• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Mēs esam Eiropas valsts un Eiropas sabiedrība. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.02.1995., Nr. 25 https://www.vestnesis.lv/ta/id/26821

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts statistikas komitejas informācija

Namīpašumu denacionalizācijas gaita 1994.gadā

Vēl šajā numurā

16.02.1995., Nr. 25

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Mēs esam Eiropas valsts un Eiropas sabiedrība

Vakar, trešdien, 15.februāra vakarā Latvijas Republikas Ministru prezidents Māris Gailis rīkoja pieņemšanu Rīgas Latviešu biedrības nama Baltajā zālē sakarā ar Latvijas uzņemšanu Eiropas Padomē. Svinīgā un sirsnīgā gaisotnē, lielākajai Valdības locekļu, Saeimas deputātu, diplomātiskā korpusa un sabiedrības pārstāvju daļai klātesot, pirms oficiālā šampanieša tosta uzrunu un atgādinājumu teica Ministru prezidents.

Ministru prezidents Māris Gailis:

Ekselences, dāmas un kungi,

pirms dažām dienām Francijas pilsētā Strasbūrā notika ceremonija, kurā Latvija tika svinīgi uzņemta Eiropas Padomē. Pozitīvu lēmumu par Latvijas uzņemšanu šajā nozīmīgajā organizācijā pieņēma Eiropas Padomes Parlamentārā asambleja. Līdz ar to Latvija beidzot ir kļuvusi par Eiropas Padomes 34.dalībvalsti. Līdz šim Latvijai šai organizācijā bija īpašā viesa statuss.

Mēs, izpildījuši visus nosacījumus, lai Latvija kļūtu pilntiesīga locekle. Nākotnē ir svarīgi nodrošināt Latvijas parlamentārās delegācijas aktīvu darbību Eiropas Padomē, īpaši ievērojot to faktu, ka Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas deputāti veido Rietumeiropas Savienības Parlamentāro asambleju, kas dod iespēju risināt arī mums tik svarīgos drošības jautājumus.

Latvijas pilntiesīga dalība Eiropas Padomē ir priekšnoteikums Latvijas tālākai integrācijai Eiropas politiskajās un saimnieciskajās struktūrās. Ir paredzēts, ka jau šā gada pirmajā pusē tiks parakstīts Latvijas un Eiropas Savienības asociatīvais līgums.

Dažreiz dzirdam apgalvojumus — kāpēc gan mums tā Eiropa ir vajadzīga? Nemaz nerunājot par to, ka jau ģeogrāfiski un kultūrvēsturiski mēs nemaz citur vienkārši nevaram būt, jāteic, ka mūsdienu pasaulē neviena valsts (tajā skaitā Latvija), ja vien tā neizvēlas pašnāvniecisko izolacionisma politiku, nespēj palikt vienatnē pati par sevi. Mums vajadzīgi stipri un uzticami draugi un sabiedrotie. Ceļu kopā ar Eiropas Savienību izvēlējušies mūsu kaimiņi zviedri un somi. Iestāšanās Eiropas Savienībā uzskatāma par būtisku arī latviešu tautas izdzīvošanai un Latvijas valsts saglabāšanai. Esmu pārliecināts, ka iekļaušanās ES veicinās Latvijas valstisko drošību, ļaus piedalīties Eiropas reģionālās drošības politikas veidošanā. Protams, tāpat kā pie mūsu kaimiņiem, arī Latvijā izšķirošo lēmumu pieņems pilsoņi visas tautas nobalsošanā.

Pareizi saprasta integrācija, kas rēķinās ar ģeopolitiskajām realitātēm un norit modernās valstiskuma izpratnes gultnē, neapšaubāmi sekmēs arī Latvijas saimniecības, zinātnes, izglītības un kultūras straujāku attīstību.

Tomēr mēs nedrīkstam slīgt pašpmierinātībā. Daudz darāmā vēl ir gan nacionālās un eiropeiskās pašcieņas kopšanā, gan likumdošanas harmonizēšanā, gan mūsu valsts iekšējās un ārējās drošības stiprināšanā, gan saimniecības attīstīšanā. Esmu pārliecināts, ka viss nosauktais un vēl vairāk ir mūsu spēkos.

Paldies par uzmanību!

 

Pēc tam klātesošos uzrunāja ārlietu ministrs Valdis Birkavs.

 

(Diemžēl, "LV" redakcijas rīcībā vakar vakarā uzreiz nebija uzrunas teksta latviešu valodā, kuru diplomātiskais korpuss bija savlaicīgi saņēmis angļu valodā un kurai varēja sekot tiešā klātbūtnē.)

"LV" korespondents

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!