• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Mērķis : radīt vienādus ražošanas apstākļus zemnieku sētām, paju sabiedrībām un kooperatīviem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.01.1995., Nr. 7 https://www.vestnesis.lv/ta/id/26623

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru prezidents Tukuma rajonā

Vēl šajā numurā

17.01.1995., Nr. 7

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Mērķis : radīt vienādus ražošanas apstākļus zemnieku sētām, paju sabiedrībām un kooperatīviem

Sestdien, 14.janvārī, Latvijas Lauksaimniecības kopdarbības Nacionālās savienības dibināšanas kongresā tika izveidota jauna struktūra. Tā būs Latvijas lauksaimniecības kopdarbības sabiedrību, savienību, asociāciju un citu apvienību kopdarbības savienība ar mainīgu biedru sastāvu un kapitālu, kurā, ievērojot kooperācijas un pašpārvaldes principus, brīvprātīgi apvienojušās lauksaimniecības, mežsaimniecības, mašīnbūves, zivsaimniecības, dārzkopības, lauksaimniecības produkcijas ražošanas, pārstrādes, pārtikas produkcijas ražošanas, tirdzniecības, agroservisa un citas nozares un teritoriālās apvienības un organizācijas. Par LLKNS valdes priekšsēdētāju kļuva Aivars Tiesnesis, par padomes priekšsēdētāju — Māris Ikaunieks.

Ministru prezidents Māris Gailis:

Latvijas laukos kopš neatkarības iegūšanas notikušas kardinālas politiskās un ekonomiskās izmaiņas — pārkārtošanās. Agrārās reformas gaitā notikusi zemes īpašuma transformācija, zemi atguvuši bijušie īpašnieki. Par galveno ražotāju laukos kļuvis zemnieks — privātīpašnieks.

Privatizācijas process aptvēris visu agrāro sektoru un ar to saistītās nozares. Pamatprincipā pabeigta piena pārstrādes uzņēmumu privatizācija. Tuvojas nobeigumam privatizācijas procesi gaļas pārstrādes un agroservisa uzņēmumos, uzsākta labības uzņēmumu privatizācija. Tagad var jau teikt, ka ražošanas bāze laukos pārsvarā balstās uz privāto īpašumu, ekonomikā noteicošās ir brīvā tirgus attiecības.

Taču nevar noliegt arī to, ka šajā pārejas periodā no administratīvi komandējošās sistēmas uz brīvu tirgus attiecību sistēmu ne viss ir izdevies, kā bija iecerēts.

Kā jebkura reforma, arī lauksaimniecības reforma, ir saistīta ar ražošanas apjomu samazināšanos. Iepriekšējās Augstākās padomes un valdības darbības laikā tika pieļautas kļūdas lauksaimniecības vadīšanas politikā, netika ņemtas vērā lauksaimnieciskās ražošanas īpatnības, sakārtotas ražotāju un pārstrādātāju attiecības, nodrošināta tirgus aizsardzība. Praktiski tika zaudēts ārējais tirgus.

Nebija izstrādāta arī vienota politika lauksaimniecības kreditēšanas jomā, valsts vēl līdz šim pilda daudzas saimnieciskas funkcijas, kuras vajadzētu kārtot pašiem ražotāju — īpašnieku formējumiem. Lai efektīvāk izmantotu visu ražošanas potenciālu laukos, ir jārada arī vienādi ražošanas apstākļi zemnieku sētām, paju sabiedrībām un kooperatīviem veidojumiem.

Tagad koalīcijas valdība cenšas labot kļūdas. Kā jau jūs zināt, ir pieņemti vairāki likumi, Ministru kabineta noteikumi, kuri būtiski ietekmēs lauksaimniecības un citu tautsaimniecības nozaru attīstību.

Augstāk minēto struktūru problēmu izkārtošanai ir nepieciešams izveidot saimniecisku struktūru, kas būtu spējīga ne vien apvienot un koordinēt teritoriālās kooperatīvās biedrības, republikas profesionālās apvienības, savienības, akciju sabiedrības, koncernus un citus formējumus, bet arī kārtot valsts mērogā visus svarīgākos lauksaimniecības, zivsaimniecības, pārtikas rūpniecības, tirdzniecības un citu nozaru attīstības problēmas, koordinēt nacionālo un ārējo tirgu. Nepieciešams arī ražotāju un pārstrādātāju intereses aizstāvēt valsts varas un pārvaldes institūcijās, tiem piedalīties likumdošanas aktu izstrādāšanā.

Tautas valdība pilnībā atbalsta visu rajonu teritoriālo kooperatīvu un 20 republikas lauksaimniecības, zivsaimniecības, ražotāju, produkcijas pārstrādātāju un tirgotāju profesionālo struktūru ierosmi par Latvijas Lauksaimniecības kopdarbības nacionālās savienības izveidošanu.

Ja kongress šodien akceptēs šīs savienības izveidošanu, tad valdība no savas puses sniegs atbalstu tās darbībai. Kā pirmais akts — noslēdzot ar to vienošanās protokolu, kurā tiks paredzēts, ka savienībai valsts reformu gaitā pakāpeniski tiks nodotas saimnieciskās funkcijas, deleģētas tiesības tai pārstāvēt ražotāju un produkcijas pārtrādātāju intereses valsts un pārvaldes institūcijās, piedalīties likumdošanas aktu izstrādē. Savienības darbības sākuma periodā no valsts pārņemto saimniecisko funkciju īstenošanai tiks sniegta arī finansiāla palīdzība.

Valdības Preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!