• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Satiksmes ministrijas 1994. gada 28. decembra noteikumi "Par licenču izsniegšanas kārtību autotransporta komercpārvadājumu uzņēmējdarbībai". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.01.1995., Nr. 9 https://www.vestnesis.lv/ta/id/26683

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas ziņas

Vēl šajā numurā

19.01.1995., Nr. 9

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Satiksmes ministrija

Veids: noteikumi

Pieņemts: 28.12.1994.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

PAR AUTO KOMERCPĀRVADĀJUMIEM

Satiksmes ministrijas noteikumi

Par licenču izsniegšanas kārtību autotransporta komercpārvadājumu uzņēmējdarbībai

 

Apstiprinu: Latvijas Republikas satiksmes ministrs A.Gūtmanis 1994.gada 28.decembrī

1. Noteikumos lietotie termini

Atļauja pasažieru regulāru komercpārvadājumu veikšanai — atļauja veikt regulārus pasažieru komercpārvadājumus apstiprinātos maršrutos (reisos).

Autotransporta pasažieru vai kravas komercpārvadājumu uzņēmējdarbības licence — atļauja uzņēmējam veikt pasažieru vai kravu komercpārvadājumu uzņēmējdarbību autotransporta pārvadājumu jomā (turpmāk — autotransporta komerpārvadājumi).

Autotransporta komercpārvadājumu uzņēmējdarbības licences kartīte — noteikta parauga dokuments, ko izsniedz pēc licences saņemšanas uz autotransporta līdzekli kā apliecinājumu, ka uzņēmējs, būdams šī autotransporta līdzekļa turētājs, ir likumā noteiktajā kārtībā saņēmis licenci autotransporta komercpārvadājumu uzņēmējdarbībai.

Autopārvadājums (pārvadājums ar automobili) — jebkura autotransporta līdzekļa pārvietošanās pa ceļu tukšgaitā, ar kravu vai pasažieriem.

Autotransporta līdzeklis — pašgājējs transporta līdzeklis, izņemot traktorus un pašgājējas mašīnas, ko izmanto cilvēku un (vai) kravu pārvadāšanai pa bezsliežu ceļiem.

Autobuss — šo noteikumu izpratnē autotransporta līdzeklis, kas paredzēts pasažieru (deviņu cilvēku un vairāk, neskaitot transporta līdzekļa vadītāju) pārvadāšanai.

Krava — pārvadāšanai paredzēta vienība (produkcija, preces, saiņi, konteineri un citi).

Kravas automobilis — autotransporta līdzeklis, kas paredzēts kravu pārvadāšanai un kam ir vispārējas vai speciālas nozīmes kravas kaste jeb platforma.

Kravas taksometrs — kravas automobilis kravas komercpārvadājumu pakalpojumu sniegšanai iedzīvotājiem pēc individuāla pasūtījuma.

Maršruta taksometrs — autobuss (ne vairāk kā 11 pasažieriem, neskaitot transporta līdzekļa vadītāju) pasažieru komercpārvadājumu pakalpojumu sniegšanai iedzīvotājiem pa iepriekš noteiktu maršrutu, bez noteiktām starppieturām.

Maršruts — iepriekš izvēlēts autotransporta līdzekļa kustības ceļš starp diviem kustības galapunktiem.

Pasažieru un kravas komercpārvadājums — pasažieru un kravas profesionāla pārvadāšana par maksu.

Pārvadātājs — uzņēmējs (fiziska vai juridiska persona), kas ekspluatē autotransporta līdzekli savā vārdā neatkarīgi no tā, vai viņš ir autotransporta līdzekļa īpašnieks vai to izmanto uz cita tiesiska pamata.

Regulārie pasažieru komercpārvadājumi — pasažieru pārvadāšana ar autobusiem pēc noteiktiem kustības sarakstiem pa noteiktu maršrutu pēc iepriekš noteikta braukšanas un bagāžas pārvadāšanas maksas apmēra un ar iepriekš noteiktām pieturvietām pasažieru iekāpšanai un izkāpšanai.

