• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Saeimas 19.janvāra sēdes darba kārtība (turpinājums). Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.01.1995., Nr. 8 https://www.vestnesis.lv/ta/id/26666

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valdības 17.janvāra sēdē

Vēl šajā numurā

18.01.1995., Nr. 8

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Bet acīmredzot precīzāk par to man būs jānorāda, kad mēs aplūkosim šo likumu pa pantiem. Un vispirms jau ir priekšlikumi, kuri tika saņemti Juridiskajā komisijā, jau par paša likumprojekta nosaukumu. Jūs tos redzat otrajā ailītē. Trešajā ailītē ir Juridiskās komisijas viedoklis, un redakcija ir pēdējā, ceturtajā ailītē — kādā to ierosina pieņemt otrajā lasījumā Juridiskā komisija. Kā redzat, Juridiskā komisija nav atbalstījusi deputāta Karnupa, Ārlietu komisijas, kā arī Demokrātiskās partijas frakcijas priekšlikumus par izmaiņām un savukārt ierosina no likumprojekta nosaukuma izslēgt vārdu "Republikas", kā arī redakcionāli precizēt nosaukumu, papildinot ar vārdu "to". Līdz ar to komisija ierosina šo likumprojekta nosaukumu sekojošā redakcijā: "Likums par to bijušās PSRS pilsoņu statusu, kuriem nav Latvijas vai citas valsts pilsonības".

Sēdes vadītājs. Lūdzu, vai kāds vēlas runāt? Vai komisijas priekšlikumam piekrīt iesniedzēji? Piekrīt. Lūdzu, nākošo pantu.

A.Endziņš. Nākošais ir 1.pants — Likuma subjekti. Man būtu priekšlikums šo pantu aplūkot pa daļām, jo pie daļām ir iesniegti priekšlikumi. Vispirms tātad būtu 1.panta pirmā daļa. Šeit jūs redzat, ka ir Demokrātiskās partijas frakcijas priekšlikums, deputāta Karnupa priekšlikums, frakcijas "Līdztiesība" priekšlikums un Ārlietu komisijas priekšlikums. Juridiskā komisija neatbalstīja šos priekšlikumus un ierosina savukārt no šī teksta izslēgt vārdus —tie jūsu eksemplāros kreisajā pusē, kur ir likuma subjekti, kā tika pieņemts pirmajā lasījumā, ir pasvītroti. Mēs ierosinām teikt "un viņu pēcnācēji" un savukārt papildināt tos ar vārdiem "kā arī šo personu nepilngadīgie bērni, ja viņi nav Latvijas vai citas valsts pilsoņi". Kā arī svītrot šeit vārdu "republikas", līdz ar to redakcionāli precizējot pirmās daļas tekstu. Teksts, ko piedāvā Juridiskā komisija, jums ir ceturtajā ailītē — likuma subjekti, pirmā daļa.

Sēdes vadītājs. Lūdzu deputātu frakcijas, kuras ir iesniegušas priekšlikumus un uzstāj uz balsojumu, ņemot vērā komisijas šī panta redakciju! Uz balsojumu neuzstāj? Līdz ar to tās piekrīt komisijas redakcijai. Lūdzu tālāk!

A.Endziņš. Panta otrā daļa Priekšlikumu nebija. Tā ir redakcionāli precizēta.

Sēdes vadītājs. Deputātiem nav iebilžu? Nav.

A.Endziņš. Panta trešā daļa. Šis likums neattiecas uz... Arī par šo daļu ir vesela virkne priekšlikumu, kurus ir iesniegusi frakcija "Līdztiesība", Demokrātiskās partijas frakcija, deputāts Karnups. Un acīmredzot šeit būtu vispirms jārunā par atsevišķiem šīs daļas punktiem.

Par šīs daļas 1.punktu priekšlikumu nav. "Latvijas teritorijā dislocētā Krievijas Federācijas militārā objekta funkcionēšanā un demontāžā nodarbinātiem militārajiem speciālistiem, kā arī šajā nolūkā uz Latviju komandētajām civilpersonām"... Šeit nekādu priekšlikumu nekādi nebija, un redakcija ir saglabāta tāda pati, kāda bija pirmajā lasījumā.

