizi atgriežas policijas karogs. Karogs ar ļoti skaistu devīzi. Es ceru, ka mūsu atjaunotā policija uz šo karogu skatīsies kā uz svētumu un domās, kā tai jāattīstās tagad, neatkarību atguvušajā Latvijā.

Jānis Ūdris,

"LV" nozares redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!