Starptautiskie autotransporta pārvadājumi — jebkuri pārvadājumi ar autotransporta līdzekļiem, šķērsojot vismaz vienas valsts robežu.

Transporta līdzekļa īpašnieks — fiziska vai juridiska persona, kurai pieder transporta līdzeklis.

Transporta līdzekļa turētājs — fiziska vai juridiska persona, kura uz īpašuma tiesību vai cita tiesiska pamata (mantas īres, nomas, patapinājuma līgums u.c.) lieto transporta līdzekli neatkarīgi no tā, vai transporta līdzeklis ir minētās personas īpašums.

Jēdziens "turētājs" šo noteikumu izpratnē atbilst Civillikuma 2347.pantā lietotajam jēdzienam "valdītājs".

Transporta līdzekļa vadītājs — fiziska persona, kas vada transporta līdzekli vai apmāca vadīt transporta līdzekli personu, kurai nav atbilstošas kategorijas transporta līdzekļa vadīšanas tiesību.

Vieglais taksometrs — vieglais automobilis pasažieru komercpārvadājumu pakalpojumu sniegšanai iedzīvotājiem pēc individuāla pasūtījuma.

 

2. Vispārīgie noteikumi

2.1. Šie noteikumi izstrādāti saskaņā ar Latvijas Republikas 1990.gada 26.septembra likumu "Par uzņēmējdarbību", Latvijas Republikas Ministru padomes 1993.gada 27.maija lēmumu nr.266 "Par kārtību, kādā izsniedzamas speciālas atļaujas (licences) atsevišķu uzņēmējdarbības veidu veikšanai", Latvijas Republikas Ministru kabineta 1993.gada 21.decembra noteikumiem nr.41 "Par pārvadājumiem ar autotransportu" un 1994.gada 30.augusta noteikumiem nr.169 "Par ceļu satiksmi".

2.2. Šo noteikumu prasību ievērošana ir saistoša visiem uzņēmējiem, kuri nodarbojas ar autotransporta komercpārvadājumiem, neatkarīgi no to uzņēmējdarbības veida.

Starptautiskos autotransporta pārvadājumus, kurus veicot nav nepieciešama licence, skatīt pielikumā.

2.3. Latvijas Republikas Satiksmes ministrijas Autotransporta valsts inspekcija izsniedz licences šādiem autotransporta komercpārvadājumu veidiem:

2.3.1. pasažieru komercpārvadājumiem ar autobusiem, kas derīga visā valsts teritorijā;

2.3.2. kravu komercpārvadājumiem visā valsts teritorijā ar kravas automobiļiem;

2.3.3. starptautiskajiem pasažieru komercpārvadājumiem ar autobusiem;

2.3.4. starptautiskajiem kravu komercpārvadājumiem ar kravas automobiļiem.

2.4. Latvijas Republikas rajonu vai pilsētu pašvaldības izsniedz licences sekojošiem autotransporta pārvadājumu veidiem:

2.4.1. pasažieru komercpārvadājumiem ar autobusiem attiecīga rajona vai pilsētas robežās;

2.4.2. pasažieru komercpārvadājumiem visā valsts teritorijā ar vieglajiem taksometriem.

2.5. Lai veiktu pasažieru regulārus komercpārvadājumus starptautiskajos un tālsatiksmes maršrutos (reisos), licences īpašniekam jāsaņem attiecīga atļauja, ko izsniedz Satiksmes ministrijas Autoceļu departaments.

Lai veiktu pasažieru regulārus komercpārvadājumus ar autobusiem rajonu maršrutos (reisos), kustības sarakstus apstiprina attiecīgās rajonu pašvaldību institūcijas pēc saskaņošanas ar Satiksmes ministrijas Autoceļu departamentu.

Lai veiktu pasažieru regulārus komercpārvadājumus ar autobusiem pilsētas maršrutos (reisos), kustības sarakstus apstiprina attiecīgās pilsētu pašvaldību institūcijas.