Ir iesniegti priekšlikumi par šīs trešās daļas 2.apakšpunktu. Frakcija "Līdztiesība" ierosina frāzē "personām, kuras pēc 1990.gada 4.maija", datumu aizvietot ar "1992.gada 28.janvāri". Demokrātiskā partija arī norāda uz to, ka 1990.gada 4.maijs nesaskan ar Latvijas Republikas un Krievijas Federācijas starpvalstu līgumā norādīto 1992.gada 28.janvāri. Un pēc tam jau ir deputāta Karnupa priekšlikums — papildināt šī 1.panta trešo daļu ar jaunu 3.apakšpunktu. Bet pašreiz mums būtu jārunā par 2.apakšpunktu. Juridiskā komisija neatbalstīja šos priekšlikumus. Tikai ierosina izslēgt no šī teksta vārdu "republikas".

Sēdes vadītājs. Lūdzu, vai iesniedzēju frakcijas vai deputāti uzstāj uz balsojumu, ņemot vērā komisijas redakciju? (Starpsauciens no zāles: "Balsot!") Frakcija "Līdztiesība" pieprasa balsojumu. Pirmā panta trešās daļas otro apakšpunktu izteikt šādi: "Personām, kuras pēc 1992.gada 28.janvāra atvaļinātas no aktīvā militārā dienesta, ja šīs personas iesaukšanas brīdī nebija bez termiņa ierobežojuma pierakstītas Latvijas teritorijā vai nav Latvijas Republikas pilsoņu ģimenes locekļi." Lūdzu, balsosim par šo priekšlikumu. Balsojam. Lūdzu rezultātu! Par — 10, pret — 41, atturas—- 9. Nav pieņemts.

A.Endziņš. Otrs priekšlikums ir tikai termins.

Sēdes vadītājs. Es atvainojos. Mums būtu jābalso par komisijas...

A.Endziņš. Ja Demokrātiskā partija neuzstāj. Te ir Demokrātiskā partija tikai attiecībā uz terminu.

Sēdes vadītājs. Ja mēs esam balsojuši — līdz šim prakse bija tāda — ja esam balsojuši par kādu no priekšlikumiem, tad arī jānobalso par komisijas redakciju tam pašam pantam vai panta daļai. Lūdzu, balsosim par 1.panta trešās daļas 2.apakšpunkta redakciju komisijas variantā! Balsojam! Lūdzu rezultātu. Par — 45, pret — 7, atturas — 6. Pieņemts.

Tālāk, lūdzu!

A.Endziņš. Tālāk ir priekšlikums, ko iesniedzis Karnupa kungs — papildināt 1.panta trešo daļu ar jaunu 3.apakšpunktu, kaut gan mums jau ir šeit 3.apakšpunkts. Būtībā, cik es saprotu, laikam Karnupa kungs šeit domāja nevis papildināt ar jaunu 3.apakšpunktu, bet acīmredzot šo 3.apakšpunktu izteikt savādākā redakcijā, kaut gan šeit ir burtiski viņa priekšlikums uzrādīts cienījamiem deputātiem. Juridiskā komisija šo priekšlikumu neatbalstīja.

Sēdes vadītājs. Vai uztur balsojumu iesniedzēji? (No zāles deputāts A.Lambergs: "Uztur!") Uztur. Lūdzu, balsosim par deputāta Karnupa priekšlikumu attiecībā uz 1.panta trešās daļas 3.apakšpunktu!

A.Endziņš. Jā. Tas būtībā dod jaunu redakciju.

Sēdes vadītājs. Jā. Balsosim par deputāta Karnupa redakciju! Balsojam! Lūdzu rezultātu! Par — 16, pret — 33, atturas — 10. Nav pieņemta.

A.Endziņš. Tālāk par šā paša panta trešās daļas 3.apakšpunktu ir Demokrātiskās partijas, Tautas saskaņas partijas un Tautsaimnieku politiskās apvienības frakciju priekšlikumi, kā arī frakcijas "Līdztiesība" priekšlikums. Juridiskā komisija atbalsta Tautsaimnieku politiskās apvienības un Tautas saskaņas partijas frakciju, Demokrātiskās partijas frakcijas un arī frakcijas "Līdztiesība" priekšlikums, tos redakcionāli precizējot. Šo precizējumu jūs redzat 4.ailītē pasvītrotā veidā. Tātad šā panta trešās daļas 1.un 2.punktā norādīto personu laulātajiem un kopā ar viņiem dzīvojošajiem ģimenes locekļiem, bērniem un citiem apgādājamajiem, ja šīs personas ieradušās Latvijā sakarā ar Krievijas Federācijas, (PSRS) bruņoto spēku militārpersonas dienestu neatkarīgi no tā, kad tās ieradušās Latvijā.

