• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Pašaizliedzība un attieksme pret pienākumu veido stipru valsti. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.02.1995., Nr. 25 https://www.vestnesis.lv/ta/id/26823

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Pie Valsts prezidenta - Latvijas pasta ģenerāldirektors

Vēl šajā numurā

16.02.1995., Nr. 25

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Pašaizliedzība un attieksme pret pienākumu veido stipru valsti

– Protams, atrodoties Latvijā tikai dažas dienas, es nevaru dot savu vērtējumu visiem aspektiem. Taču vislielāko iespaidu no Latvijā redzētā uz mani atstāja visu sastapto cilvēku pašaizliedzība, viņu attieksme pret saviem pienākumiem, – tā preses konferencē savā Latvijas trīs dienu apmeklējuma noslēgumā žurnālistiem vakar, 15.februārī, teica Dānijas aizsardzības spēku virspavēlnieks, ģenerālis Jorgens Linga.

Dažās Latvijas apmeklējuma dienās dāņu ģenerālis tikās ar Latvijas Republikas aizsardzības ministru Jāni Arvedu Trapānu un Nacionālo bruņoto spēku komandieri Juri Dalbiņu. Ģenerālis Linga apmeklēja Baltijas miera spēku bataljona mācību centru Ādažos, gaisa spēku bāzi Lielvārdē, tikās ar Saeimas Aizsardzības un iekšlietu komisijas priekšsēdētāju Andri Līgotni. Īsi pirms aizlidošanas viesis iepazinās ar Latvijas Kara muzeju. Šeit muzejā notika arī preses konference.

Dānijas aizsardzības spēku komandieris pastāstīja, ka jau 17.janvārī Dānijā viņš redzējis Latvijas nacionālo aizsardzības spēku kadetus, kuri mācās Dānijā. – Viņi uz mani atstāja labu iespaidu. Esmu pārliecināts, ka Dānijā viņi jo ātri apgūs zināšanas, – teica dāņu ģenerālis. – Domāju, jūs savu aizsardzības spēku izveidē vēl tikai sākat iet savu ceļu, jūs sperat pirmos soļus, bet jūs esat uz pareizā ceļa, – teica Dānijas aizsardzības spēku komandieris. Kā vienu no pozitīvākajiem aspektiem savos Latvijas iespaidos ģenerālis atzīmēja "līdzsvaru starp iniciatīvu un disciplinētību" latviešu karavīru un virsnieku stājā.

Žurnālistu jautājumiem atvēlētajā preses konferences daļā Dānijas aizsardzības spēku komandieris plašāk atbildēja uz "Latvijas Vēstneša" jautājumu: kā dāņu ģenerālis tuvākajā un tālākajā nākotnē redz Latvijas attiecības ar NATO.

Jorgens Linga augstu novērtēja faktu, ka Latvija parakstījusi vienošanos "Partnerattiecības mieram".

– Tā ir bāze, kuras ietvaros Latvija tagad var veidot ciešākas attiecības ar NATO, – teica dāņu ģenerālis, uzsverot, ka Latvijai, attīstoties kā suverēnai demokrātiskai valstij, savi bruņotie spēki tomēr jāveido maksimāli tuvu NATO standartiem. No šī viedokļa ļoti svarīga ir Baltijas miera spēku bataljona izveidošana. – Šis bataljons ir "dzinējs", kas sekmēs jūsu virzību uz NATO, – teica Jorgens Linga, uzsverot, ka Baltijas miera spēku bataljonam ir patiešām labas perspektīvas. – Aprobežojoties tikai ar savu kadetu apmācīšanu ārzemēs, jūs, vienalga, nevarat iemācīties visu, – tālāk teica dāņu ģenerālis. – Paralēli mācību procesam jums vajag arī piedalīties starptautiskos projektos un integrēties starptautiskās struktūrās.

Jorgens Linga pastāstīja, ka Dānijas miera spēku bataljonā dien apmēram četri tūkstoši karavīru. Pēc trīs dienesta gadiem šajā augsta prestiža bataljonā viņi tiek pārcelti uz citām daļām. Tādējādi tiek paaugstināts Dānijas aizsardzības spēku kopējais līmenis. Līdzīgu praksi ģenerālis Linga ieteica arī Latvijas aizsardzības spēkiem. Viņš atzīmēja, ka daudzas militārās zināšanas noder arī civilajā dzīvē un mācības aizsardzības spēku struktūrās var sekmēt valsts kopējo labklājību. Dānijas aizsardzības spēku komandieris visai atzinīgi izteicās par Baltijas miera spēku bataljona mācību centrā Ādažos redzēto.

– Es tur redzēju labas ēkas un labu aprīkojumu, kā arī prasmīgus komandierus. Vīri likās ar dienestu apmierināti, – teica J.Linga, novēlot, lai dienests Baltijas miera spēku bataljonā latviešu jaunekļiem kļūtu par prestižu un līdz ar to arī par konkurences stimulu.

Jorgens Linga atbildēja arī uz vairākiem žurnālistu jautājumiem par notikumiem Čečenijā. Viņš uzsvēra, ka nav politiķis un var atsaukties tikai uz Dānijas ārlietu ministra viedokli, kā arī uz dāņu presē izskanējušajiem vērtējumiem. Tie, pēc ģenerāļa Lingas vārdiem, esot krasi atšķirīgi. Vieni komentētāji uzskata, ka notikumi Čečenijā var vājināt Maskavā pie varas esošos politiskos spēkus. Daži citi komentētāji, turpretim, esot pilnīgi pretējās domās.

– Katrā ziņā ir slikti, ka Čečenijā tiek pārkāptas cilvēka tiesības. Taču šis reģions atrodas Krievijas iekšienē, tas nerobežojas ne ar Dāniju, ne Latviju, un tāpēc nedomāju, ka tas varētu atstāt tiešas negatīvas sekas, – teica ģenerālis Linga. Uz žurnālistu jautājumu, vai Dānijā tiek pētīta Čečenijas notikumu militārā pieredze, viņš atbildēja apstiprinoši: ar to nodarbojoties Dānijas aizsardzības spēku izlūkdienests, taču tā esot konfidenciāla informācija. Ģenerālis Linga pozitīvi novērtēja gandrīz tūkstoš Dānijas miera spēku karavīru misiju bijušajā Dienvidslāvijā. Dānijai šajā jomā uzkrāta liela pieredze. Jau vairāk nekā 40 gadus dāņu miera spēku karavīri pastāvīgi pilda savu dienestu sešos līdz desmit pasaules "karstajos punktos".

"LV" korespondents

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!