 

3. Licences saņemšanas kārtība

3.1. Uzņēmējam, kurš vēlas veikt autotransporta komercpārvadājumus, vienlaicīgi jāiesniedz licences izsniedzējas institūcijas izveidotajai licencēšanas komisijai:

3.1.1. noteikta parauga rakstisks pieteikums;

3.1.2. Valsts ieņēmuma dienesta izziņa par stāšanos nodokļu maksātāju uzskaitē un pilnīgu norēķināšanos ar budžetu (izziņa derīga iesniegšanai licences izsniedzējas institūcijai ne vēlāk kā trīsdesmit dienas kopš tās izsniegšanas dienas);

3.1.3. Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistra izsniegtās uzņēmuma reģistrācijas apliecības vai statūtu kopija (uzrādot oriģinālu), kurā kā viens no darbības veidiem minēti autotransporta komercpārvadājumi (pasažieru un (vai) kravas).

3.2. Uzņēmējam, kurš vēlas veikt starptautiskos autotransporta komercpārvadājumus, papildus jāiesniedz:

3.2.1. Ceļu satiksmes drošības direkcijas vai tās pilnvarotās personas spēkā esošajos tiesību aktos noteiktajā kārtībā izsniegts autotransporta līdzekļa apskates akts (sertifikāts) par transporta līdzekļa tehniskā stāvokļa atbilstību starptautisko autopārvadājumu prasībām. Transporta līdzekļa apskates akts (sertifikāts) ir iesniedzams licences izsniedzējas institūcijai ne vēlāk kā trīsdesmit dienas kopš tā izsniegšanas dienas;

3.2.2. ziņas par uzņēmēja profesionālo atbilstību veikt starptautiskos autotransporta pārvadājumus.

Piezīme: uzņēmējam jāpierāda, ka viņam vai viņa algotam administratoram ir pienācīgas zināšanas un prakse starptautisko autotransporta pārvadājumu organizēšanā (jāiesniedz apliecība par speciālu kursu beigšanu vai jāiztur licencēšanas komisijas pārbaudījums).

Par transporta līdzekļu vadītāju sagatavotību un atbilstību veikt kravu un (vai) pasažieru starptautiskos autotransporta pārvadājumus ir atbildīgs uzņēmējs, kuram tiek izsniegta licence.

3.3. Licenci uzņēmējam izsniedz, ja viņš ir vismaz viena autotransporta līdzekļa turētājs.

Uzņēmējs var saņemt licences vairākiem autotransporta komercpārvadājuma veidiem. Saņemot licenci, uzņēmējam vienlaikus izsniedz licences kartītes. Komercpārvadājumiem valsts teritorijā nepieciešamo licences kartīšu daudzumu atkarībā no transporta līdzekļu vienību skaita pieprasa uzņēmējs, bet starptautiskajiem autotransporta komercpārvadājumiem izsniedz atsevišķu licences kartīti katram autotransporta līdzeklim, licences īpašnieks ir šā autotransporta līdzekļa turētājs.

Ar autotransporta līdzekļiem, uz kuriem izsniegtas starptautisko komercpārvadājumu licences kartītes, attiecīgi var veikt kravas vai pasažieru pārvadājumus arī valsts robežās.

Licences un licenču kartītes tiek izsniegtas par noteiktu maksu. Licences izsniedz uz 5 gadiem, bet licences kartītes uz 3, 6, 9 mēnešiem vai 1 gadu.

3.4. Licencēšanas komisija ir tiesīga atsevišķos gadījumos pieņemt lēmumu samazināt maksu par licenci un licences kartītēm sociālās sfēras, komunālo pakalpojumu, kultūras, veselības un valsts budžeta iestādēm pēc to pamatota rakstiska pieprasījuma.

3.5. Lēmumu par licences izsniegšanu pieņem licencēšanas komisija.

3.6. Licencēšanas komisijai jāizkata pieteikums un jāpieņem lēmums par licences izsniegšanu vai jāsniedz motivēts atteikums ne vēlāk kā 30 dienas kopš pieteikuma saņemšanas dienas. Ja iesniegtajos dokumentos nav pietiekamu ziņu jautājuma objektīvai izlemšanai, licencēšanas komisijai trīs dienu laikā pēc komisijas sēdes jānosūta pieteicējam attiecīgs paziņojums, kurā jāpieprasa vajadzīgās ziņas un dokumenti. Laika posms no paziņojuma izsūtīšanas dienas līdz papildu informācijas un dokumentu saņemšanas dienai pieteikuma izskatīšanas termiņā netiek ieskaitīts.