Sēdes vadītājs. Iesniedzēji — Tautas saskaņas partija, Tautsaimnieku politiskā apvienība, Demokrātiskā partija un "Līdztiesība" — vai varam balsot par komisijas redakciju? Lūdzu, balsosim par Juridiskās komisijas redakciju, kurā ir apvienoti nosaukto frakciju priekšlikumi! Balsojam! Lūdzu rezultātu! Par — 42, pret — 8, atturas — 7. Pieņemts. Tālāk!

A.Endziņš. Pirmā lasījuma redakcijas 2.pants — "Personas statusu" apliecinoši dokumenti". Šeit arī ir vesela virkne priekšlikumu, kurus ir iesnieguši gan deputāts Karnups, gan frakcija "Līdztiesība", gan Ārlietu komisija. Juridiskā komisija ierosina izslēgt šo 2.pantu un tā normas un izteiktos priekšlikumus daļēji iestrādājusi otrā lasījuma redakcijas 4.pantā. Šo priekšlikumu, kā šis 4.pants izskatās, jūs varat redzēt izsniegtā dokumenta 10.lappusē 4.ailē, kuras nosaukums ir "Nepilsoņu pases izsniegšana un nodošana". Mēs mēģinājām novērst tās pretrunas, kuras tomēr bija šajā likumprojektā pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Godātie deputāti, vai nav iebildumu, ja mēs balsojam par šo komisijas priekšlikumu, kas skan: izslēgt pantu un tā normas, izteiktos priekšlikumus daļēji iestrādājot otrā lasījumā redakcijas 4.pantā. Nav iebilžu? Lūdzu, balsosim! Es atvainojos, ja nav iebilžu, tad līdz šim mēs nebalsojām. Ir pieņemta komisijas redakcija.

A.Endziņš. Tālāk būtu otrā nodaļa — "Tiesības un pienākumi". Šeit jūs redzat, ka nav nekādas atzīmes jums izsniegtajā dokumentā izdarītas. Bet es jau jūs pašā sākumā informēju, ka Juridiskā komisija principā visu šo nodaļu izslēdza. Un būtība ir tāda, ka šī nodaļa ir apvienota vienā — 2.pantā, ko jūs redzat 5.lappusē 4.ailītē. Man būtu priekšlikums vispirms cienījamajai Saeimai akceptēt šās nodaļas svītrošanu un līdz ar to arī nodaļas nosaukuma svītrošanu, jo tā līdz ar to ir lieka, ja, protams, Saeima pieņem komisijas koncepciju.

Sēdes vadītājs. Es lūdzu skaļāk un mikrofonā!

A.Endziņš. Juridiskā komisija lūdz svītrot otrās nodaļas nosaukumu, nodaļu pašu un nosaukumu — "Tiesības un pienākumi".

Sēdes vadītājs. Vai deputātiem ir iebildes? Nav. Pieņemts.

A.Endziņš. Līdz ar to ir 3.pants — "Tiesību un pienākumu avoti". Šeit arī tika izteikti vairāki priekšlikumi par šā panta pirmās daļas redakciju. Juridiskā komisija ierosina izteikt šo pantu jaunā redakcijā, iestrādājot tajā par šo pantu un likumprojekta otro nodaļu izteiktos priekšlikumus. Šī panta nosaukums līdz ar to būtu "Likuma subjektu tiesības un pienākumi". Tā pilnu tekstu jūs redzat 5.lappusē 4.ailē. Kaut gan, es atvainojos priekšsēdētāja kungam, acīmredzot, ja mēs akceptējam šo 2.pantu šādā veidā kā jūs redzat, tad tālāk jau nāk tie priekšlikumi, kādi bija izteikti pie šīs nodaļas atsevišķiem pantiem. Un jūs redzat arī to, ka pamatā komisija ir atbalstījusi deputāta Karnupa priekšlikumu par šo pantu izslēgšanu, jo, kā jau es teicu, visas tās normas pamatā iestrādātas 2.pantā. Un kāpēc Juridiskā komisija rīkojās tā? Tāpēc, ka, rūpīgi analizējot šo 2.nodaļu, mēs nācām pie secinājuma, ka daļa no tām tiesībām un pienākumiem, kas bija bija fiksēti otrajā nodaļā atsevišķos pantos, bija zināmā pretrunā vai savādākā redakcijā, nekā tas ir izteikts konstitucionālajā likumā "Cilvēka un pilsoņa tiesības un pienākumi", konkrēti šā likuma trešajā nodaļā. Tāpēc mēs arī rīkojāmies tā, ka piedāvājam šī 2.panta pirmajā daļā skaidri un gaiši pateikt, ka šā likuma subjektu ekonomiskās, sociālās, personiskās un citas tiesības un brīvības, kā arī pienākumi ir noteikti konstitucionālā likuma "Cilvēka un pilsoņa tiesības un pienākumi" trešajā nodaļā. Tas būtu viens. Un tālāk jau tad būtu šā panta otrajā daļā norādīts, ka līdztekus jau šajā likumā minētajām tiesībām šā likuma subjektiem ir arī citas tiesības. Šeit jau ir koncentrētā veidā precīzāk izteikts tas, kas bija atsevišķos šīs otrās nodaļas pantos.

