• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ar Somiju mēs esam itin tuvi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.02.1995., Nr. 28 https://www.vestnesis.lv/ta/id/26854

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Baltijas valstu kopības vārdā

Vēl šajā numurā

22.02.1995., Nr. 28

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ar Somiju mēs esam itin tuvi

Divas dienas Latvijā uzturējās Somijas Parlamenta

priekšsēdētāja (spīkere) Rita Osukainena

Vakar, 21. februārī, pirms izlidošanas uz Somiju lidostā "Rīga" preses konferenci rīkoja Somijas Parlamenta priekšsēdētāja Rita Osukainena, kas bija ieradusies Latvijā divu dienu vizītē pēc Saeimas priekšsēdētāja Anatolija Gorbunova uzaicinājuma. Viņa pastāstīja žurnālistiem, ka vīzītes laikā, tiekoties ar Latvijas Valsts prezidentu Gunti Ulmani, Ministru prezidentu Māri Gaili un Saeimas priekšsēdētāju Anatoliju Gorbunovu, ir pārrunāti svarīgi jautājumi, kas saistās ar Somijas Parlamenta pieredzi Eiropas Savienībā, kā arī konkrētām sadarbības programmām — "VIA BALTICA", enerģētikas, izglītības un citās jomās.

Sarunā ar Saeimas priekšsēdētāju Anatoliju Gorbunovu dienu iepriekš tika pārrunāti jautājumi, kas saistās ar Somijas Parlamenta darba pieredzi Eiropas Savienībā, par Latvijas gatavošanos vēlēšanām un ar to saistītajām likumdošanas aktivitātēm Saeimā. Abpusēji ieinteresēta saruna izvērtās par parlamentu darba organizēšanu un pieredzi.

A.Gorbunovs uzsvēra, ka turpināt sadarbību starp Latvijas Saeimu un Somijas Parlamentu ir īpaši svarīgi tagad, kad Somija jau darbojas Eiropas Savienības struktūrās, bet Latvija šogad cer kļūt par ES asociēto locekli. R.Osukainena atzina, ka Latvijai būtu svarīgi uzzināt, ar kādām grūtībām nācās saskarties Somijai. "Šobrīd mēs cenšamies efektivizēt un uzlabot sava Parlamenta darbu Eiropas Savienībā, sevišķu uzmanību pievēršot tam, lai mūsu eiroparlamentārieši, darbodamies ES, neaizmirstu somu lietas un intereses," teica Rita Osukainena.

Sarunas laikā īpaša uzmanība tika pievērsta demokrātijas tradīcijām abās valstīs. Kā zināms, Somijas Parlaments ir viens no vecākajiem pasaulē, savukārt Latvijas Republikas 5. Saeima, atjaunojot 1922. gada Satversmi, ļāva valsts politikas veidošanā piedalīties daudziem politiskajiem spēkiem, tādējādi garantējot stabilitāti valstī.

Tikšanās noslēgumā Rita Osukainena pasniedza Saeimas priekšsēdētājam Anatolijam Gorbunovam Somijas Parlamenta sudraba medaļu. Piemiņai no vizītes Latvijā Rita Osukainena saņēma keramikas šķīvi ar Saeimas nama attēlu.

Tāpat pirmdien, 20. februārī, Somijas Parlamenta priekšsēdētāja Rita Osukainena tikās arī ar Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas locekļiem. R.Osukainena ilgu laiku strādājusi par somu valodas skolotāju, kā arī bijusi Somijas izglītības ministre. R.Osukainena atzīmēja, ka ministres amatā viņai bija jārēķinās ar nepietiekamo budžetu, taču ar to nevajadzētu pārāk bieži attaisnot visus trūkumus. "Svarīgi, lai skolotājs cienītu jaunos cilvēkus, vēlētu viņiem visu labāko, un jau ar to vien varēs panākt izglītības kvalitātes kāpumu," teica R.Osukainene.

Runājot par izglītības problēmām Latvijā, Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas deputāts Dzintars Ābiķis atzina nepieciešamību pielāgot izglītības saturu jaunajam darba tirgus pieprasījumam. Taču, kā atzina Dz.Ābiķis, valdība izprot situāciju, jo"skolotāji bija pirmā budžeta iestāžu darbinieku kategorija, kurai, lai arī nedaudz, tomēr paaugstināja algas".

Dainis Stalts pastāstīja par komisijas lēmumu izveidot Latvijas Universitātē somuugru valodu katedru, kas nākotnē, cerams, kļūs arī par kultūras centru. Saeimā tuvākajā laikā tiks dibināta līvu atbalsta grupa.

R.Osukainena atzīmēja, ka bez pamatizglītības dzimtajā valodā valoda pakāpeniski izzūd, un izteica cerību, ka līdzās citām nacionālajām skolām Latvijā būs arī lībiešu mācību iestādes.

Pēc Saeimas ziņu dienesta

materiāliem

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!