• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvijas Valsts standarts. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.03.1995., Nr. 45 https://www.vestnesis.lv/ta/id/26970

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts ieņēmumu dienesta norādījumi

Par Latvijas Republikas likuma "Par izložu un azartspēļu nodevu un nodokli" piemērošanas kārtību

Vēl šajā numurā

23.03.1995., Nr. 45

RĪKI
Tiesību aktu un oficiālo paziņojumu oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā. Piedāvājam lejuplādēt digitalizētā laidiena saturu (no Latvijas Nacionālās bibliotēkas krājuma).

Latvijas Republikas Lauksaimniecības ministrija

Latvijas Valsts standarts

 

Govs piens. LV ST LM 1-92 Iepirkuma prasības. ar 1.izmaiņu Ieviešanas datums 1992.01.08. 1.izmaiņas spēkā no 1995.01.03.

 

Standarta neievērošana sodāma pēc likuma.

Standarts paredzēts govs piena vērtēšanai, ko pārstrādes uzņēmumi iepērk no piena piegādātājiem.

 

1. Prasības piena kvalitātei

1.1. Pienam jābūt iegūtam no klīniski veselām govīm saskaņā ar spēkā esošajiem veterinārsanitārajiem un higiēniskajiem noteikumiem, un tā kvalitātei jāatbilst šajā standartā noteiktajām prasībām.

1.2. Pārstrādes uzņēmumi pieņem pienu no piegādātājiem tikai ar veterinārā dienesta atļauju, kuru izsniedz saskaņā ar Valsts Veterinārā departamenta noteikto kārtību.

1.3. Piens tūlīt pēc slaukšanas jāizkāš (jāattīra).

Ja pienu nav paredzēts savākt 2 stundu laikā pēc slaukšanas, tad stundas laikā tas jāatdzesē līdz 8°C temparatūrai vai zemāk pie dienas savākuma un līdz 6°C temperatūrai vai zemāk, ja savākšana nenotiek dienas laikā.

Pieņemot pienu pārstrādes uzņēmumā, tā temperatūra nedrīkst pārsniegt 10°C. Piens ar augstāku temperatūru tiek uzskatīts par neatdzesētu.

1.4. Pienam jābūt dabiskam, baltam vai ar viegli dzeltenīgu nokrāsu, bez nogulsnēm un pārslām. Nav pieļaujama piena sasalšana. Nedrīkst pieņemt (nodot) pienu, kas iegūts 7 pirmajās un 7 pēdējās laktācijas dienās (jaunpienu un vecpienu).

1.5. Piena sasalšanas temperatūrai jābūt ne augstākai par mīnus 0,510°C.

1.6. Piens nedrīkst saturēt inhibitorus un neitralizējošas vielas (antibiotikas, mazgāšanas un dezinfekcijas līdzekļu atlikumus, formalīnu, amonjaku, sodu, ūdeņraža peroksīdu u.c.).

1.7. Smago metālu, arsēna, aflotoksīna M1 un pesticīdu saturs nedrīkst pārsniegt LR Labklājības ministrijas apstiprinātās maksimāli pieļaujamās koncentrācijas.

1.8. Saskaņā ar prasībām, kas minētas tabulā, pienu iedala augstākajā, pirmajā un otrajā šķirā.

 

Rādītājs, Raksturojums un lielums
nosaukums Augstākā šķira 1.šķira 2.šķira
 
Krāsa, smarža Raksturīga svaigam pienam, bez citām smaržām un piegaršām.
un garša Pieļaujama viegla barības
piegarša un smarža.
Blīvums, kg/m3
ne zemāks 1028 1027 1027
Skābums, oT 16-18 16-18 16-19
pH 6,73-6,64 6,73-6,64 6,73-6,58
Tīrības grupa
pēc etalona, ne
zemāka par I I II
Baktēriju kopskaits,
tūkst./cm3, ne lielāks 100 500*) 4000*)
Reduktāzes klase**) - I II
Somatisko šūnu skaits,
tūkst./cm3, ne lielāks 400 500 750

*) no 1997.g. 01.01. - 1.šķira - 400 tūkst/cm3, 2.šķira - 1000 tūkst/cm3;

**) metodi atļauts lietot līdz 1997.g. 01.01.

Izmainīts, 1.izmaiņa.