Sēdes vadītājs. Vai deputātiem nav iebilžu? Nav. Pieņemts.

 

Saeimas priekšsēdētāja vēstule

5. Saeimas frakciju vadītājiem

 

Godātie 5. Saeimas frakciju vadītāji!

Kā Jums zināms Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas prezidents A.M.Martinesa kungs, būdams Latvijā oficiālā vizītē, uzaicināja Saeimas priekšsēdētāju piedalīties Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas 31. janvāra sēdē, kurā izskatīs jautājumu par Latvijas uzņemšanu Eiropas Padomē, lai uzrunātu asambleju, kā arī atbildētu uz jautājumiem.

Saskaņā ar Kārtības rulli. Saeimas priekšsēdētājs kā amatpersona reprezentē Saeimu. Domāju, būsiet vienisprātis, ka līdz ar to Saeimas priekšsēdētājs var runāt tikai par Saeimā pieņemtajiem likumiem un lēmumiem.

Viens no likumprojektiem, kuram Eiropas Padome ir pievērsusi īpašu uzmanību, ir Saeimā pirmā lasījumā pieņemtais likums "Par bijušās PSRS pilsoņu, kuriem nav Latvijas Republikas vai citas valsts pilsonības, statusu". Šī likuma iekšpolitiskā nozīme un aktualitāte Latvijā dzīvojošo nepilsoņu statusa noteikšanā manuprāt arī nav noliedzama.

Taču šobrīd paust viedokli tieši par šo likumprojektu Saeimas priekšsēdētājam ir neiespējami, jo daļai deputātu nepiedaloties balsošanā, tā izskatīšana Saeimā ir nonākusi strupceļā.

Godātie frakciju vadītāji! Ņemot vērā radušos situāciju, aicinu Jūs vēlreiz apspriest šo likumprojektu frakcijās un izšķirties par Saeimas frakciju sadarbību tā tālākā izskatīšanā. Arī es no savas puses kā Saeimas priekšsēdētājs esmu gatavs līdzdarboties, lai sekmētu šī svarīgā likumprojekta tālāku virzību.

 

1995.gada 16.janvārī Ar patiesu cieņu A.Gorbunovs

 

Saeimā trešdien, 18. janvārī

 

Komisiju sēdes:

 

10.00 Aizsardzības un iekšlietu komisijas sēde:

1. Likumprojekts "Grozījumi likumā "Par vienošanos starp Igaunijas

Republiku, Latvijas Republiku un Lietuvas Republiku par kopīgas

miera uzturēšanas vienības izveidošanu"". Uzaicināts LR aizsardzības

ministrs J.Trapāns.

2. Jautājuma par LR Zemessardzes komandiera kandidatūru

apspriešana. Uzaicināts LR Zemessardzes štāba priekšnieks J.Eihmanis.

3. Žurnālistu savienības priekšlikuma par žurnālistu krimināltiesisko

aizsardzību apspriešana. Žurnālistu tikšanās ar komisijas

priekšsēdētāju A.Līgotni pēc sēdes plkst. 14.00.

 

10.00 Ārlietu komisijas sēde:

1. Ārlietu ministrijas informācija.

2. Likumprojektu izskatīšana.

Likumprojekts "Par Eiropas Padomes statūtiem".

Likumprojekts "Par vienošanos starp LR un Šveices Konfederāciju

par tirdzniecību ar lauksaimniecības produktiem".

Likumprojekts "Par LR pievienošanos 1961. gada Hāgas konvencijai

par ārvalstu publisko dokumentu legalizācijas prasības atcelšanu".

Likumprojekts "Par LR un Ziemeļu valstu investīciju bankas līgumu".

Likumprojekts "Par LR un Eiropas investīciju bankas garantijas līgumu".

