• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas Republikas likuma "Par izložu un azartspēļu nodevu un nodokli" piemērošanas kārtību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.03.1995., Nr. 45 https://www.vestnesis.lv/ta/id/26972

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Republikas Zemkopības ministrija

Piena pieņemšanas instrukcija

Vēl šajā numurā

23.03.1995., Nr. 45

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Valsts ieņēmumu dienests

Pieņemts: 17.03.1995.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts ieņēmumu dienesta norādījumi

1995. gada 17. martā

Par Latvijas Republikas likuma "Par izložu un azartspēļu nodevu un nodokli" piemērošanas kārtību

Vispārīgie noteikumi

 

Saskaņā ar 1994.gada 16.jūnija Saeimas likumiem "Par izlozēm un azartspēlēm", "Par izložu un azartspēļu nodevu un nodokli", un ar 1994.gada 7.decembra Finansu ministrijas rīkojumu Nr. 414 apstiprināto "Nolikumu par izložu un azartspēļu organizēšanas atļauju (licenču) izsniegšanu", šie Norādījumi nosaka izložu un azartspēļu nodevu un nodokļu maksātājus; objektus; kuri apliekami ar nodokli un nodevu; nodokļu aprēķināšanu; nodokļu, nodevu iemaksu budžetā; kā arī kontroli par šo likumu izpildi.

Latvijas Republikā ir atļautas tikai likumā "Par izlozēm un azartspēlēm" minētās izlozes un azartspēles.

Augšminētie likumi neattiecas uz spēļu automātiem, kas nav klasificējami kā azartspēļu automāti un to uzturēšanai licence nav nepieciešama :

A tips - izklaides spēļu automāti ( dod iespēju spēlēt zināmu laika periodu negūstot nekāda veida laimestu) :

1) bērnu spēļu mašīnas (piem., elektriskie automobīļi, šūpoles u.c.);

2) fiziskās prasmes un iemaņu spēļu automāti (piem., kovbojs, bumbiņu mešana u.c.).

B tips - video spēļu automāti (spēles norise kontrolējama uz video monitora, par augstu rezultātu iespējams spēles laika pagarinājums un spēles programmā nav paredzēta nekāda veida laimesta izmaksa, piem., autobraukšanas, šaušanas sacensības u.c.).

D tips - sporta spēļu imitāciju spēļu automāti (spēles programmā nav paredzēta nekāda veida laimestu izmaksa, piem., futbols, basketbols šautriņu mešana u.c.).

F tips -testu automāti (nosaka un analizē kādu personas ķermeņa fizioloģisko vai konstitucionālo parametru un iegūtie dati tiek salīdzināti ar automāta programmā iekodētā etalona parametriem, piem., reakcijas tests, sitiena ātruma un spēka tests u.c.).

Licences izsniegšanas, pagarināšanas un anulēšanas kārtību nosaka Finansu ministrijas Nolikums par izložu un azartspēļu organizēšanas atļauju (licenču) izsniegšanu. Licencēšanas komisijas lietvedību nodrošina Finansu ministrijas Loteriju, spēļu un licencēšanas nodaļa, kura informē Valsts ieņēmumu dienesta Nodokļu kontroles departamentu par uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām), kuras saņēmušas atļauju (licenci).

Azartspēļu organizētāji izņem licenci, kurā norādīti spēļu darbības veidi (tipi), bet nav norādīts konkrēts spēļu automātu skaits.

Naudas vai mantu izlozēs, skaitļu azartspēlēs un totalizatoros licencējama katra nosaukuma spēle, tās papildspēle vai modifikācija. Licencēšanas komisija nosaka licences derīguma termiņu.

 

1. Izložu un azartspēļu nodevas un nodokļa maksātāji

1.1. Izložu un azartspēļu nodevas un nodokļa maksātāji ir LR Uzņēmumu reģistrā reģistrētie uzņēmumi (uzņēmējsabiedrības), kurām ir Finansu ministrijas izsniegta licence.

