• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Skatiens uz iepriekšējo nedēļu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.01.1995., Nr. 2 https://www.vestnesis.lv/ta/id/26602

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Tikšanās pie Valsts prezidenta

Vēl šajā numurā

05.01.1995., Nr. 2

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Skatiens uz iepriekšējo nedēļu

Ministru prezidents Māris Gailis — Latvijas valsts radiofonā otrdien, 3.janvārī

Labrīt, godātie Latvijas iedzīvotāji!

 

Ir sākusies Jaunā gada pirmā darba nedēļa. Negribētos, lai būtu jāseko Raiņa ironiskajiem vārdiem: "Jauns gads ir sācies, bet viss pa vecam." Es ļoti ceru, ka tās apņemšanās, ko ikviens no mums sevī klusiņām izteica Jaunā gada naktī, tiks arī īstenotas. Es ticu, ka mums visiem kopā pietiks spēka un izturības, risinot daudzās sociālās, saimnieciskās un politiskās problēmas.

Ar jauno gadu mūs sagaida daži jaunumi. Tā, piemēram, šogad katram no mums vajadzēs izpildīt savu ienākumu deklarāciju. Tas ir vēl viens svarīgs solis mūsu valsts sakārtošanā. Tāpat kā tas ir citās zemēs, ienākumu deklarēšana padarīs mūsu dzīvi atklātāku un godīgāku.

Gada priekšpēdējā dienā tika parakstīta valdības un Latvijas Pašvaldību savienības vienošanās, kas šogad paredz sadarbību likumu un lēmumu sagatavošanā. Šī sadarbība tiek vērtēta kā viena no veiksmīgākajām visā Viduseiropā un Austrumeiropā.

Jau šonedēļ valdība gatavojas pieņemt noteikumus ar likuma spēku, kas vēl papildus aizsargās vietējos lauksaimniecības preču ražotājus. Līdz šim importu regulē ar muitas tarifiem. Valdība uzskata, ka krīzes situācijā, ja pašmāju lauksaimniekiem nav iespējas pārdot savu produkciju, Ministru kabinetam pēc Zemkopības ministrijas ieteikuma jābūt tiesīgam noteikt ierobežojošas normas pārtikas preču importētājiem. Šāda aizsardzība mūsu tirgum joprojām ir būtiski nepieciešama, kamēr pašu ražotājs tiek uz zaļa zara un spēj konkurēt citos tirgos. Diemžēl mūsu konkurences spēja joprojām ir nepietiekama, un Latvija nespēj izmantot visas iespējas eksportēt.

Ar 1.janvāri stājās spēkā Latvijas brīvās tirdzniecības līgums ar Eiropas Savienību. Latvijai ir piešķirtas īpašas kvotas audumu, pārtikas un daudzu citu preču pārdošanai Eiropas Savienības valstīs. Tagad ir svarīgi saražot pietiekami kvalitatīvas un konkurētspējīgas preces un atrast tām pircējus Eiropas tirgū. Līdzšinējā pieredze gan liecina, ka tas nav viegli.

Šīs siltās, pat neparasti siltās janvāra dienas, kādas raksturīgas drīzāk Rietumeiropai, nevis Latvijai, mazliet nenopietni atgādina mums visiem, ka ģeogrāfiski mēs jau esam Eiropā. Cita lieta ir politiskās un saimnieciskās iekļaušanās process. Tas ir iedarbināts un, pēc manām domām, darbojas labi. Jau nākammēnes Latvija kļūs par Eiropas Padomes locekli, tiek radīti labi priekšnoteikumi mūsu valsts pakāpeniskai integrācijai Eiropas Savienībā.

Sadarbība ar Eiropas Savienību Latvijai nākotnē kļūs aizvien svarīgāka. Atgādināšu tikai divas šobrīd aktuālas lietas. Pirmkārt, mēs redzam, cik nestabila ir politiskā situācija uz Austrumiem no mums. Par to vēlreiz liecina traģiskie notikumi Ziemeļkaukāzā. Otrām kārtām, divi no mūsu tuvākajiem kaimiņiem un nozīmīgiem tirdzniecības partneriem — Zviedrija un Somija — līdz ar 1.janvāri kļūst par pilntiesīgiem Eiropas Savienības locekļiem.

Godātie radioklausītāji!

Gadu miju sagaidīju Rēzeknē. Ik reizes, viesojoties šajā Latgales pilsētā, tāpat arī citās Latvijas pilsētās un pagastos, man pašam sev jāatzīstas, ka nespēju izsekot tur notiekošo pozitīvo pārmaiņu tempam tik detalizēti, cik pats vēlētos. Tomēr pārmaiņas notiek, un tas liecina, ka darboties gribošie cilvēki aizvien vairāk spēj piepildīt savas ieceres.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!