3. Krievijas Federācijas pilnvarotā vēstījums par militāro pensionāru

un viņu ģimenes locekļu sociālo aizsardzību saskaņā ar noslēgto līgumu.

 

10.00 Cilvēktiesību komisijas sēde:

Repatriācijas likumprojekts.

 

10.00 Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas sēde:

1. Likumprojekts "Par uzņēmumu ienākuma nodokli".

2. Likumprojekts "Par pievienotās vērtības nodokli".

3. Likumprojekts "Par akcīzes nodokli".

4. Likumprojekts "Grozījumi likumā "Par ārvalstu ieguldījumiem

Latvijas Republikā"".

 

10.00 Tautsaimniecības, agrārās un reģionālās politikas

komisijas sēde:

1. Likumprojekta "Par zvejniecību" izskatīšana.

2. Likumprojekta "Grozījumi likumā "Par maizes ražošanas valsts

uzņēmumu privatizāciju"" izskatīšana.

 

10.00 Sociālo un darba lietu komisijas sēde.

 

Frakciju sēdes:

 

11.00 LNNK frakcijas sēde.

1. Likumprojekta "Par bijušās PSRS pilsoņu, kuriem nav Latvijas

Republikas vai citas valsts pilsonības, statusu" apspriešana.

2. Tikšanās ar valsts mežu ministra kandidātu A.Ozolu.

 

13.00 Latvijas Zemnieku savienības frakcijas sēde.

Par 19. janvāra plenārsēdē iekļautajiem jautājumiem.

13.30 "Tēvzemei un brīvībai".

Koordinācijas padomes sēde.

13.30 Demokrātiskās partijas frakcijas sēde.

14.00 KDS frakcijas sēde.

1. Likumprojekta "Par bijušās PSRS pilsoņu, kuriem nav Latvijas

Republikas vai citas valsts pilsonības, statusu" apspriešana.

2. Likumprojekta "Par tabakas izstrādājumu ražošanas, realizācijas,

reklāmas un smēķēšanas ierobežošanu" apspriešana.

3. Par frakcijas sadarbību ar reliģiskajām konfesijām un organizācijām.

14.30 Frakcijas "Latvijas ceļš" sēde:

1. Mandātu komisija. Ziņo P.Elferts.

2. Par 81. panta kārtībā pieņemtajiem likumiem.

3. Valsts mežu ministra kandidāta apspriešana.

4. Jautājums par izlīdzināšanas fondu.

5. Bērnu fonda iesnieguma izskatīšana.

6. 1994. gada 19. janvāra plenārsēdes darba kārtība. Ziņo J.Lagzdiņš.

7. Dažādi.

14.00 Tautas saskaņas partijas frakcijas sēde.

Saeimas ziņu dienests

 

Informācija

Dokumenti ar nr.52

Par Ivara Silāra un Kristiānas Lībanes deputāta laiku

 

Latvijas Republikas Saeimas Prezidijam

5. Saeimas deputāta Ivara Silāra

iesniegums.

Daru Jums zināmu, ka š.g. 18. janvārī izstāšos no Saeimas sastāva sakarā ar pāriešanu diplomātiskajā darbā.

Ar patiesu cieņu, —

1995.g. 16. janvārī Ivars Silārs

 

Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētājam A.Kramiņa kungam

Sakarā ar Saeimas deputāta Ivara Silāra iesniegumu par deputāta mandāta nolikšanu sakarā ar darbu diplomātiskajā dienestā lūdzu Jūs paziņot Saeimas Prezidijam attiecīgā saraksta nākamo kandidātu.

Saeimas sekretārs I.Daudišs

 

Latvijas Republikas Saeimas Prezidijam

Sakarā ar Latvijas Republikas Saeimas deputāta Ivara Silāra iesniegumu par atteikšanos no deputāta mandāta "Latvijas ceļa" sarakstā Kurzemes vēlēšanu apgabalā, Centrālā vēlēšanu komisija informē, ka saskaņā ar Latvijas Republikas likuma "Par 5. Saeimas vēlēšanām" 57. pantu deputāta Ivara Silāra vietā stājas nākamais kandidāts no tā paša deputātu kandidātu saraksta — Kristiāna Lībane.

 

Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs A.Kramiņš

 

 

Latvijas Republikas Saeimas Prezidijam

Iesniegums

Es, Latvijas Republikas 5. Saeimas deputāta kandidāte Kristiāna Lībane, piekrītu pildīt deputātes pienākumus Latvijas Republikas 5. Saeimā.

Ar cieņu, —

Kristiāna Lībane

1995. gada 16. janvārī

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!