• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Rietumu militāro padomnieku ceļš - caur Latviju, Lietuvu, Igauniju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.03.1995., Nr. 38 https://www.vestnesis.lv/ta/id/26930

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts prezidenta paziņojums

Vēl šajā numurā

10.03.1995., Nr. 38

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Rietumu militāro padomnieku ceļš — caur Latviju, Lietuvu, Igauniju

Kopš otrdienas līdz šodienai, 10.martam, Latvijā uzturējās starptautiskā militāro padomnieku grupa, kurā bija atvaļinātais ģenerālis sers Garijs Džonsons no Lielbritānijas, Atlantijas komitejas ģenerālsekretārs Ellemans Elingsens no Norvēģijas, NATO štāba starptautiskās plānošanas daļas bijušais izpilddirektors Dītrihs Genšels no Vācijas, Zviedrijas Nacionālās aizsardzības koledžas viceprezidents Svens Persons, bijušais Somijas ģenerālštāba priekšnieks ģenerālis Perti Tolla un atvaļinātais vēstnieks Valters Stadlers no ASV.

Viesi tikās ar aizsardzības ministru Jāni Arvedu Trapānu, ar Nacionālo bruņoto spēku vadību, kā arī ar visu triju Baltijas valstu aizsardzības ministriju valsts sekretāriem un Latvijā akreditētajiem ārvalstu militārajiem atašejiem.

Vakar, 9.martā, Aizsardzības ministrijā notika preses konference, kurā aizsardzības ministrs Jānis Arveds Trapāns pastāstīja, ka padomnieku grupa izveidota pēc Baltijas valstu lūguma un ka šīs padomnieku grupas darba loks būs ļoti plašs. Galvenais uzdevums ir palīdzēt Baltijas valstīm izveidot savas aizsardzības koncepcijas. — Šajā grupā apvienojusies Rietumeiropas militāro speciālistu elite, — teica aizsardzības ministrs, uzsverot, ka šie cilvēki savā darbībā ir pilnīgi neatkarīgi un padomus Baltijas valstīm sniedz tikai tajās jomās, kurās tiek lūgta attiecīga palīdzība. Būdami neatkarīgi no savām valdībām, šie speciālisti vienlaikus bauda savu valdību atbalstu.

Padomnieku grupas vadītājs ģenerālis Garijs Džonsons no Lielbritānijas augstu novērtēja Rīgā pavadītās dienas, uzsverot, ka neliela valsts viena pati nespēj sevi aizsargāt. — Konkrētos lēmumus pieņems jūsu valdība, — teica ģenerālis Džonsons, runājot par padomnieku grupas turpmāko darbību. —Mēs varam tikai pastāstīt par savu valstu pieredzi un palīdzēt jums atrast jūsu situācijai vispiemērotākos risinājumus.

Jānis Arveds Trapāns savukārt teica, ka šī bijusi pati pirmā padomnieku grupas vizīte Baltijas valstīs un ka darbs esot pašā sākumā. — Nevar jau pāris dienās atrisināt problēmas, kas sakrājušās 50 gados, — teica ministrs.

Padomnieku grupas nākamā vizīte būs 3. — 5.aprīlī Viļņā, pēc tam viņi apmeklēs Tallinu, lai tad — rotācijas kārtībā — atkal ierastos Rīgā.

Atbildot uz "LV" jautājumu par Čečenijas kara vērtējumu no militārā viedokļa, Dītrihs Genšels teica:

— Varētu strīdēties, vai tā ir vai nav Krievijas iekšējā lieta. Taču nav apšaubāms fakts, ka veids, kādā Krievija rīkojas Čečenijā, ir daudzu ANO un citu starptautisko institūciju lēmumu rupjš pārkāpums. Man personiski liekas, ka Krievija uz Čečeniju raugās citādi nekā uz Baltijas valstīm. Taču Čečenijas notikumi mūs dara īpaši uzmanīgus un mums tiem ļoti rūpīgi jāseko. Mums visiem kopā.

Ģenerālis Garijs Džonsons preses konferences izskaņā izteica atzinību Latvijas žurnālistu aktivitātei un aicināja mudināt sabiedrību plašai diskusijai par valsts aizsardzības koncepciju. —Valsts aizsardzība ir pārāk nopietns uzdevums, lai to uzticētu tikai militārpersonām, — teica ģenerālis Džonsons.

Jānis Ūdris,

"LV" ārpolitikas redaktors

Foto: Māris Kaparkalējs "LV"

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!