1.8.1. Izslēgts.

1.8.2. Bērnu uztura produktu un sterilizēto produktu ražošanai paredzētajam pienam jāatbilst augstākās vai I.šķiras prasībām, tā termoizturībai jābūt ne zemākai par 2.grupu.

1.8.3. Siera ražošanai paredzētajam pienam jāatbilst augstākās vai I.šķiras prasībām, tā rūgšanas-recināšanas provei jābūt ne zemākai par 2.klasi. Mezofīlo anaerobo baktēriju sporu skaits nedrīkst būt lielākas par 6 sporām/cm3 (sieriem ar augstu otrās uzsildīšanas temperatūru ne vairāk par 2 sporām/cm3). Izmanīts, 1.izmaiņa.

1.9. Nedrīkst pieņemt pienu:

a) kas neatbilst šī standrata punktu 1.4., 1.5., 1.6., 1.7., 1.8. prasībām;

b) ar ķimikāliju un naftas produktu piegaršu un smaržu;

c) ar rūgtu, sasmakušu garšu.

 

2. Pienemšanas noteikumi

2.1. Oragnoleptiskos (vai sensoros) rādītājus nosaka katrai partijai.

2.2. Temparatūru, tīrību, skābumu, tauku saturu nosaka katrai partijai vai periodiski, bet ne retāk kā reizi 15 dienās.

2.3. Olbaltumvielu saturu un somatisko šūnu skaitu nosaka ne retāk kā reizi mēnesī.

2.4. Baktēriju kopskaitu nosaka ne retāk kā reizi mēnesī. Pēc ražotāja pieprasījuma veic papildu analīzi, bet ne biežāk kā reizi noteiktajā periodā. Analīzes dienu nosaka uzņēmums.

2.5. Inhibitoru klātbūtni nosaka ne retāk kā reizi mēnesī. Ja piens satur inhibitorus, tad pārbaudes dienā to pieņem, kā aprakstīts piena pieņemšanas instrukcijā. Nākošo piena partiju nepieņem līdz analīzes rezultāta iegūšanai.

2.6. Piena sasalšanas temperatūru (dabiskumu) pārbauda aizdomu gadījumā, analīzes rezultāts attiecas tikai uz pārbaudīto partiju.

2.7. Neitralizējošās vielas nosaka aizdomu gadījumos.

2.8. Termoizturību pārbauda katrai piena partijai, kas paredzēta bērnu uztura produktu un sterilizēto produktu ražošanai.

2.9. Rūgšanas - recināšanas provi un mezofilo anaerobo baktēriju sporu skaitu nosaka tikai siera ražošanai paredzētajam pienam ne retāk kā 1 reizi 15 dienās.

2.10. Pesticīdu, smago metālu, arsena, Aflotoksīna M1 saturu nosaka specializētās laboratorijās saskaņā ar Veselības aizsardzības ministrijas un Lauksaimniecības ministrijas apstiprināto periodiskumu.

2.11. Analīžu veikšanas dienu nosaka pārstrādes uzņēmuma laboratorija, nesaskaņojot ar piegādātāju.

 

3. Analīžu metodes

3.1. Paraugu noņemšana un sagatavošana analīzei saskaņā ar GOST 13928 un LV ST ZM 6.

3.2. Piena kvalitātes rādītājus nosaka pēc sekojošiem standartiem:

3.2.1. Temperatūru - saskaņā ar GOST 26754.

3.2.2. Blīvumu - saskaņā ar GOST 3625.

3.2.3. Skābumu - saskaņā ar GOST 3624, vai GOST 26781.

3.2.4. Tīrību - saskaņā ar GOST 8218.

3.2.5. Tauku saturu - saskaņā ar GOST 5867.

3.2.6. Olbaltumvielu saturu - saskaņā ar GOST 25179 vai ar formoltitrēšanas metodi pēc tehniskās kontroles instrukcijas, apstiprinātas 1988.g.

