• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Kāds mums bijis Ģimenes gads. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.02.1995., Nr. 22 https://www.vestnesis.lv/ta/id/26805

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijā - ES komisārs

Vēl šajā numurā

10.02.1995., Nr. 22

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Kāds mums bijis Ģimenes gads

Aizvakar, 8.februārī, notika Ministru kabineta Demogrāfijas komisijas sanāksme, kurā šīs komisijas loceklis Edvīns Vītoliņš informēja par konferenci Bratislavā, kas bija veltīta starptautiskā Ģimenes gada noslēgumam. Konferencē piedalījās 74 valstu pārstāvji.

Daļa no tiem sniedza ziņojumus par demogrāfiskajām problēmām un to risinājumiem savās valstīs. Latvijas paziņojums par mūsu problēmām — maza dzimstība, liela mirstība, okupācijas un imigrācijas sekas u.c. — tika izplatīts rakstveidā konferences dalībniekiem.

Galvenais guvums, kā atzīmēja Edvīns Vītoliņš, ir citu valstu pieredze, īpaši līdzīgā ekonomiskā un politiskā situācijā esošu valstu pieredze, piemēram, Bulgārijas pieredze demogrāfisko jautājumu risināšanā. Taču, kā atzina visi komisijas locekļi, ir nobriedusi nepieciešamība gada laikā uzkrāto pieredzi apkopot, sistematizēt un izplatīt sabiedrībā ar preses starpniecību.

Būtisks jautājums, uz kuru jau tuvākajā laikā jāatrod pozitīva atbilde, ir veselības mācības ieviešana visos izglītības posmos. Ir jāpanāk vienošanās ar ministrijām, kuru pārziņā ir skolas, ka veselības mācība tiek ieviesta ne kā atsevišķas stundas, bet gan kā sistematizēts kurss ar skolotāju un metodisko līdzekļu pilnīgu nodrošinājumu. Izglītības satura un eksamenizācijas centra vadītājs Guntis Vasiļevskis iepazīstināja ar diviem metodiskiem līdzekļiem veselības mācībā, kā arī ar Zemkopības ministrijas sagatavoto un izdoto mācību grāmatu, kas visiem izraisīja pārsteigumu un vienotu viedokli, ka veselības mācības ieviešanā ir nepieciešama lielāka savstarpējā informētība un koordinācija. Labklājības ministrs Andris Bērziņš kā vienu no šī brīža galvenajiem uzdevumiem minēja speciālistiem kopīgi izstrādāt veselības mācības programmu, atbilstoši bērnu vecumam, un šim mācību priekšmetam atrast vietu skolu mācību stundu sarakstā.

Kritisks viedoklis izskanēja arī par Latvijas Medicīnas akadēmijas veselības aprūpes skolu, kur joprojām nav īstas skaidrības, ar ko tai nodarboties — gatavot profesionāļus vai veselības mācības skolotājus skolām.

Komisijas locekļi apsprieda arī jauno nodokļu likumprojektu saturu, izsakot bažas, vai to pieņemšanas gadījumā necietīs jau tā visai trūcīgais ģimenes budžets.

Turpinājumā Demogrāfijass komisijas locekļi risināja organizatoriskos jautājumus sakarā ar 12.maijā paredzēto konferenci par demogrāfisko stāvokli un problēmām mūsu valstī, kurā piedalīsies ANO pārstāvji un speciālisti ne vien no Latvijas, bet arī no Zviedrijas, Somijas un citām valstīm.

Vairis Ozols ,

"LV" nozares redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!