• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par plūdiem Ogrē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.02.1995., Nr. 29 https://www.vestnesis.lv/ta/id/26879

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par plūdiem Ogrē (turpinājums)

Vēl šajā numurā

23.02.1995., Nr. 29

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par plūdiem Ogrē

Iekšlietu ministrijas informativais ziņojums

Pirmdien, 20. februārī, plkst. 1.55 Iekšlietu ministrijas dežūrējošā dienestā tika saņemts ziņojums no Ogres rajona policijas nodaļas dežuranta par stihisku nelaimi Ogres pilsētā, kas radusies, ledus sastrēguma dēļ strauji paceļoties ūdens līmenim Ogres upē. Palu laika kritiskais ūdens līmenis ir 1,75 m, bet pašreiz tas ir 2,75m. Ūdens līmeņa celšanās rezultātā vairākās vietās tika bojāts aizsargdambis, tika apludinātas 16 dzīvojamās mājas un palīgsaimniecības ēkas.

Uz stihiskās nelaimes vietu pēc trauksmes signāla tika mobilizēti visi Ogres rajona policijas nodaļas, ceļu policijas, ugundzēsības un glābšanas dienesta darbinieki, kā arī zemessargi un rajona slimnīcas ārsti. Uz notikuma vietu izbrauca divas Mobilā policijas pulka ekipāžas iedzīvotāju evakuācijas veikšanai un notikuma vietas apsardzei.

Tā kā visi pilsētas iedzīvotāji jau vairākkārt tikuši brīdināti par iespējamo plūdu briesmām, daudzi bija savas mājas atstājuši un apmetušies viesnīcā vai pie radiniekiem. Neskatoties uz to, nācās evakuēt 12 cilvēkus no strauji applūstošās teritorijas. Upuru starp iedzīvotājiem nav. Operatīvo vadību un kontroli veic Ogres rajona policijas nodaļas priekšnieks V.Krīvmanis.

Ņemot vērā pašreizējo situāciju un to, ka ūdenslīmeņa otrreizējā celšanās ir iespējama, Ogres pilsētas dome pieņēmusi lēmumu nostiprināt aizsargdambi.

Ogres rajona policijas nodaļa sadarbībā ar zemessardzi, ņemot vērā pašreizējo operatīvo stāvokli plūdu rajonā, izvietojusi divas policijas un vienu zemessargu diennakts posteņus, lai nepieļautu bez iedzīvotājiem atstāto māju uzlaušanu un konstatētu aizsargdambja jaunus bojājumus.

Iekšlietu ministrijā saņemta informācija no Aizkraules rajona policijas nodaļas, Jēkabpils rajona policijas nodaļas, Rīgas rajona Saulkrastu policijas nodaļas par vietējo ārkārtējo komisiju izveidošanu iespējamo plūdu un plūdu seku novēršanai.

IeM preses centrs

22. februārī pulksten 17.00

 

Valsts prezidents stihijas vietā

Vakar, 22. februārī, Valsts prezidents Guntis Ulmanis kopā ar valsts reformu ministri Vitu Tēraudu apmeklēja nelaimes piemeklēto Ogres pilsētu, kur pagājušās nedēļas nogalē ūdens pārrāva valni un appludināja gandrīz trīsdesmit mājas. Faktiski cietušas vēl arī citas mājas, kuru pagrabos ieplūdis ūdens. Ūdenī nokļuvis šķidrais kurināmais, kas mazina cerības pēc nelaimes saņemt atpakaļ lietojamu mantu. Diemžēl mājas netiek apsargātas, un zagļi sāk izmantot šo iespēju.

Prezidentu sagaidīja gan cietušo namu iedzīvotāji, gan dažādas pilsētas un rajona organizācijas. Aculiecinieki stāstīja, ka ūdens šo dabas izveidoto ieplaku piepildījis pēc tam, kad tika pārrauts vēl pirms 15 gadiem nepabeigtais dambis pie Ogres upes. Policija centusies aicināt palīgā Rīgas HES ļaudis nolaist ūdeni Daugavā, taču viņi nav pat reaģējuši uz šiem lūgumiem un nav bijuši spējīgi profesionāli rīkoties. Pret pilsētas pašvaldības vadītāja Edvīna Bartkeviča palīgā saucienu visiejūtīgāk un prasmīgāk atsaukusies Zemessardze. Toties republikas Civilās aizsardzības dienesta vadītājs Kārlis Mucinieks atteicis, ka tā neesot viņa kompetence, ka viņam neesot nekādas tehnikas, nedz arī spēku, ko sūtīt palīgā. Tiešām, pirms pāris gadiem likvidētā civilās aizsardzības saimniecība pilnībā izvazāta, nav pat skaļruņa, lielie ūdenssūkņi nokļuvuši privātstruktūru rokās un ir izkomplektēti. Vienu rokā sadzīto lieljaudas sūkni Trikotāžas kombinātā kopā salikt cenšas jau otro dienu.

Prezidents ierodoties redzēja strādājam vienu traktoru, vienu smago pašizkrāvēju, kas steidza ar akmeņiem nostiprināt valni, un cilvēkus, kas ar saimniecības sūkņiem centās mazināt ūdenslīmeni applūdušajā teritorijā. Cilvēki ar sarūgtinājumu stāstīja ne tikai par neorganizētību, bet pat par noziedzīgu rīcību. Pirmās atvestās gumijas laivas izmantojuši cilvēki, kas metušies glābt mantu. Viņi steiguši pārnest televizorus un citas vērtīgas lietas uz augšstāviem, tāpēc vēlāk pamodušies cilvēki bijuši

 

Turpinājums 3.lpp.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!