1.2. Azartspēļu organizētāji un rīkotāji ir LR Uzņēmumu reģistrā iekļauti uzņēmumi (uzņēmējsabiedrības), kas veic saimniecisko darbību un kapitāla ieguldījumus azartspēļu organizēšanai, uzturēšanai, kā arī šo spēļu līdzekļu un uz azartspēlēm attiecināmu priekšmetu nomu (līzingu), un kuri saņēmuši likumā noteiktajā kārtībā izsniegtu atļauju (licenci) .

1.3. Azartspēļu organizētāji un rīkotāji atbild par :

-azartspēļu norises likumību ;

-azartspēļu norises finansiālo segumu (finansiālā atbildība par nodokļu un nodevu maksājumiem);

-azartspēļu īstenošanai iesaistītā personāla kompetenci un profesionalitāti.

1.4. Azartspēļu organizētāji drīkst organizēt azartspēles ar savu vai ar nomā (līzingā) paņemtu inventāru, apkalpojot to paši vai slēdzot apkalpošanas līgumus un uzņemoties visu augstāk minēto atbildību.

1.5. Ja viena īpašnieka azartspēļu iekārtas atrodas vairākos objektos vai ja izmanto nomātu (izdotu līzingā) inventāru, tad azartspēļu organizēšanas vietās jābūt atbildīgajam azartspēļu organizētājam izsniegtās licences kopijai, kas ir notariāli apstiprināta, un nomaksāto nodokļu pārskata kopijām

 

2. Ar izložu un azartspēļu nodevu un nodokli apliekamais objekts

2.1. Ar azartspēļu nodokli apliekamais objekts ir azartspēļu organizētājs - uzņēmums (uzņēmējsabiedrība), azartspēļu norises vieta un spēļu iekārtas.

2.2. Ar izložu nodokli apliekamais objekts ir ieņēmumi no biļešu realizācijas.

2.3. Valsts nodevu maksā uzņēmumi (uzņēmējsabiedrības) par speciālās atļaujas (licences) saņemšanu :

- katras izlozes organizēšanai;

- azartspēļu organizēšanai un uzturēšanai par katru kārtējo kalendāro gadu.

 

3. Izložu un azartspēļu nodevu un nodokļu likmes

3.1.No katras iekārtotās vai uzstādītās azartspēļu tiešās norises vietas iekasējams nodoklis pēc šādām likmēm par katru kārtējo kalendāro gadu :

-rulete (cilindriskā spēle)- par katru galdu - Ls 10 000;
-kāršu un kauliņu spēles- par katru galdu - Ls 1 500;
-bingo (līdz 100 vietām) - Ls 10 000;
-bingo (līdz 200 vietām) - Ls 15 000;
-bingo ( līdz 300 vietām) - Ls 20 000;
-bingo ( virs 300 vietām) - Ls 30 000;
-totalizators - Ls 30 000;
-videospēles un mehāniskie automāti- par katru spēļu automātu - Ls 300.
3.2. Azartspēļu nodoklis jāmaksā šādā apmērā no augstākminēto nodokļu likmju summas :
-Rīgā - 100%;
-Ventspilī, Liepājā un Rīgas rajonā - 90%;
-Daugavpilī, Jūrmalā un Jelgavā - 80%;
-pārējā Latvijas teritorijā - 60%.
3.3. Izložu nodokli aprēķina pēc šādām likmēm no biļešu realizācijas ieņēmumiem :
-izlozēm - 6 procenti,

3.4. Par speciālas atļaujas (licences) izsniegšanu no izložu organizētāja iekasējama valsts nodeva par katru izlozi šādā apmērā :

- par valsts mēroga izlozēm - Ls 1000;

-par vietēja mēroga izlozēm - Ls 100.