3.2.7. Baktēriju kopskaitu saskaņā ar LV ST ZM 6.

3.2.8. Somatisko šūnu skaitu saskaņā ar GOST 23453.

3.2.9. Inhibitoru klātbūtni saskaņā ar GOST 23454.

3.2.10. Sodas klātbūtni saskaņā ar GOST 24065.

3.2.11. Amonjaka klātbūtni saskaņā ar GOST 24066.

3.2.12. Ūdeņraža pārskābes klātbūtni saskaņā ar GOST 24067.

3.2.13. Sasalšanas punktu (piena dabiskumu) saskaņā ar GOST 25101. Sasalšanas punktu var noteikt arī ar citu marku krioskopiem, atbilstoši to lietošanas instrukcijai.

3.2.14. Mezofīlo anaerobo baktēriju sporu skaitu saskaņā ar GOST 25102.

3.2.15. Termoizturību saskaņā ar GOST 25228.

3.2.16. Pesticīdus un aflotoksīnu M1 nosaka saskaņā ar Veselības aizsardzības ministrijas apstiprinātām metodikām un GOST 23452.

3.2.17. Smago metālu un arsēna saturu nosaka saskaņā ar GOST 26932, GOST 26933, GOST 26927, GOST 26931, GOST 26930, GOST 26934, kā arī ar citām notaiktā kārtībā apstiprinātām metodikām.

3.2.18. Krāsu, smaržu, garšu, konsistenci nosaka organoleptiski pēc piena pieņemšanas instrukcijā aprakstītās metodes.

3.3. Piena kvalitātes rādītājus atļauts noteikt ar importa iekārtām, kuru precizitāte atbilst standartizēto metožu prasībām.

4. Uzglabāšana un transportēšana

4.1. Ražošanas vietā piens jāuzglabā saskaņā ar veterinārajā likumdošanā paredzētajiem noteikumiem.

4.2. Pienu transportē autocisternās saskaņā ar GOST 9212, metāla kannās saskaņā ar GOST 5037 vai citā tarā, kuru atļauts lietot pārtikas rūpniecībā, ar visa veida transportu, kas atbilst noteikumiem par ātri bojājošos kravu pārvadāšanu katram konkrētam transporta veidam.

5. Normatīvi - tehnisko dokumentu saraksts

NTD apzīmējums Nodaļas numurs
GOST
GOST 3624-67 3.2.3.
3625-84 3.2.2.
5037-78 4.2.
5867-69 3.2.5.
8218-89 3.2.4.
9212-72 4.2.
13928-84 3.1.
23452-79 3.2.16.
23453-90 3.2.8.
23454-79 3.2.9.
24065-80 3.2.10.
24066-80 3.2.11.
24067-80 3.2.12.
25101-82 3.2.13.
25102-82 3.2.14.
25179-90 3.2.6.
25228-82 3.2.15.
26754-85 3.2.1.
26781-85 3.2.3.
26727-86 3.2.17.
26930-86 3.2.17.
26931-86 3.2.17.
26932-86 3.2.17.
26933-86 3.2.17.
26934-86 3.2.17.
LV ST ZM 6-92 3.2.2.

 

Komisijas locekļi

ZM Pārtikas produkcijas kvalitātes Valsts inspekcijas priekšniece J.Pušmucāne

ZM Lopkopības produkcijas nodaļas vadītāja vietniece M.Brunovska

ZM Lopkopības produkcijas nodaļas vecākais referents A.Grūbe

Valsts Veterinārmedicīnas diagnostikas centra direktors A.Dedziņš

Eksporta veicināšanas un ārējo sakaru departamenta nodaļas vadītājs M.Krams

Latvijas Piensaimnieku centrālās savienības prezidents A.Kalvītis

PPKVI Gaļas un piena rūpniecības kontroles laboratorijas vadītāja I.Ozollapa

Tiesību aktu un oficiālo paziņojumu oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!