3.7. Ja desmit dienu laikā pēc minētā paziņojuma saņemšanas pieteicējs nav sniedzis vajadzīgās ziņas vai dokumentus, pieteikums netiek izskatīts un to nosūta atpakaļ pieteicējam. Atkārtotu pieteikumu var iesniegt tikai pēc visu paziņojumā minēto trūkumu novēršanas.

3.8. Papildu licenču kartīšu saņemšanai uzņēmējam jāiesniedz licences izsniedzējas institūcijai noteikta parauga rakstisks pieteikums un starptautisko komercpārvadājumu veikšanai arī 3.2.1.punktā minētie dokumenti, kā arī jāuzrāda izsniegtās licences oriģināls.

3.9. Atkārtotas licences kartītes saņemšanai uzņēmējam jāiesniedz licences izsniedzējas institūcijai:

3.9.1. noteikta parauga rakstisks pieteikums;

3.9.2. Valsts ieņēmuma dienesta izziņa par pilnīgu norēķināšanos ar budžetu par iepriekšējo periodu, kura jāiesniedz ne retāk kā reizi gadā;

3.9.3. starptautisko komercpārvadājumu veikšanai papildus jāuzrāda arī transporta līdzekļa tehniskās apskates protokols;

3.9.4. uzrādīšanai izsniegtās licences oriģināls;

3.9.5. noteikta parauga pārskats par iepriekšējā perioda darbu autotransporta komercpārvadājumu jomā (vienu reizi gadā).

3.10. Termiņu notecējusī licence vai licences kartīte pēc tās derīguma termiņa izbeigšanās mēneša laikā jānodod tās izsniedzējas institūcijai.

3.11. Nozaudēšanas gadījumā licenci atzīt par spēkā neesošu, un par to tiek publicēts paziņojums oficiālajos valsts preses izdevumos, kas jāuzrāda, saņemot atkārtotu licenci. Nozaudēšanas gadījumā atkārtota licence un (vai) licences kartītes jāapmaksā pilnā apmērā.

3.12. Atkārtotas licences saņemšanai (ja beidzies tās derīguma termiņš) uzņēmējam jāiesniedz 3.1.punktā minētie dokumenti.

 

4. Licencēšanas dokumentu uzskaite un glabāšana

4.1. Izsniegto licenču un licences kartīšu uzskaiti veic un par to atbild izsniedzējas institūcijas.

4.2. Par licences un licences kartīšu lietošanu ir atbildīgs uzņēmējs, kuram izsniegta licence. Licences vai licences kartītes nedrīkst nodot lietošanai citam uzņēmējam.

4.3. Veicot autotransporta komercpārvadājumus, licences kartītei jāatrodas pie autotransporta līdzekļa vadītāja.

 

5. Licencētās uzņēmējdarbības kontrole un atbildība

5.1. Uzņēmējs ir atbildīgs par Latvijas Republikas likumu, Konvenciju un starpvalstu nolīgumu, Latvijas Republikas Ministru kabineta noteikumu nr.41 "Par pārvadājumiem ar autotransportu" un noteikumu nr.169 "Par ceļu satiksmi", šo noteikumu un citu normatīvo dokumentu prasību ievērošanu attiecībā uz uzņēmējdarbību, kura norādīta izsniegtajā licencē.

5.2. Šo noteikumu izpildes kontroli veic Satiksmes ministrijas Autotransporta valsts inspekcijas kontroles dienests, pamatojoties uz dienesta nolikumu un sadarbojoties ar citām kontroles iestādēm un institūcijām (policiju, Valsts ieņēmumu dienestu, muitu, robežapsardzi, pašvaldību un uzņēmumu kontroles dienestiem), kurām ir tiesības kontrolēt darbību, kas saistīta ar autotransporta pārvadājumiem neatkarīgi no uzņēmēja īpašuma veida.