3.5. Par speciālas atļaujas (licences) izsniegšanu azartspēļu organizēšanai un uzturēšanai no uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām) iekasējama valsts nodeva - 40 000 latu - par katru kalendāro gadu. Katru nākamo gadu maksa par licenci jāizdara līdz attiecīgā gada 1.februārim.

 

4. Atbrīvojumi.

4.1. No valsts nodevas par speciālās atļaujas (licences) izsniegšanu ir atbrīvotas un ar izložu nodokli netiek apliktas sabiedriskās organizācijas un to apvienības un reliģiskās organizācijas, ja tās organizē likumā noteiktās vietēja mēroga vienreizēja rakstura izlozes.

4.2. Vietēja mēroga vienreizēja rakstura izlozes var rīkot atklātos publiskos sarīkojumos vai sakarā ar sabiedrisku pulcēšanos dažādu kultūras pasākumu (teātra izrāžu, koncertu, masu svētku pasākumu, festivālu, izstāžu, sporta pasākumu u.c.) laikā.

4.3. Ar azartspēļu nodokli netiek apliktas azartspēles, kas tiek organizētas transportlīdzekļos, kuri veic starptautiskus reisus, ja spēļu zāli var izmantot tikai reģistrēti pasažieri.

 

5. Izložu un azartspēļu nodevas un nodokļa aprēķināšanas kārtība

5.1. Uzņēmumam (uzņēmējsabiedrībai), kas saņēmusi licenci un grib uzsākt darbību kādā konkrētā vietā :

- jāreģistrējas kā nodokļu maksātājam pēc savas juridiskās adreses esošajā Valsts ieņēmumu dienesta nodaļas rajona (pilsētas) nodokļu inspekcijā, uzrādot visus azartspēļu veidus un uzstādīto spēļu iekārtu skaitu, norādot to norises vietu adreses, filiāļu, nomātāju pilnus nosaukumus;

- savu uzņēmējdarbību jāreģistrē pašvaldībā, kuras teritorijā tiek organizēta azartspēle, uzrādot norises vietas adresi, uzstādāmo spēļu iekārtu skaitu, kuri apliekami ar nodokli. Reģistrētajā spēļu vietā nedrīkst atrasties vairāk spēļu iekārtu, kā uzrādīts. Par katrām spēļu iekārtu skaita izmaiņām azartspēļu organizētājs informē pašvaldību.

- savu uzņēmējdarbību rakstveidā jāpiesaka nodokļu inspekcijā, kuras teritorijā tiek organizēta azartspēle, uzrādot norises vietas adresi, uzstādāmo spēļu iekārtu skaitu. Par katrām spēļu iekārtu skaita izmaiņām (piemēram, par izņemšanu remonta darbiem) azartspēļu organizētājs sastāda aktu, kuru apstiprina attiecīgā vietējā nodokļu inspekcija.

5.2. Azartspēļu un izložu nodokli aprēķina maksātājs (uzņēmums, uzņēmējsabiedrība), kas likumā noteiktajā kārtībā saņēmis speciālu atļauju (licenci).

5.3. Azartspēļu nodoklis aprēķināms no katras azartspēļu norises vietas, summējot minētās nodokļa likmes par katru azartspēļu veidu atbilstoši tur esošam spēļu iekārtu skaitam.

Ja uzņēmums (uzņēmējsabiedrība) uzsācis darbību kalendārā gada laikā, nodoklis aprēķināms par katru mēnesi, ieskaitot mēnesi, kurā uzņēmums (uzņēmējsabiedrība) uzsācis darbību, kā viena divpadsmitā daļa no aprēķinātās gada kopējās nodokļa likmes.

PIEMĒRS:

Uzņēmumam ir atļauja turēt azartspēļu namu Ventspilī, darbību uzsācis 1995.gadā , namā uzstādīti :

3 ruletes galdi no 10.marta, bet augustā 2 galdi remontā (sastādīts akts),

10 bingo (līdz 100 vietām) no 10.marta,

13 spēļu automāti no 3.jūnija,

2 kāršu un kauliņu spēles galdi no 29.augusta.

