• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Šodien - mediķu lielā diena. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.02.1995., Nr. 18 https://www.vestnesis.lv/ta/id/26752

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Sludinājumi, paziņojumi, reklāma

Vēl šajā numurā

03.02.1995., Nr. 18

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Šodien — mediķu lielā diena

Šodien Kongresu namā notiek svinīgais akts, kas veltīts 75.gadskārtai kopš augstākās medicīniskās izglītības sākuma Latvijā.

Bet vakar dažādās Rīgas vietās risinājās virkne pasākumu, kas bija veltīti šim notikumam. Latvijas Medicīnas akadēmijā Hipokrāta auditorijā notika zinātniskā konference, kurā pulcējās valstī pazīstami ārsti un zinātnieki, lai noklausītos savu kolēģu, LMA pasniedzēju, ziņojumus.

Zinātnisko konferenci atklāja Latvijas Medicīnas akadēmijas rektors profesors Jānis Vētra. Viņš teica:

— Šīsdienas saiets loģiski iekļaujas pēdējā laikā medicīniskajai izglītībai veltīto ikgadējo akadēmijas rīkoto semināru ciklā. Liktenis mums ir devis iespēju ātri, bez liekas saskaņošanas veikt medicīniskās izglītības reformu Latvijā. Ir iespējams, ka mūsu akadēmiskā brīvība ir pat pārāk liela, un es ceru, ka arī šāsdienas konference dos iespēju nevis administratīvi, bet gan pēc būtības norobežot un sakārtot darbības telpu mūsu reformatoriskajām aktivitātēm.

Tikko notikušo Latvijas uzņemšanu Eiropas Padomē varētu uzskatīt arī par ierobežojošu faktoru, jo mums sava rīcība turpmāk būs jāvērtē Eiropas kontekstā. Iespējams, ka dažs risinājums būs labāk patapināms no Amerikas, cits no Japānas, vai vēl kāds oriģināli radāms Latvijā, taču mēs vairs nedrīkstēsim nerēķināties ar Eiropā notiekošajiem procesiem medicīniskajā izglītībā.

Jānis Vētra zināmā mērā deva ievirzi arī parējiem konferences dalībniekiem, pievērsdamies tām problēmām, ko izraisīs studiju programmu, izglītības procesa pieskaņošana Eiropas augstskolām un šī pārmaiņu procesa attīstības vadīšana.

Medicīnas fakultātes dekāns docents Vitālijs Zirdziņš referātā "Izglītības koncepcija Medicīnas fakultātē" uzsvēra, ka 75 gadi nav daudz, taču mazajai Latvijai tie ir bijuši nozīmīgi, jo medicīniskajā izglītībā vairākas paaudzes ir ieguldījušas lielu un nozīmīgu darbu. Tālāk runātājs pieskārās sāpīgai problēmai, proti, mūsu augstskolas diploma neatzīšanai Eiropas augstskolās. Ja mūsu students grib turpināt studijas kādā Eiropas augstskolā, viņam nākas gadu zaudēt, lai pielāgotos viņu mācību programmām un mācību ritmam. Arī svešvalodas zināšanas mūsu studentiem nav vajadzīgā līmenī. Vitālijs Zirdziņš analizēja mācību programmu salāgošanas iespējas ar Eiropas medicīnisko augstskolu mācību programmām. Tomēr viņš izteica domu, ka nav jēgas pārņemt kādas konkrētas augstskolas modeli. Ir jāmeklē pašiem, jo arī Eiropas medicīniskās augstskolas nav apmierinātas ar savām programmām. Runātājs uzsvēra, ka Latvijai, drīzumā iekļaujoties Eiropas Savienībā, tās standarti kļūs saistoši.

Pediatrijas nodaļas dekāne docente Ingrīda Rumba runāja par pediatru izglītības perspektīvām. Viņa minēja, ka zīdaiņu un bērnu mirstība pēdējos gados ir palielinājusies, taču Rietumu pieredzi, kad bērnu aprūpē gan ģimenes ārsts, gan pediatrs, vēl nav iespējams ieviest, jo ģimenes ārstu prakse patlaban tikai veidojas, savukārt liels pediatru skaits ir izbraucis no Latvijas. Diemžēl docentei nācās minēt tādu faktu, kā vecāku zemo medicīniskās izglītības un vispārējās inteliģences līmeni.

Interesantus referātus nolasīja arī Stomatoloģijas fakultātes prodekāne M.Kučinska, Farmācijas fakultātes dekāne docente V.Eniņa, Māsizglītības fakultātes dekāne B.Geidāne, Rehabilitācijas fakultātes dekāns A.Vētra. Bet LMA zinātņu prorektors docents Māris Baltiņš un Zinātņu akadēmijas akadēmiķis profesors Jānis Stradiņš runāja par Latvijas Medicīnas akadēmijas vēsturi un Latvijas Universitātes lomu augstākās medicīniskās izglītības attīstībā Latvijā.

Pēc tam – koreferāti un diskusijas par medicīnas un farmācijas vēsturi, kā arī dažādu paaudžu mediķu kopīgs saiets.

Vairis Ozols,

"LV" nozares redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!