• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Pašā ziemas vidū - mākslas zelta graudi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.01.1995., Nr. 11 https://www.vestnesis.lv/ta/id/26699

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Pie Ministru prezidenta

Vēl šajā numurā

24.01.1995., Nr. 11

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Pašā ziemas vidū — mākslas zelta graudi

Valmierieši aizvadītās nedēļas nogalē vismaz divas reizes bija viesmīlīgu namatēvu lomā: lai tiktos ar Ministru prezidentu Māri Gaili, te cuturtdien pulcējās Vidzemes rajona laikrakstu redaktori un žurnālisti, bet sestdien Valmierā sabrauca Kultūras ministrijas un E.Melngaiļa Tautas mākslas centra rīkotā latviešu jaunrades deju konkursa dalībnieki — dejotāji no daudziem novadiem.

Atsaucība šim notikumam, kas sasaucas ar XII Deju svētku programmas izveidi, ir bijusi pārsteidzoša: konkursam tika pieteiktas 84 jaunas dejas, bet autoru skaits pārsniedzis četrdesmit. Atbilstoša bijusi arī vēlīgu sponsoru rosība: valmierieši zināja teikt, ka vismaz desmit uzņēmumi un firmas lieku reizi nav skopojušies. Kopumā 21.janvāris kļuva par nozīmīgu notikumu Latvijas kultūras dzīvē — Deju svētku virsvadītājas Ingrīdas Saulītes vadītajai žūrijai vajadzēja pilnu darba dienu, lai izvērtētu, kas šogad ir būtisks tautas deju apdarēs, kas nozīmīgs — oriģināldejās.

Tautas deju apdaru A grupā pirmo prēmiju izpelnījās Aija Baumane par deju "Alsungietis", otrā un trešā godalga netika piešķirta. Toties apdaru B grupā (autori līdz 35 gadiem) pirmo prēmiju saņem Arta Sakārne ("Ak tu, mana vecā Līze") un Jānis Marcinkēvičs ("Jedritvaipolka"). Otrā prēmija — bez īpašnieka, taču trešo prēmiju iegūst Jānis Purviņš ("Mugurdancis") un Agris Daņiļevičs ("Diždancis").

Arī oriģināldeju A grupā uzvaru svinējusi Aija Baumane ("Gailītis"), otrā prēmija piešķirta Ilzei Mažānei ("Vidzemnieki nāk"), bet trešā — Modrim Gipmanim ("Kreicpolka"). Attiecīgi oriģināldeju B grupā (autori jaunāki par 35 gadiem) visaugstāko novērtējumu izpelnījies Agris Daņiļēvičs ("Šurp, ciema gani"), viņam arī viena no otrajām prēmijām ("Domā māte, ko domāja"), tāpat Jānim Ērglim ("Aizputes dancis"). Trešo prēmiju ieguvis Jānis Marcinkēvičs ("Kad mēs meitas precējām").

Tātad sevišķi veicies Aijai Baumanei (viņai — arī skatītāju balva par "Gailīti") un Agrim Daņiļevičam. Tomēr ieguvēji ir ne tikai dejotāji un jaundeju autori, bet arī skatītāji, jo tautas deju ansambļiem nācis klāt itin prāvs repertuāra papildinājums. Par to būs pateicīgs ikviens, kam tuva dejas prasme. Ka tādu nav mazums, varējām pārliecināties viņsestdien, kad Valmieras kultūras nama zāle tikko jaudāja uzņemt visus interesentus.

Mintauts Ģeibaks,

"LV" korespondents

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!