Nodokli aprēķina :

- par 1.ceturksni

ruletēm = 90% x ( 3 x 10 000) :12 x 1 =Ls 2250,

bingo = 90% x (10 x 10 000) :12 x 1 = Ls 7500,

Kopā par 1.ceturksni = Ls 9750;

- par 2.ceturksni

ruletēm = 90% x ( 3 x 10 000) :12 x 3 = Ls 6750,

bingo = 90% x ( 10 x 10 000) : 12 x 3 = Ls 22500,

spēļu automātiem = 90% x ( 13 x 300) : 12 x 1 = Ls 293,

Kopā par 2.ceturksni = Ls 29543;

- par 3.ceturksni

ruletēm = 90% x ( 1 x 10 000) : 12 x 3 = Ls 2250,

ruletēm = 90% x ( 2 x 10 000) :12 x 2 = Ls 3000,

bingo = 90% x ( 10 x 10 000 ) : 12 x 3 = Ls 22500,

spēļu automātiem = 90% x (13x 300) : 12 x 3 = Ls 878,

kāršu un kauliņu spēlēm = 90% x (2 x 1 500) :12 x 2 = Ls 450 ,

Kopā par 3.ceturksni = Ls 29078;

- par 4. ceturksni

ruletēm = 90% x (3 x 10 000) : 12 x 3 = Ls 6750,

bingo = 90% x ( 10 x 10 000) :12 x 3 = Ls 22500,

spēļu automātiem = 90% x (13 x 300) :12 x 3 = Ls 878,

kāršu un kauliņu spēlēm = 90% x (2 x 1 500) : 12 x 3= Ls 675,

Kopā par 4.ceturksni = Ls 30803;

Kopā pa 1 gadu azartspēļu nodoklis jāmaksā 9750 +29543

+29078 +30803 = Ls 99174.

PIEMĒRS :

Uzņēmējam ir atļauja organizēt Ventspilī 1995.gadā (no 1.janvāra līdz 31.decembrim) totalizatora spēles.Par katru ceturksni nodokli aprēķina :

90% x (30000 x1} :12 x 3 = Ls 6750.

5.4. Izložu nodokli aprēķina maksātājs (uzņēmums, uzņēmējsabiedrība), kas likumā noteiktajā kārtībā saņēmis speciālu atļauju (licenci).

5.5. Izložu nodokli aprēķina no faktiskajiem biļešu realizācijas ienākumiem.

PIEMĒRS:

Uzņēmējsabiedrībai ir atļauja organizēt Rīgā :

-1 valsts momentloteriju no 1.februāra līdz 30 jūnijam,realizēs biļetes par Ls 200000(līdz 1.aprīlim faktiski realizētas biļetes par Ls 40000)

-1 valsts mēroga izlozi no 1995.gada 1.februāra līdz 1.septembrim, realizēs biļetes par Ls 120 000 (līdz 1.aprīlim faktiski realizētas biļetes par Ls 10 000) .

Nodokļu maksātājs :

-par 1.ceturksni aprēķina nodokli no faktiskajiem biļešu realizācijas ienākumiem līdz 1. aprīlim :

- valsts momentloterijai 8% x40 000= Ls 3 200

- valsts mēroga izlozei 6% x10 000= Ls 600;

Kopā par 1.ceturksni = Ls 3 800.

 

6. Izložu un azartspēļu nodevas un nodokļa nomaksas kārtība.

6.1. Uzņēmumi (uzņēmējsabiedrības) izložu un azartspēļu nodevu (maksu par speciālo atļauju- licenci) ieskaita Ministru kabineta izveidotajā speciālajā budžetā akciju sabiedrības "Latvijas Universālā banka" Vecrīgas nodaļas kontā nr. 000141087 kods 310101409.

