• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Skatiens uz iepriekšējo nedēļu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.01.1995., Nr. 12 https://www.vestnesis.lv/ta/id/26721

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Sludinājumi, paziņojumi, reklāma

Vēl šajā numurā

25.01.1995., Nr. 12

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Skatiens uz iepriekšējo nedēļu

Ministru prezidents Māris Gailis — Latvijas valsts radiofonā vakarrīt, 24.janvārī

Labrīt, godātie radioklausītāji!

Aizvadītās nedēļas nogalē man bija iespēja Daugavpilī iepazīties ar novadā ražoto pārtikas preču izstādi. Jāsaka, tur redzētais ļoti patīkami pārsteidza. Kā apliecināja uzņēmēji, pircēji aizvien vairāk priekšroku dodot Latvijas ražojumiem.

Tā patiešām ir ļoti cerīga attīstība. Atcerēsimies — aizvadītajā gadā valstī plašu ievērību guva akcija "Izvēlies Latvijas preci". Tās mērķis bija celt Latvijas ražojumu prestižu pircēju vidū. Pa šo laiku daudz kas mainījies uz labo pusi. Augusi Latvijas ražojumu kvalitāte, pievilcīgāks kļuvis to iesaiņojums.

Tomēr importētās preces, to skaitā pārtikas produkti, joprojām pārplūdina Latvijas tirgu. Rīgā ir pat veikali, kuros tirgo vienīgi un tikai importa produkciju. Piemērs ir "ROSI" pārtikas veikals Brīvības un Elizabetes ielas stūrī tieši iepretim mana kabineta logam. Līdzīga aina vērojama vēl daudzos citos pārtikas veikalos Rīgā un visā Latvijā. Piena produkti, gaļa, desas, zivis, alus no Skandināvijas un Vācijas, dārzeņi no Polijas un Holandes, ābolus un ķiplokus ieskaitot. Rīgā ir restorāni, kuros tiek pasniegts tikai importa alus. Bet vai tad Vācijā kāds iedomāsies piedāvāt apmeklētājiem tikai, piemēram, amerikāņu alu? Šādu restorānu ātri vien nāktos slēgt apmeklētāju trūkuma dēļ.

Kas vainīgs pie šī stāvokļa? Vai tikai nepārdomāta muitas politika, vāja robežkontrole, mūsu pārtikas ražotāju kūtrums? Arī tas, bet daļa vainas slēpjas arī mūsos pašos, tas ir – pircējos.

Mūsos joprojām valda padomju laika importa sindroms, kad viss no ārzemēm nākušais likās labāks, skaistāks, garšīgāks. Bet tā tas nebija arī agrāk, un tagad situācija ir vēl vairāk mainījusies. Mēs varam nopirkt Latvijā ražotus kvalitatīvus un garšīgus piena, gaļas un zivju izstrādājumus, konfektes, cepumus, labu alu. Latvijā pildītā apelsīnu sula ir ne tikai lētāka, bet arī garšīgāka par importēto. Un ar ko snikeri un marsi ir labāki par "Laimas" šokolādēm?

Ārzemniekus Rīgā pārsteidz ne tikai importa preču augstās cenas, bet arī produktu kvalitāte, par kuriem tiek prasīta šī augstā cena. Acīmredzot vaina meklējama ne tikai atsevišķu tirgotāju negausībā un konkurences trūkumā, bet arī tajā apstāklī, ka diemžēl mēs bieži vien neprotam atšķirt un izvērtēt importa preču kvalitāti, par to bieži spriežam pēc iepakojuma košuma vai kādas it kā pazīstamas firmas zīmes. Lieki teikt, ka preču kvalitāte bieži vien neatbilst cenai, bet firmu zīmes nereti ir viltotas. Ir gadījies nopirkt kafiju, kas īstenībā ir nenosakāmas izcelsmes brūns pulveris un pat pēc izskata maz atgādina kafiju, par garšu un smaržu nemaz nerunājot. Veikalos ir gadījies redzēt franču konjaka "Napoleons" pudeles, kas Francijā maksā vismaz piecpadsmit latus, bet Rīgā nez kāpēc četrus. Skaidrs, ka plauktos stāv viltota manta.

Tomēr viens no svarīgākajiem iemesliem, kāpēc Latvijas pircējiem vajadzētu dot priekšroku pašmāju ražojumiem, ir Latvijas uzņēmēju un pirmām kārtām zemnieku atbalsts. Jo, nopērkot Latvijas sviesta vietā, piemēram, dāņu sviestu, mēs gan varbūt dažus santīmus no algas vai pensijas ietaupam, tomēr atņemam darbu mūsu zemniekam un savu naudu atdodam Dānijas zemniekam. Bet līdz ar to samazinās nodokļu ieplūde valsts kasē, no kuras savukārt tiek maksātas arī pensijas un pabalsti.

Es neaicinu uz Latvijas tirgus noslēgšanu, un tas nav arī vajadzīgs. Turklāt Latvija ir deklarējusi, ka nākotnē tā vēlas kļūt par Eiropas Savienības locekli un tātad arī iekļauties brīvā preču tirgū. Tomēr es aicinu apzināties, ka ir daudz Latvijā ražotu lietu un produktu, kas kvalitātes ziņā neatpaliek no Rietumu precēm vai pat pārspēj tās. Tātad – pirksim Latvijas ražojumus!

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!