5.3. Pēc personas, kurai ir kontroles tiesības, pieprasījuma jāuzrāda attiecīga dokumentācija:

uzņēmējam — licence, maršruta dokumentācija, kustības saraksti, braukšanas maksas tarifi, u.c.dokumenti, kas saistīti ar autotransporta pārvadājumiem;

transporta līdzekļa vadītājam — licences kartīte, atļaujas, obligātās apdrošināšanas dokumenti, braukšanas saraksti, biļešu uzskaites dokumenti, kravu pavadzīmes, u.c.dokumenti, kas saistīti ar pasažieru un (vai) kravu pārvadājumiem.

5.4. Licences izsniedzējas institūcijas licencēšanas komisija, pamatojoties uz 5.2. punktā minēto institūciju iesniegtajiem materiāliem, var licenci vai licences kartīti anulēt, ja tiek konstatēts, ka:

5.4.1. iesniegtās ziņas, uz kuru pamata izsniegta licence, neatbilst īstenībai;

5.4.2. uzņēmējdarbības veicēji neievēro:

— robežšķērsošanas (robežapsardzes, muitas) noteikumus;

— konvenciju un starpvalstu nolīgumu prasības;

— Latvijas Republikā spēkā esošās likumdošanas par autotransporta pārvadājumiem un šo noteikumu prasības;

5.4.3. ir pamatoti pierādījumi par nespēju uzņēmējam veikt licencēto uzņēmējdarbību;

5.4.4. veic regulārus pasažieru komercpārvadājumus bez attiecīgas atļaujas.

5.5. Par licences anulēšanu tās īpašnieks tiek informēts rakstiski ne vēlāk kā 10 dienas pēc šāda lēmuma pieņemšanas, un viņš 15 dienu laikā pēc paziņojuma saņemšanas ir tiesīgs iesniegt pretenziju vai arī viņam jāpārtrauc licencē norādītā uzņēmējdarbība un licence kopā ar licences kartītēm jānodod to izsniedzējas institūcijai.

5.6. Uzņēmēja pretenzijas par atteikumu izsniegt licenci vai licences kartītes vai par to anulēšanu izskata attiecīgās licencēšanas komisijas augstākstāvošā institūcija, kuras lēmumu 10 dienu laikā var pārsūdzēt tiesā.

 

Pārejas noteikumi

1. Noteikumi stājas spēkā ar 1995.gada 1.februāri.

2. Noteikumu 2.3.2. punktā minēto pārvadājumu licencēšanas uzsākšanas datums un nosacījumi tiks papildus noteikti ar Satiksmes ministrijas pavēli.

3. Noteikumu 2.4. punkta īstenošanai Latvijas Republikas rajonu vai pilsētu pašvaldībām jāizmanto šie noteikumi lai, pamatojoties uz tiem, izstrādātu savus licenecēšanas noteikumus.

4. Noteikumu 3.1.3. punktā izteiktā prasība par autotransporta komercpārvadājumu norādi uzņēmumu reģistrācijas apliecībā vai statūtos un noteikumu 3.9.5. punkta prasība stājas spēkā ar 1995.gada 1.jūliju.

5. Noteikumu 3.9.3. punktā izteiktā prasība stājas spēkā ar 1995.gada 1.oktobri.

6. Ar 1995.gada 1.februāri atzīti par spēku zaudējušu ar Satiksmes ministrijas 1993.gada 16.novembra pavēli nr.300 apstiprināto "Nolikumu par licenču izsniegšanas kārtību autotransporta pārvadājumu uzņēmējdarbībai", Satiksmes ministrijas 1994.gada 8.marta pavēli nr.38 "Par autotransporta uzņēmējdarbības licencēšanu" un Satiksmes ministrijas 1994.gada 20.septembra pavēli nr.185 "Par grozījumiem Latvijas Republikas Satiksmes ministrijas 1993.gada 16.novembra pavēlē nr.300".

7. Licences un licences kartītes, kuras uzņēmēji ir saņēmuši līdz 1995.gada 31.janvārim, ir derīgas līdz tajās norādītajam datumam.