6.2. Azartspēļu nodoklis ir jāmaksā par katru ceturksni atbilstoši ceturkšņa pārskatā uzrādītajiem azartspēļu veidiem, spēļu iekārtu skaitam (ņemot vērā izmaiņas atskaites periodā, kas ir dokumentāli apstiprinātas) un

proporcionāli noteiktajām gada likmēm kā viena ceturtā daļa no aprēķinātās gada kopējās nodokļa summas.

Azartspēļu nodoklis ir jāsamaksā par iepriekšējo ceturksni 15 dienu laikā pēc ceturkšņa beigām.

6.3. Ja azartspēļu iekārtas atrodas vairākos objektos vai izdotas nomā (līzingā), tad licences turētājs-spēļu iekārtu īpašnieks, kam ir šo iekārtu lietošanas, valdījuma un rīcības tiesības, nodokļu pārskatā uzrāda katru azartspēļu norises vietu, nomātāju uzņēmumu nosaukumu, esošo spēļu iekārtu veidus un skaitu, ņemot vērā izmaiņas atskaites periodā, kas ir dokumentāli apstiprinātas, un veic kopīgo nodokļa aprēķinu.

6.4. Maksātājs ienākumus no azartspēļu nodokļa 75 procentu apmērā ieskaita Ministru kabineta izveidotajā speciālajā budžetā akciju sabiedrības "Latvijas Universālā banka" Vecrīgas nodaļas kontā nr. 000141087, kods 310101409, bet 25 procentu apmērā - tās pašvaldības (pagasta, pilsētas, pilsētas rajona) budžeta ieņēmumos, kuras teritorijā tiek organizēta azartspēle;

6.5. Maksātājs ienākumus no valsts mēroga izložu nodokļa 100 procentu apmērā ieskaita minētajā Ministu Kabineta izveidotajā speciālajā budžetā, bet no vietējā mēroga izložu nodokļa 100 procentu apmērā- tās pašvaldības (pagasta, pilsētas, pilsētas rajona) budžeta ieņēmumos, kuras teritorijā tiek organizēta izloze.

6.6. Informācija par vietējā budžeta ieņēmumu kontiem saņemama attiecīgajā pašvaldībā.

PIEMĒRS :

Azartspēļu organizētājam- licences turētājam nodoklis jāaprēķina par

10 ruletes galdiem (5 -Rīgā, izdoti nomā Ventspilī- 4, Saldū- 1),

10 spēļu automātiem (5 -Rīgā, izdoti nomā Saldū- 5).

Par Ventspilī organizētajām azartspēlēm par vienu ceturksni jāaprēķina nodoklis:

ruletēm = 90% x (4 x 10 000) : 12 x 3 = Ls 9 000 ,

Kopā par vienu ceturksni aprēķināts nodoklis = Ls 9 000, no kuriem 25% apmērā - Ls 2250 jāieskaita Ventspils pašvaldības budžeta ieņēmumos.

Par Rīgā organizētajām azartspēlēm par vienu ceturksni jāaprēķina nodoklis:

ruletēm = (5 x 10 000) : 12 x 3 = Ls 12 500 ,

spēļu automātiem = (5 x 300) : 12 x 3 = Ls 375 ,

Kopā par vienu ceturksni aprēķināts nodoklis= Ls 12 875, no kuriem 25% - Ls 3 219 jāieskaita Rīgas pilsētas attiecīgā rajona pašvaldības budžeta ieņēmumos.

Par Saldū atrodošajām azartspēlēm par vienu ceturksni jāaprēķina nodoklis:

ruletēm = 60% x (1x 10 000) : 12 x 3 = Ls 1500,

spēļu automātiem = 60% x (5 x 300) : 12 x 3 = Ls 225,

Kopā par vienu ceturksni aprēķināts nodoklis = Ls 1 725, no kuriem 25% - Ls 431 jāieskaita Saldus pašvaldības budžeta ieņēmumos.

