• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Finanšu ministrijas 1995. gada 3. janvāra informācija "Par grozījumiem Finansu ministrijas "Norādījumos par uzņēmumu gada pārskatiem"". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.01.1995., Nr. 2 https://www.vestnesis.lv/ta/id/26606

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Satiksmes ministrijas Civilās aviācijas administrācijas rīkojums Nr. 01-5/15

Par šķēršļu ierobežošanas virsmu

Vēl šajā numurā

05.01.1995., Nr. 2

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Finanšu ministrija

Veids: informācija

Pieņemts: 03.01.1995.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Finansu ministrijas informācija

1995.gada 3.janvārī

Par grozījumiem Finansu ministrijas "Norādījumos par uzņēmumu gada pārskatiem"

 

Izdarīt "Norādījumos par uzņēmumu gada pārskatiem" (nr.02-5/29. 14.01.94.) šādus grozījumus:

 

1. Izteikt 1.2. punktu šādā redakcijā:

"Visi uzņēmumu gada pārskati pakļauti obligātai revidentu pārbaudei.

Akciju sabiedrībās un uzņēmējsabiedrībās ar ārvalstu ieguldījumiem (kopuzņēmumos), kuru rādītāji pārsniedz divus no likuma "Par uzņēmumu gada pārskatiem" 54.panta otrajā nodaļā noteiktajiem kritērijiem, šo pārbaudi veic likumā "Par akciju sabiedrībām" paredzētajā kārtībā viens vai vairāki zvērināti revidenti.

Kritēriji ir šādi:

— bilances aktīva posteņu kopsumma — 0,15 miljoni ECU (100.500 latu pēc Latvijas Bankas noteiktā kursa 1994.gada 30.decembrī);

— neto apgrozījums — 0,3 miljoni ECU (201.000 latu pēc Latvijas Bankas noteiktā kursa 1994.gada 30.decembrī);

— pārskata gada vidējais darbinieku skaits — 25.

Pārējos uzņēmumos pārbaudi var veikt šī uzņēmuma revīzijas komisija vai revidents, kurš ievēlēts vai iecelts saskaņā ar likumu par attiecīgo uzņēmējdarbības formu un uzņēmumu statūtiem."

 

2. Svītrot 2.3. punktā vārdus "ar pircējiem".

 

3. Izteikt 2.6. punktu šādā redakcijā:

"Ekspluatācijā nodotas mazas vērtības objektus (inventāru) var uzrādīt pamatlīdzekļu vai krājumu sastāvā to atlikušajā (neto) vērtībā (izslēdzot aprēķināto nolietojumu), ja nolietojums aprēķināts mazāks par 100% un veidojas atlikusī vērtība."

 

4. Izteikt 2.7. punkta 1.rindkopu šādā redakcijā:

"Bilances postenī "Gatavie ražojumi un preces pārdošanai" uz pārskata gada beigām nedrīkst ietvert nosūtīto preču, izpildīto darbu un pakalpojumu nesamaksātos atlikumus, izņemot tādas nosūtītās preces, kuras saskaņā ar līgumu uzskata par pārdotām tikai pēc pircēja paziņojuma par preču pieņemšanu vai citu līgumā paredzēto apstiprinošo dokumentu saņemšanas un līdz attiecīgo dokumentu saņemšanai turpina uzskaitīt krājumu sastāvā."

 

5. Izteikt 2.9. punktu šādā redakcijā:

"Naudas līdzekļus un naudas norēķinus ar debitoriem un kreditoriem ārvalstu valūtās ieslēdz bilances posteņos, pārrēķinot šos līdzekļus pēc Latvijas Bankas noteiktā kursa pārskata gada pēdējā dienā. Tomēr, veicot šos pārrēķinus, jāievēro norādījumi, kas sniegti Finansu ministrijas vēstules "Par ārvalstu valūtas kursu starpību uzskaites kārtību uzņēmumu grāmatvedībā" (nr.23/24, 26.10.94.)."

 

6. Izteikt 2.12. punktu šādā redakcijā:

"Bilances postenī "Pārskata gada nesadalītā peļņa" uzrāda summu, kas pārskata gada beigās pēc konta "Peļņa vai zaudējumi" slēgšanas ir iegrāmatota kontā "Pārskata gada nesadalītā peļņa". Ja šajā kontā ir izveidojies debeta saldo, bilancē to parāda ar negatīvu skaitli."

 

7. Aizstāt 3.3. punkta pēdējā teikumā vārdu "Tos" ar vārdiem "To pārsniegumu".

 

8. Izteikt 5.1. punkta priekšpēdējo rindkopu šādā redakcijā:

"Īpašos gadījumos, ja vesela uzņēmuma iegādes izdevumi zemāki par šā uzņēmuma visu bilances aktīva līdzekļu patieso vērtību, starpības apmērā (ko dažkārt sauc par uzņēmuma negatīvo nemateriālo vērtību) koriģē pamatlīdzekļus un krājumus (atsevišķos gadījumos arī nemateriālos ieguldījumus), jo tie nevar tikt iegrāmatoti summās, kas pārsniedz par tiem samaksāto (samaksājamo uz nomaksu) summu. Summu koriģēšana izdarāma par katru pamatlīdzekļu objektu un krājumiem — pa uzskaites grupām, piemērojot korekcijai īpaši aprēķinātu koeficientu, kas mazāks par 1.0. Starpību starp attaisnojuma dokumentos uzrādīto vērtību un to vērtību, kas aprēķināta ar korekcijas koeficientu, var (ja uzskata, ka tas patiešām atspoguļo pamatlīdzekļu un krājumu uzskaites vērtību) parādīt uzskaites reģistros ar koriģējošu ierakstu (ar "—" zīmi), izvietojot to virs dokumentos uzrādītās vērtības. Šīs starpības tiek norakstītas vienlaicīgi ar attiecīgajiem pamatlīdzekļiem vai apgrozāmajiem līdzekļiem tajos pašos periodos un tādā pašā kārtībā."

 

9. Izteikt punkta 5.6. virsrakstu šādā redakcijā:

"Subsīdijas (dotācijas), dāvinājumi un ziedojumi."

 

10. Sākt 5.6. punkta 2.rindkopu ar vārdu "Subsīdijas".

 

Finansu ministrijas valsts sekretāre V.Andrējeva

Grāmatvedības metodiskās padomes priekšsēdētājs,

Grāmatvedības metodoloģijas un pārskatu nodaļas vadītājs L.Muciņš

 

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!