Autoceļu departamenta direktors T.Straume

 

 

Pielikums

Starptautiskie autotransporta pārvadājumi,  kurus veicot, nav nepieciešama licence

 

1. Latvijas Republikā noteiktā kārtībā reģistrētu bojātu vai avarējušu autotransporta līdzekļu pārvadājumiem, sniedzot tehnisko palīdzību ar citu bojātā vai avarējušā autotransporta līdzekļa īpašniekam piederošo autotransporta līdzekli.

2. Pasta starptautiskajiem pārvadājumiem, ja tie tiek veikti ar valsts iestādei "Latvijas pasts" piederošo autotransportu.

3. Kongresiem, konferencēm, simpozijiem, sanāksmēm, izstādēm, izsolēm, reklāmai vai informācijai, sporta sacensībām, teātra, cirka izrādēm un citiem kultūras pasākumiem paredzēto materiālu, priekšmetu, dzīvnieku, speciālā sporta inventāra, tehnisko līdzekļu, mākslas darbu, dekorāciju un piederumu pārvadājumiem, kā arī šo pasākumu dalībnieku pārvadājumiem ar pasākumu organizētājam vai dalībniekam piederošajiem autotransporta līdzekļiem.

4. Radio, kino vai televīzijas studiju ierakstu, uzņemšanas iekārtu un tieši ar ierakstiem un uzņemšanu saistīto dalībnieku pārvadājumiem ar studijām piederošajiem autotransporta līdzekļiem.

5. Kravu vai pasažieru pārvadājumiem ar uzņēmējam piederošo autotransportu dažādu civilbūvju celtniecības vai remonta līgumdarbu veikšanai citās valstīs.

6. Kravu (izejvielas, materiāli, iekārtas u.c., kuras patērē savām un savas ražošanas vajadzībām) pārvadājumiem no citām valstīm ar uzņēmējam piederošo autotransportu ar noteikumu, ka uzņēmuma (sabiedrības) statūtos autotransporta pārvadājumi nav minēti kā viens no uzņēmējdarbības veidiem.

7. Mācību iestāžu darbinieku, audzēkņu, studentu pārvadājumiem, kas saistīti ar izbraukšanu praksē, pieredzes apmaiņu, audzēkņu apmaiņu ar citām mācību iestādēm ar attiecīgai mācību iestādei piederošajiem autotransporta līdzekļiem.

8. Pasažieru pārvadājumiem ar autotransporta līdzekļiem, kuros sēdvietu skaits, neskaitot vadītāja vietu, nepārsniedz astoņas vietas.

9. Kravas pārvadājumiem ar kravas automobiļiem (furgoniem, pikapiem), kuru pilna masa nepārsniedz 2500 kg.

10. Medicīnas iekārtu un medikamentu pārvadājumiem dabas katastrofu un avāriju gadījumos.

11. Humānās palīdzības pārvadājumiem bez maksas.

12. Cilvēku mirstīgo atlieku pārvadājumiem.

13. Braucot ar spectransportu, kas nav paredzēts kravu vai pasažieru pārvadāšanai.

14. Personisko mantu pārvadājumiem, pārceļoties uz pastāvīgu dzīvi citā valstī, ar pārceļotājam piederošo autotransportu.

Piezīme. Veicot 1. un 12.punktos minēto autotransporta pārvadājumus, robežkontroles punktos jāuzrāda faktu apstiprinoši dokumenti (apstiprinātas telegrammas, telefaksi, Ceļu policijas vai citu kompetentu institūciju izdotas izziņas, miršanu apliecinoši dokumenti), bet 2.—7., 11. un 14.punktos minētos — vienreizēja robežšķērsošanas atļauja, kuru izsniegusi Satiksmes ministrijas Autotransporta valsts inspekcija, pamatojoties uz pārvadājuma raksturu, pārvadātāja profesionālās sagatavotības un transporta līdzekļa tehniskā stāvokļa atbilstību starptautiskajiem pārvadājumiem, ja ir šo faktu apstiprinoši dokumenti.

Autotransporta valsts inspekcijas vadītājs L.Purmalis

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!