Kopā par vienu ceturksni azartspēļu organizētājam - licences turētājam Ministru Kabineta izveidotajā speciālajā budžetā no aprēķinātā azartspēļu nodokļa jāieskaita 75% no (9000 +12875 +1725) = Ls 17700.

6.6. Nodeva un nodoklis maksājams latos (Ls) .

 

7. Izložu un azartspēļu nodokļa pārskatu iesniegšanas kārtība un termiņi

 

7.1. Licences turētājs- nodokļa maksātājs pēc savas juridiskās adreses (reģistrācijas) vietas iesniedz attiecīgajai Valsts ieņēmumu dienesta rajona, pilsētu nodokļu inspekcijai nodokļu pārskatu (pēc pielikuma formas), valsts nodevas, nodokļu maksājumu apstiprinošus dokumentus, apstiprinātus aktus par spēļu iekārtu izmaiņām u.c.. Pārskata iesniegšanas termiņš ir pēc atskaites ceturkšņa nākamā mēneša - 15.datums.

 

8. Maksātāja atbildība

8.1. Maksātāja atbildība par Latvijas Republikas likumu "Par izložu un azartspēļu nodevu un nodokli", "Par izlozēm un azartspēlēm" pārkāpšanu ir noteikta likumā "Par nodokļiem un nodevām" un Latvijas administratīvo pārkāpumu kodeksā (159., 166.2, 166.12, 175.2 p.).

8.2. Ja tiek slēpts ar izložu vai azartspēļu nodokli apliekamais objekts vai sniegtas nepatiesas ziņas, Valsts ieņēmumu dienesta iestādes saskaņā ar likumdošanas aktiem bezstrīda kārtībā piedzen iepriekšminētajā speciālajā budžetā visu par objektu maksājamā nodokļa summu, kā arī soda naudu 100 procentu apmērā no šīs summas, bet, ja minētie pārkāpumi triju kalendāro gadu laikā tiek atkārtoti, - 250 procentu apmērā.

8.3. Ja uzņēmums (uznēmējsabiedrība) ir nokavējis nodokļa samaksas termiņu, tiek aprēķināta nokavējuma nauda piecu procentu apmērā no summas, kas nav nomaksāta par šīm dienām.

8.4. Ja nodokļu samaksas termiņš ir nokavēts ilgāk par mēnesi (līdz nākošā mēneša 15.datumam), Valsts ieņēmumu dienesta iestādes aptur uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) darbību izložu un azartspēļu organizēšanā un ierosina anulēt speciālo atļauju (licenci).Ja speciālā atļauja (licence) tiek anulēta, par tās izsniegšanu samaksātā nodeva netiek atmaksāta.

8.5.Ja nav nomaksāta valsts nodeva par katru nākamo kalendāro gadu (pēc atļaujas izsniegšanas) vai tā nomaksāta nepilnā apmērā, Finansu Ministrijas licencēšanas komisijai ir tiesības licences darbību apturēt vai licenci anulēt.

 

9. Uzraudzība un kontrole

9.1. Uzraudzību un kontroli pār to, kā licences saņēmējs ievēro šā likuma noteikumus, izlozes vai azartspēles noteikumus, izlozes plānu vai azartspēles noteikumus un citas tiesiskās normas, veic Valsts ieņēmumu dienesta iestādes likumā "Par Valsts ieņēmumu dienestu"noteiktajā kārtībā.

9.2. Valsts ienēmumu dienesta Nodokļu kontroles departaments izsūta (rajonu, pilsētu) nodokļu inspekcijām informāciju par uzņēmumu (uzņēmējsabiedrību), kuri saņēmuši speciālo atļauju (licenci), nomaksātajām nodevām un nodokļiem Ministru kabineta izveidotajā speciālajā budžetā.

Valsts ieņēmumu dienesta priekšnieks J.Pupčenoks

- momentloterijām - 8 procenti.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!